Back to top

Ο ΦΠΑ στα νησιά «μπλόκαρε» τη δόση

13/07/2018 - 07:13

Η παράταση της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου, που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, αναμένεται να καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Αυγούστου την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, δεδομένου ότι στη χθεσινή συνεδρίαση των διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) η Γερμανία διατύπωσε επιφύλαξη.

Πρόκειται για μια απροσδόκητη εξέλιξη, που δείχνει ότι, παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί συνεννόησης με την Κομισιόν, η Ελλάδα δεν ακολούθησε τη σωστή διαδικασία. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε χθες ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ήταν μνημονιακή υποχρέωση, δηλαδή προαπαιτούμενο, που σημαίνει ότι η συνεννόηση θα έπρεπε να γίνει με τους θεσμούς και όχι με την Κομισιόν ή με Ευρωπαίους ηγέτες.

Για να ξεμπλοκάρει το θέμα τις επόμενες μέρες υποχρεώθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να δεσμευθεί για δύο πράγματα.

Πρώτον ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά θα καταργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 και δεύτερον ότι η Ελλάδα θα βρει από άλλη πηγή την απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ που θα εισέπραττε τους έξι μήνες που ισχύει η παράταση.

Είναι προφανές ότι το ύψος του ποσού είναι επουσιώδες, ωστόσο «μπλοκάροντας» την εκταμίευση της δόσης το Βερολίνο στέλνει και το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μονομερείς ενέργειες ούτε στο θέμα της μείωσης των συντάξεων.

Τελικά, χθες, το επικαιροποιημένο μνημόνιο υιοθετήθηκε από 18 χώρες, χωρίς τη Γερμανία, ενώ το ίδιο θα γίνει και σήμερα όπου θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου. Ωστόσο, μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης, ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι η εκταμίευση θα γίνει έγκαιρα στις αρχές Αυγούστου.

Ερωτηθείς σχετικά με τη μείωση των συντάξεων, ο πρόεδρος του Εurogroup, Mάριο Σεντένο, είπε ότι οι ελληνικές αρχές έκαναν κολοσσιαίες προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια και τήρησαν όλες τις δεσμεύσεις τους. «Τώρα στο τέλος του προγράμματος είναι ουσιαστικό για την εμπιστοσύνη των αγορών η Ελλάδα να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της και πιστεύουμε ότι θα το κάνει».

Σoλτς: Συμφωνημένη  η περικοπή των συντάξεων

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σoλτς θεωρεί ότι όλες οι συμφωνίες στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης των συντάξεων, θα πρέπει να εφαρμοστούν, διαφορετικά θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα εμπιστοσύνης των αγορών και όχι μόνο προς την Ελλάδα.

Η σαφέστατη τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού, που δείχνει και τις δυσκολίες αλλαγής της απόφασης για τις συντάξεις, έγινε ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής και είχε τη μορφή απάντησης σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου.

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. είχε χαρακτηρίσει το ζήτημα της μείωσης των συντάξεων αντιφατικό, υπό την έννοια ότι δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι η οικονομία πάει καλά και από την άλλη να μειώνει τις συντάξεις, γιατί αυτό είναι κοινωνικά και πολιτικά πολύ δύσκολο στη διαχείρισή του, όχι μόνο από αυτήν την κυβέρνηση, αλλά και την επόμενη, ενώ ζήτησε μια πιο ελαστική προσέγγιση και ρώτησε τον κ. Σoλτς εάν μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Απαντώντας ο κ. Σoλτς υπογράμμισε κατ’ αρχήν ότι οι εταίροι συνοδεύουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και αυτό αποτελεί μεγάλη πρόοδος, είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως είπε. «Εάν δεν έχουν εμπιστοσύνη οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, οι αγορές και τα κράτη-μέλη, τότε η επιστροφή στις αγορές θα είναι μεγάλη πρόκληση» ανέφερε, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να τηρηθούν και να υλοποιούνται οι συμφωνίες ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η κυβέρνηση, ενώ οτιδήποτε άλλο δεν θα λειτουργούσε.

Νομίζω ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να αλλάξουν κομμάτια του προγράμματος, το ότι έχουμε περιθώρια ελιγμών με την έξοδο από το πρόγραμμα το ξέρουμε, αλλά θα πρέπει να κινηθούμε στα πλαίσια των όσων έχουμε συμφωνήσει για να λειτουργήσει το σύστημα, είπε. Όσον αφορά την επισήμανση που είχε κάνει ο κ. Κύρτσος ότι το ΔΝΤ που επέβαλε τη μείωση των συντάξεων τελικά δεν μπήκε στο πρόγραμμα, αλλά άφησε πίσω του τη μείωση, ο κ. Σoλτς απάντησε ότι το ΔΝΤ έχει να λαμβάνει ακόμη 10 δισ. ευρώ από την Ελλάδα. Λίγο νωρίτερα και απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Γερμανός υπουργός είχε τονίσει ότι η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα, είναι στον σωστό δρόμο, ενώ τα θετικά σενάρια ανάπτυξης είναι πιο πιθανά από τα απαισιόδοξα.

Αυτά που πέτυχε η Ελλάδα θα φανούν σε κάποια χρόνια και πιστεύω ότι αυτές οι προοπτικές ανάπτυξης δεν είναι στον αέρα, νομίζω θα υπάρξει ανάπτυξη, δεν θεωρώ ότι θα χρειαστούμε άλλο πρόγραμμα, είπε.