Back to top

Το πολύ καλά στρωμένο σχέδιο της novartis, κουκουλώνει το Σκοπιανό. Δείτε στοιχεία της δικογραφίας

08/02/2018 - 09:42

Κι ενώ η κυβέρνηση ανενόχλητη και σιωπηλά συνεχίζει να προωθεί το θέμα του ονόματος των Σκοπίων ακόμα και με εθνική ζημία που δεν θα μπορεί να αποκατασταθεί ποτέ στους αιώνες, το σκάνδαλο novartis κάνει την δουλειά του αποπροσανατολίζοντας τους πάντες με ένα θέμα που όλοι ξέρουμε ότι είναι υπαρκτό και συμβαίνει κατά κόρον.
Το FBI στέλνει λοιπόν μακροσκελές έγγραφο, του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2017 και αποδέκτη την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αποκαλύπτει τα τέσσερα σχέδια δωροδοκίας Ελλήνων γιατρών από τη Novartis για να ενισχύσει το πανηγύρι των αποκαλύψεων.
Στο έγγραφο αυτό, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή αναφέρεται ότι, οι χρηματισμοί έλαβαν χώρα ως εξής:
Μέσω συνεδρίων και πολυτελών ταξιδιών , ηλεκτρονικών πάνελ, εικονικών τιμολογίων, απευθείας πληρωμών στους γιατρούς . Το σχέδιο επίτευξης περισσότερων συνταγογραφήσεων της Novartis μέσω παράνομων πρακτικών, το προωθούσε η εταιρεία Sandoz. Πλήρωνε στους γιατρούς τα έξοδα εγγραφής τους σε συνέδρια και τους κάλυπτε τα έξοδα σε σαββατοκύριακα ψυχαγωγίας στο εξωτερικό με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι ίδιοι αποδέχονταν την πρόταση της να συνταγογραφήσουν περισσότερα σκευάσματα της. Έτσι λοιπόν ένα τέτοιο ταξίδι έλαβε χώρα το 2011 όταν 50-60 Έλληνες γιατροί πήγαν σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη με όλα τους τα έξοδα να καλύπτονται από πιστωτική κάρτα της εταιρείας. Έχουμε κι άλλο ταξίδι 120 γιατρών μέχρι το Κιότο της Ιαπωνίας όπου πραγματοποίησαν διακοπές επτά ημερών όπου δεν χρειάστηκε καν να παρακολουθήσουν το συνέδριο αλλά έλαβαν την τελευταία μέρα του το πιστοποιητικό παρακολούθησης σαν να το έκαναν. Το κόστος για την εταιρεία ανήλθε σε 5.000 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα, ο οποίος είχε συνταγογραφήσει περισσότερες από 100 φορές για την Novartis, με τα 2.000 ευρώ να αφορούν στην ψυχαγωγία του.
Τα ηλεκτρονικά πάνελ ήταν ένα ακόμα πρόγραμμα ενίσχυσης των συνταγογραφήσεων της εταιρείας μέσω δωροδοκίας των γιατρών, οι οποίοι επιλέγονταν να συμμετάσχουν επί πληρωμή στη συγκέντρωση πληροφοριών για έρευνα προώθησης. Οι αντιπρόσωποι της εταιρείας είχαν συμφωνήσει με τους γιατρούς ότι θα έπαιρναν 500-1000 ευρώ για συγκεκριμένο αριθμό συνταγογραφήσεων φαρμάκων της Novartis.
Η συνήθης αμοιβή ήταν τα 500 ευρώ καθώς τα 1000 ευρώ για έρευνα αγοράς θα κινούσαν υποψίες. Η συνταγογράφηση για κάθε γιατρό ήταν ένας μέσος όρος 1,5 κουτιά σύμφωνα με την δικογραφία Η εταιρεία είχε ως στόχο να εντάξει στο pay roll 400 γιατρούς. Στην αρχή ήταν 100 γιατροί και ακολούθησαν άλλοι 100.

Η εταιρεία «διέκρινε ελκυστικούς(πρόθυμους) γιατρούς εφαρμόζοντας ένα σύστημα κατάταξης. Οι γιατροί χωρίζονταν σε κατηγορία Α, Β ή Γ με βάση τον αριθμό των ασθενών που κάθε γιατρός θεράπευε με φάρμακα της Novartis».

Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, «στην πρώτη κατηγορία ανήκαν οι γιατροί φίλοι' της Novartis, στη δεύτερη αυτοί που ήταν στη μέση και στην τρίτη, ανήκαν αυτοί που δεν ήταν φίλοι με την Novartis».

Μάλιστα, όταν το 2009 η εταιρεία υποχρέωσε τους γιατρούς να της δώσουν τηλεφωνικούς αριθμούς ασθενών για να επικοινωνήσουν οι αντιπρόσωποί της και να επιβεβαιώσουν ότι λαμβάνουν φάρμακα της Novartis.

Στα τέλη του 2013 η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πάνελ εγκαταλείφθηκε. Οι διευθυντές πωλήσεων της εταιρείας συνέτασσαν λίστες με τους γιατρούς που έπρεπε να πληρωθούν και η καταβολή των χρημάτων γινόταν πλέον απευθείας.

Ολες οι παράνομες πληρωμές προς τους Ελληνες γιατρούς για τις υπηρεσίες συνταγογράφησης πραγματοποιούνταν μέσω του εταιρικού προγράμματος EXACTLY. Τα χρήματα αυτά στέλνονταν απευθείας από τα κεντρικά της Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Ομως τα αποδεικτικά στοιχεία έπρεπε να καταστραφούν. Για το λόγο αυτό η Novartis είχε εκπονήσει το σχέδιο των «καθαρών ημερών». Επρόκειτο για οδηγίες προς τους εργαζόμενους ώστε να καταστρέψουν συγκεκριμένα έγγραφα από το εταιρικό πληροφοριακό σύστημα.

Στην αρχή οι «καθαρές μέρες» πραγματοποιούνταν μία φορά τον χρόνο και στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε δύο και τρεις. «Οι διευθυντές του τμήματος πληροφορίας της τεχνολογίας πήγαιναν από γραφείο σε γραφείο και κατηύθυναν τους εργαζόμενους στην καταστροφή συγκεκριμένων στοιχείων... Οι εργαζόμενοι παρέλαβαν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με τον τίτλο 'καθαρή μέρα' από το τμήμα τεχνολογίας και πληροφορίας της Ελλάδας. Οι καθαρές μέρες έτρεχαν στην Ελλάδα έως τον Ιούλιο του 2017. Το θέμα της εκκαθάρισης είχε να κάνει με έγγραφα σχετιζόμενα με τις πληρωμές γιατρών».

Στην υπόθεση εμπλέκονται κρατικοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα. Μεταξύ των ονομάτων υπάρχουν και Έλληνες πολιτικοί. Ο δικηγόρος των τριών Ελλήνων προστατευόμενων μαρτύρων Παύλος Σαράκης είπε πως οι πελάτες του κατέθεσαν στοιχεία που περιλαμβάνουν ακόμη και βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα και email που αποδεικνύουν τα λεγόμενά τους