Back to top

Ονειρο ήταν και... πάνε οι 120 δόσεις και ο νόμος Κατσέλη!

06/11/2018 - 08:30

Στον αέρα βρίσκονται δύο σημαντικά θέματα που έχει επενδύσει η κυβέρνηση. Τόσο η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για μισθωτούς συνταξιούχους και ανέργους, όσο και η παράταση του νόμου Κατσέλη έχουν παγώσει για τα καλά.

Οι πιστωτές της χώρας μετά από τέσσερα 24ώρα συζητήσεων και αναλύσεων δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δώσουν το πράσινο φως.

Οι προεκλογικές προσδοκίες της κυβέρνησης φαίνεται ότι απορρίπτονται προς το παρόν από τους δανειστές οι οποίοι συστήνουν από τη μία περισσότερους πλειστηριασμούς, από την άλλη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές στην παρούσα φάση δεν προκύπτει ανάγκη θέσπισης νέας έκτακτης ρύθμισης τη στιγμή μάλιστα που η ροή των εσόδων προς τα ταμεία παρουσιάζει σημαντική βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν όπως επίσης και στην εφορία. Είναι ενδεικτικό ότι έχουν εισπραχθεί στο πρώτο 8μηνο του έτους περί τα 4 δις. ευρώ από τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του δημοσίου.  Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την άρνηση στις χαριστικές ρυθμίσεις που συνοδεύουν τα τελευταία χρόνια τους ελληνικούς προϋπολογισμούς, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Αυτό σημαίνει ότι οι μικροοφειλέτες και όσοι δεν κατάφεραν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα βρεθούν αντιμέτωποι με εκποίηση των κινητών αξιών και ακινήτων που διαθέτουν εάν δεν καταφέρει η κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου να πείσει τους θεσμούς.

Το σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και διαπραγματεύονταν με τις Βρυξέλλες  αφορούσε μια νέα έκτακτη ρύθμιση στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων του εξωδικαστικού. Η ρύθμιση θα λειτουργούσε στα πρότυπα του εξωδικαστικού και ο αριθμός των δόσεων θα ήταν ανάλογα με το ύψος της οφειλής του οφειλέτη παρέχοντας την δυνατότητα ακόμη και για 120 δόσεις. Ελάχιστη μηνιαία θα ήταν τα 50 ευρώ. Η ένταξη των μικροοφειλετών σε αυτή είχε ως προϋπόθεση την εξόφληση ή η ρύθμιση των τρεχουσών υποχρεώσεων, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών.

Ταυτόχρονα, αρνητικοί είναι  οι δανειστές και στο ελληνικό αίτημα για παράταση του νόμου Κατσέλη, για άλλο ένα έτος, δηλαδή έως το τέλος του 2019, παρά το γεγονός ότι έχει προταθεί η ένταξη για όσους έχουν ακίνητη περιουσία έως 100.000 ευρώ από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Οι ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας και ότι θα πρέπει να απαλλαγούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια.

Αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να το «παλεύει» και με τις δύο ρυθμίσεις. Τόσο γι’ αυτή των 120 δόσεων όσο και για το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, δίνοντας έμφαση στις αυστηρότερες προϋποθέσεις εφαρμογής και των δύο.