Back to top

Πασχαλινά έθιμα στην Κεφαλονιά

22/04/2019 - 09:32

Το Πάσχα στην Κεφαλονιά είναι μια εμπειρία μαγευτική, που ξεχειλίζει από μυρωδιές και εικόνες από την ξεχωριστή παράδοση του νησιού.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το Πάσχα στην Κεφαλονιά τόσο ξεχωριστό; Ας ρίξουμε μια ματιά στα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας, τα περισσότερα από τα οποία θα βρείτε ακόμα σε αρκετά χωριά του νησιού μας καθώς και στις παραδοσιακές γεύσεις που συνοδεύουν το τραπέζι της γιορτής!

Τα έθιμα της Κεφαλονιάς
Παραμονές του Σαββάτου του Λαζάρου, τα παιδιά ετοιμάζουν το Σταυρό, τυλιγμένο με κορδέλες ή άσπρα πανιά, τοποθετώντας στην κορυφή την εικόνα της Αναστάσεως του Λαζάρου, ενώ ανήμερα, έψελναν τα κάλαντα του Λαζάρου από σπίτι σε σπίτι.

Την Κυριακή των Βαΐων, που οι εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα γεμίζουν βάγια, οι εκκλησίες στην Κεφαλονιά στολίζονται με κλαδιά ταταλιάς (φοίνικα)- σύμβολο της νίκης επάνω στο θάνατο. Μαζί με αυτά, θα δείτε και μικρούς σταυρούς από φοίνικα, επάνω στους οποίους δένονται μικρά κλαδάκια ελιάς (σύμβολο ειρήνης) μαζί με μυρωδάτο δενδρολίβανο (σύμβολο ανάμνησης), δάφνη (σύμβολο νίκης) και φασκόμηλο (σύμβολο σωτηρίας), ενώ παλιότερα τοποθετούσαν και βιολέτες, γράφει το dendrolivano.gr.

Τη Μεγάλη Τρίτη, το τροπάριο της Κασσιανής, από την ανδρική χορωδία του Αργοστολίου γύρω στις 9 το βράδυ, στην εκκλησία της Σισσιώτισσας και της Μητρόπολης είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες που θα έχετε την ευκαιρία να βιώσετε ποτέ. Πραγματική μυσταγωγία!

Τη Μεγάλη Πέμπτη, οι νοικοκυρές της Κεφαλονιάς ετοιμάζουμε από το μεσημέρι τα πασχαλινά αυγά (βράζοντάς τα, παραδοσιακά, με ένα ειδικό φύκι που πωλείται στην Αγορά μόνο κατά τη συγκεκριμένη περίοδο) και πλάθουν την παραδοσιακή Λαμπροκουλούρα, ένα είδος ψωμιού με ιδιαίτερη γεύση.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, η πρώτη Ανάσταση γιορτάζεται με ιδιαίτερο… θόρυβο αφού τα τελευταία χρόνια, αναβιώνει το επτανησιακό έθιμο του σπασίματος της στάμνας: οι ντόπιοι σπάνε πήλινα αγγεία ή κάνουν με όποιο πιθανό τρόπο μπορούν θόρυβο, προκειμένου να διώξουν το κακό του θανάτου. Το ίδιο βράδυ, στην Ανάσταση, το νησί παίρνει άλλη μορφή με τα λογής-λογής βεγγαλικά που χρωματίζουν τον ουρανό της Κεφαλονιάς.

Την Κυριακή του Πάσχα, έπειτα από το παραδοσιακό Πασχαλινό τραπέζι, γιορτάζουμε το έθιμο της «χορευτικής Αγάπης»*, έναν χορό που γίνεται αμέσως μετά την απογευματινή λειτουργία της Αγάπης. Ιερείς, ψάλτες, ντόπιοι και επισκέπτες του νησιού μας γίνονται ένα, τραγουδώντας και χορεύοντας για την Αναστάσιμη χαρά!

* Το έθιμο της χορευτικής Αγάπης θα το συναντήσετε στο Ναό του Αγίου Αθανασίου, στο χωριό Αγία Ειρήνη.