Back to top

Ο επιφανής ομογενής Τζον Κατσιματίδης για τον παραιτηθέντα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον Άγιο Νικόλαο και τον Κίσινγκερ..

05/05/2019 - 16:01

Ο Τζον Κατσιματίδης (John Catsimatidis) ένας εκ των πλέον επιφανών επιχειρηματιών με παναμερικανική και παγκόσμια εμβέλεια και επίσης ευρέως γνωστός και σεβαστός στην Ομογένεια, με αποκλειστική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» μίλησε για τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο χαρακτηρίζοντάς τον «θαυμάσιο άνθρωπο, αλλά όχι οικοδόμο», αναφερόμενος στον Ναό του Αγίου Νικολάου.

Μίλησε επίσης για «σπατάλη» εκατομμυρίων δολαρίων γι’ αυτό που απεκάλεσε «ανόητα έξοδα» για την ανοικοδόμηση του Ναού του Αγίου Νικολάου. Τόνισε επίσης, πως «οι Αρχές της Νέας Υόρκης επιθυμούν να τελειώσει το έργο όσο το δυνατόν συντομότερα».

Ο κ. Κατσιματίδης πιστεύει ότι είναι αδήριτη ανάγκη «να αποκτήσει η Αρχιεπισκοπή την εμπιστοσύνη των πιστών».

Στην ερώτηση αναφορικά με το ταξίδι του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στο Φανάρι προς συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο είπε, πως «έχουμε αρκετά προβλήματα. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος, καθηγητής του Harvard πολύ μορφωμένος και πολύ διανοούμενος, αλλά ανέλαβαν μία ευθύνη στην Αρχιεπισκοπή την ανοικοδόμηση του Ναού του Αγίου Νικολάου για την οποία δεν ήταν ικανοί. Κι έτσι δημιουργήθηκε αυτή η ακαταστασία, με αποτέλεσμα να σπαταληθούν 38,0 εκατομμύρια δολάρια χωρίς να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τον ναό. Συγκριτικά άλλοι ναοί όπως του π. Αλέξανδρου (Καρλούτσου) στο Σαουθχάμπτον που πηγαίνω εκεί τις Κυριακές κόστισε $18,0 εκατομμύρια και είναι ένα θαυμάσιο κτιριακό συγκρότημα».Ο κ. Τζον Κατσιματίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Φωτογραφία αρχείου: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Πρόσθεσε πως «για τον Αγιο Νικόλαο ξόδευαν $38,0 εκατομμύρια, υπολόγισαν ότι θα χρειασθούν άλλα $40,0 εκατ. κι είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά».

Ο κ. Κατσιματίδης είπε επίσης πως «ο π. Αλέξανδρος πιστεύει πως στην Κοινότητά μας υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για να αποπερατωθεί ο ναός όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ανθρώπων».

Αναφορικά με την εμπιστοσύνη των πιστών, είπε ότι «νομίζω πως οι άνθρωποι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Αρχιεπισκοπή, η οποία είναι ικανή για τη θρησκεία, αλλά δεν είναι ικανή στο να χτίζει ναούς. Δεν της έχει δώσει κανείς δίπλωμα ανοικοδόμησης ναών».

Οταν τον ρωτήσαμε τι του λένε οι Αρχές της Νέας Υόρκης, τόνισε πως «ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης και η Λιμενική Αρχή επιθυμούν να ολοκληρωθεί το έργο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δεν θέλουν να ντροπιαστούν. Η Λιμενική Αρχή βλέπει το έργο με έντονο βλέμμα και είναι διατεθειμένοι να συνεργασθούν με την Επιτροπή που υποδείχθηκε από τον κυβερνήτη και από τη Λιμενική Αρχή, η Επιτροπή γνωρίζει πώς να ολοκληρώσει το έργο. Εγώ προσωπικά έφερα συμβούλους διότι κατά τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια έχουμε χτίσει κτίρια αξίας περίπου δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, καταλαβαίνετε ότι ξέρουμε να χτίζουμε και μάλιστα με οικονομικό τρόπο».

Συμπλήρωσε πως «αυτό που όφειλε να είχε κάνει ο Αρχιεπίσκοπος ήταν να φέρει ανθρώπους που γνωρίζουν προτού προκύψει το πρόβλημα. Εχω πολύ σεβασμό για τον Αρχιεπίσκοπο, είναι θρησκευτικός άνθρωπος, αλλά δεν είναι οικοδόμος κι αυτός θαρρώ είναι ο καλύτερος τρόπος που μπορούμε να το διατυπώσουμε».

Αναφορικά με την έρευνα του Γενικού Εισαγγελέα για θέματα σχετιζόμενα με την Αρχιεπισκοπή και τον Αγιο Νικόλαο, ο κ. Κατσιματίδης υπογράμμισε πως «δεν γνωρίζω λεπτομέρειες γι’ αυτό, αλλά εάν κάποιοι έκλεψαν χρήματα για προσωπική χρήση πρέπει να πάνε φυλακή. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην κλοπή χρημάτων και στη σπατάλη. Οι δικηγόροι δεν πηγαίνουν φυλακή για σπατάλη χρημάτων, αυτό είναι ανοησία, βλακεία, ό,τι θέλετε πείτε το».

Στην ερώτηση αν πάνω και πέρα από τα $3,5 εκατομμύρια που πήρε η Αρχιεπισκοπή από τους λογαριασμούς του Αγίου Νικολάου και πλήρωσε λειτουργικά της έξοδα, υπάρχουν άλλα χρήματα που λείπουν, ο κ. Κατσιματίδης απάντησε πως «αντιλαμβάνομαι ότι έγινε σπατάλη, αλλά ο Μιχάλης Ψαρός γνωρίζει περισσότερα από ό,τι εγώ. Αντιλαμβάνομαι πως $8,0 εκατομμύρια σπαταλήθηκαν για επαγγελματικά έξοδα (professional fees) και για κάποιο λόγο οι δικηγόροι δεν πηγαίνουν φυλακή διότι $8,0 εκατομμύρια για δικηγορικά έξοδα είναι μεγάλη ανοησία. Το άλλο θέμα είναι για τους επαγγελματίες εργολάβους. Υπάρχει μία παλιά έκφραση που συνήθιζαν να μου τη λένε οι γονείς μου πως ‘αυτοί πίνουν το αίμα σου’».

Ο κ. Κατσιματίδης πρόσθεσε ακόμα πως «όταν έκαναν μερικές αλλαγές όπως λόγου χάρη για τον τρούλο κόστισαν $15,0 εκατομμύρια. Λογαριάστε να δείτε, $15,0 εκατομμύρια για τον τρούλο, και $8,0 για τους δικηγόρους μάς κάνουν $23,0 εκατομμύρια από τα $38,0 , εδώ μιλούμε για μεγάλη ανοησία». Συμπλήρωσε πως «το μεγάλο λάθος της Αρχιεπισκοπής και του Αρχιεπισκόπου ήταν ότι δεν συμβουλεύθηκαν ανθρώπους που κάνουν αυτή τη δουλειά κάθε μέρα».

Του επισημάναμε πως πριν μερικούς μήνες είχε γράψει μία επιστολή ζητώντας από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να συνταξιοδοτηθεί. Τον ρωτήσαμε αν εξακολουθεί να το πιστεύει αυτό, και μας έδωσε την εξής απάντηση: «Πιστεύω πως για να αποκτηθεί η εμπιστοσύνη στην Αρχιεπισκοπή σύστησα στον Πατριάρχη είτε να συνταξιοδοτήσει τον Σεβασμιότατο ή να τον κάνει γενικό πρέσβη ολόκληρης της Εκκλησίας».

Τονίζεται ότι λίγο πριν τη συνέντευξή μας ο κ. Κατσιματίδης είχε γεύμα με τον Χένρυ Κίσινγκερ και με άλλα δέκα άτομα. Είπε πως «γνωρίζω τον Χένρυ Κίσινγκερ από τότε που η κόρη μου παντρεύτηκε τον εγγονό του Προέδρου Νίξον και είναι καλός φίλος. Είναι 95 ετών αλλά πολύ έξυπνος. Στο γεύμα ήταν κι άλλοι, περί τους δέκα, πολύ σπουδαίοι άνθρωποι. Συζητήσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την Κίνα και την Βόρειο Κορέα».

Οταν τον ερωτήσαμε αν μίλησαν για την Ελλάδα, ανέφερε πως «όχι δεν μιλήσαμε για την Ελλάδα, αλλά άνοιξα τη συζήτηση για την Τουρκία αν είναι σύμμαχος και μέλος του ΝΑΤΟ ή πραγματικά δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ». Συμπλήρωσε ακόμη, πως το άλλο πράγμα που δεν ξέρουν οι άνθρωποι και το έφερε στη συζήτηση ανάμεσα στους δέκα είναι πως «η Ιαπωνία, η Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι Τούρκοι έχουν το ίδιο DNA, είναι διαφορετικό από της Κίνας».

πηγη Εθνικος Κυρηκας