Back to top

Πλειστηριασμοί με το ζόρι: Ψηφίζεται τροπολογία που στέλνει φυλακή αυτούς που τους εμποδίζουν

21/12/2017 - 08:56

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  μετατράπηκε σε «κράτος τιμωρό» των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών, αλλά και των λαϊκών τάξεων, που έχουν περιέλθει σε πραγματική οικονομική αδυναμία να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις μετά την  ψήφιση των μνημονίων και τις τεράστιες απώλειες από τις ονειροπόλες οικονομικές προσεγγίσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που  επιβάρυναν τις επόμενες γενναίες των Ελλήνων πολιτών με κάποια δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση ευρισκόμενη μπροστά στο αξεπέραστο τοίχος που έχουν ανυψώσει οι δανειστές μας, μετά τα μνημόνια που υπέγραψε με ελαφρά τη καρδία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατάθεσε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφίζει αντιλαϊκά μέτρα κατά των δανειοληπτών που η ίδια κυβέρνηση με τα νομοθετικά μέτρα της τους οδήγησε στον οικονομικό όλεθρο και στην αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών και γενικότερα οικονομικών τους υποχρεώσεων.      

Πλέον βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί ακόμη και γκαρσονιέρες  για καθυστερούμενα  μικροποσά και όχι βίλες με πισίνες όπως θέλει στο πλαίσιο του λαϊκισμού της η κυβέρνηση να  επικαλείται. 

«Η κυβερνητική καραμέλα» που ανά πάσα στιγμή προβάλλεται με την συνεργασία της απομείνασας πλειοψηφίας  (καθώς η μειοψηφία αποχώρησε), της ηγεσίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγίου  και Δωδεκανήσου ότι οι παρεμβάσεις των περιθωριακών  και εναλλακτικών κατά την  διεξαγωγή των πλειστηριασμών, εξυπηρετούν «επαγγελματίες» κακοπληρωτές που έχουν ακίνητα πολλών τετραγωνικών μέτρων με πισίνες στα Βόρεια προάστια, δεν μπορεί πλέον να γίνει πιστευτή.

Και  αυτό γιατί σύμφωνα με τα προγράμματα των πλειστηριασμών που αναρτώνται, καταρρίπτεται  ο κυβερνητικό μύθος ότι ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί των «εχόντων και κατεχόντων», καθώς εκπλειστηριάζονται τα σπίτια των μη εχόντων και καταστρέφονται   από τις Κυβερνητικές ενέργειες που εκτελέστηκαν μετά από τις επιταγές των δανειστών προς την «γέσμαν» κυβέρνηση των Αθηνών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την μια πλευρά προσπαθεί να είναι αρεστή στους δανειστές  μας,  λαμβάνοντας δρακόντεια νομοθετικά μέτρα ασφαλείας για την  επιτυχή διεξαγωγή των πλειστηριασμών των ακινήτων που βαρύνονται με κόκκινα δάνεια και από την άλλη εκλιπαρεί γονυπετείς τις Τράπεζες  για την βγάλουν από το αντιλαϊκό αδιέξοδο που έχει περιέλθει, δίνοντας κάτω από το τραπέζι στην Ένωση Τραπεζών «γη και ύδωρ»

Ουσιαστικά όπως έλεγαν στον protothema.gr πολιτικοί παρατηρητές η  κυβέρνηση μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή παίζει  καθημερινά ζάρια πάνω στην πλάτη του Ελληνικού λαού, για να χαράξει την κοντόφθαλμη πολιτική της επόμενης, μόλις ημέρας.

Στο πλαίσιο αυτό των κυβερνητικών πυροτεχνημάτων επικράτησης στην εξουσία  κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή από τον κ. Κοντονή τροπολογία σε νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής προβλέπεται η φυλάκιση όσων εμποδίζουν  την διεξαγωγή των πλειστηριασμών  κατοικιών και την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων επιτίθενται  σε συμβολαιογράφους που διενεργούν πλειστηριασμούς.

Αναλυτικότερα, η  ρύθμιση κατατέθηκε σε νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα και σύμφωνα με τις συνοδευτικές εκθέσεις προβλέπει «την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, σε υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης».

Παράλληλα,  η ρύθμιση προβλέπει ότι  «τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση 6 ή 3 μηνών κατ'  ελάχιστο και κατά περίπτωση) όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά την διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών». 

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «οι ρυθμίσεις αυτές υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσον ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των Tραπεζών, αφετέρου στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών».

Σύμφωνα με την  επίμαχη  νομοθετική ρύθμιση:

- Αν ο παθών είναι δημόσιος υπάλληλος και η πράξη τελέστηκε κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεση της ή υπάλληλος του πλειστηριασμού κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και η πράξη τελέστηκε με αφορμή τον πλειστηριασμό, η δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως.

- Όποιος εισέρχεται παράνομα σε κατάστημα ή χώρο δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας ή ΝΠΔΔ ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή σε χώρο που χρησιμοποιείται από υπάλληλο πλειστηριασμού κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη θέληση της υπηρεσίας ή άλλου υπαλλήλου του πλειστηριασμού που τους χρησιμοποιεί, της οποίας τη θέληση του δηλώνει ο νόμιμος εκπρόσωπος της υπηρεσίας ή ο υπάλληλος της ή ο υπάλληλος του πλειστηριασμού, και προκαλεί έτσι διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας ή του πλειστηριασμού τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.

- Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών τιμωρείται όποιος παράνομα εισέρχεται ή παραμένει στους προαναφερόμενους χώρους ή καταστήματα κατά το χρόνο μη διεξαγωγής της υπηρεσίας ή του πλειστηριασμού με σκοπό την παρακώλυση αυτών».

Τέλος, στην περιληπτική αναφορά του περιεχομένου της αξιολογούμενης ρύθμισης το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι  με την προωθούμενη ρύθμιση «λαμβάνονται μέτρα για τη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας, μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσων ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και την εξασφάλιση της προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών»