Back to top

ΟΟΣΑ: Μεγάλη πρόοδος της Ελλάδας στους φορολογικούς ελέγχους

09/03/2018 - 19:59

Πρόοδο της Ελλάδας στον εκσυγχρονισμό της φορολογικής της διοίκησης και την είσπραξη των εσόδων της, επεσήμανε ο διευθυντής του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Πασκάλ Σεντ Αμάνς.

Ο κ. Σεντ Αμάνς, που συναντήθηκε σήμερα με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή, δήλωσε ότι υπάρχουν πλέον τα εργαλεία, προκειμένου οι φορολογικές αρχές στην Ελλάδα και όλον τον κόσμο να μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή. 

«Η σημερινή συνάντηση αφορούσε την ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών μεταξύ του ΟΟΣΑ και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην Ελλάδα. Γίνεται τεράστια πρόοδος στη χώρα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της συμμόρφωσης, την είσπραξη εσόδων, τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης, σε αλληλεπίδραση με τον υπόλοιπο κόσμο, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Αυτό είναι που συζητήσαμε και ήθελα να εκφράσω τη στήριξή μου στη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτύχει ο Γεώργιος Πιτσιλής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Σεντ Αμάνς. 
Για τη φοροδιαφυγή ανέφερε ακόμη ότι «η  Ελλάδα είναι γνωστό ότι είχε ένα θέμα συμμόρφωσης, αν και τα πράγματα αλλάζουν, αλλά αυτό είναι διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Ο ΟΟΣΑ εργάζεται στη διεθνή διάσταση (της φοροδιαφυγής), βάζοντας τέλος στο τραπεζικό απόρρητο ούτως ώστε κάποιοι να μην μπορούν πλέον να κρύβονται στην Αυστρία, την Ελβετία ή σε άλλους φορολογικούς παραδείσους» 

«Τώρα υπάρχουν εργαλεία και η φορολογική διοίκηση στην Ελλάδα θα γνωρίζει ποιος κρύβεται πού, προκειμένου να σταματήσουμε αυτές τις πρακτικές. Αλλά αυτό ισχύει και για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, που νομίμως αποφεύγουν να πληρώσουν φόρους. Μέσω διαφόρων σχεδίων στον ΟΟΣΑ, όπως ένα σχέδιο που ονομάζεται BEPS (base erosion and profit shifting-διάβρωση της φορολογικής βάσης και μεταφορά κερδών), έχουμε δώσει τα εργαλεία στις φορολογικές διοικήσεις προκειμένου να σταματήσουν αυτή την αιμορραγία», πρόσθεσε.

Και κατέληξε: «Αυτό συμβαίνει και η ελληνική φορολογική διοίκηση έχει μεγάλη παρουσία στον ΟΟΣΑ για να σχεδιάσει τις καλύτερες πρακτικές και να είναι σε θέση να εφαρμόσει αυτές τις πρακτικές, προκειμένου κάποιοι να καταλάβουν ότι πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους, αλλά ότι τα μεγάλα "ψάρια", οι μεγάλοι παίκτες, οι πολυεθνικές ή οι εύποροι ιδιώτες δεν έχουν "ελευθέρας" και θα πληρώσουν επίσης το φόρο που τους αναλογεί».

Από την πλευρά του, ο κ. Πιτσιλής μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας τη σταθερή και αυξανόμενη παρουσία της χώρας μας στις επιμέρους εργασίες του Οργανισμού και τη συμβολή της στη διεθνή μάχη κατά της φοροδιαφυγής.