Back to top

N. Κεραμέως: «Ο Έβρος υφίσταται μια ασύμμετρη επίθεση»

05/03/2020 - 12:36

Μήνυμα στήριξης στον Έβρο, αποδέκτη μίας «ασύμμετρης απειλής», έστειλε το πρωί η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, από το Ειδικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης, πρώτο σταθμό της περιοδείας της στον ακριτικό νομό. «Βρισκόμαστε σήμερα στον Έβρο, στην ακριτική Ελλάδα, η οποία υφίσταται μία ασύμμετρη επίθεση, μία ασύμμετρη απειλή, το τελευταίο διάστημα. Είμαστε εδώ για να περάσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης. Στήριξης της ακριτικής Ελλάδας, του ακριτικού Έβρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον Έβρο αναμένεται λίγο μετά το μεσημέρι για τέταρτη φορά μέσα σε λίγες μέρες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης.Ο κύριος Χρυσοχοίδης θα επιθεωρήσει όλη τη συνοριογραμμή με τη Τουρκία, επισκεπτόμενος πολλά από τα σημεία που οι αστυνομικές δυνάμεις αποτρέπουν την είσοδο των λαθρομεταναστών. Θα ξεκινήσει απ’τις Φέρες και θα φτάσει ως τις Καστανιές, όπου θα έχει σύσκεψη με τους επιτελείς του και θα δώσει κατευθυντήριες οδηγίες.

Η υπουργός Παιδείας, η οποία παρακολούθησε την πρωινή γυμναστική, υπό τη συνοδεία πιάνου, των μαθητών του Ειδικού Σχολείου, στην Παλαγία του δήμου Αλεξανδρούπολης, υπογράμμισε «την ιδιαίτερη ευαισθησία» τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και ολόκληρης της κυβέρνησης, στο θέμα της στήριξης της Ειδικής Αγωγής. «Η κυβέρνηση ολόκληρη, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία και γι’ αυτό -όπως ξέρετε- για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, πραγματοποιούνται μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή μέσω ΑΣΕΠ», σημείωσε η κ. Κεραμέως. Συμπληρώνοντας δε ότι έχει ήδη υπογράψει τους πρώτους 1041 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή «μία διαδικασία που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία την ενισχύσαμε, την επιταχύναμε, προκειμένου προφανώς ν’ ανταποκριθούμε σε μια πολύ μεγάλη ανάγκη του συγκεκριμένου χώρου… Προκειμένου ν’ ανταποκριθούμε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο στις συγκεκριμένες ανάγκες που έχει εδώ η εκπαιδευτική κοινότητα, τα Ειδικά Σχολεία, που έχουν τα παιδιά μας».

Η υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της στους εκπαιδευτικούς «για το πραγματικό λειτούργημα που επιτελείτε». Είμαι δίπλα σας -τόνισε- «για ν’ αφουγκραστώ ανησυχίες, προβληματισμούς, σκέψεις, προτάσεις, να τις καταγράψω, να τις επεξεργαστώ, προκειμένου ακριβώς, να διευκολύνουμε, να βελτιώσουμε την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και να διευκολύνουμε και το δικό σας έργο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τον σχεδιασμό του υπουργείου για την ένταξη των παιδιών με νοητική στέρηση και αναπηρία μετά την αποφοίτησή τους από τα Ειδικό Σχολείο, η υπουργός διευκρίνισε: «Είναι ένα μείζον ζήτημα το οποίο αφορά και συναρμόδια υπουργεία. Προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία Ειδικών Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων προσαρμοσμένα στην ειδικές ανάγκες των παιδιών, προκειμένου ακριβώς να βοηθήσουμε την ένταξή τους στην κοινωνία μετά την ολοκλήρωση του Ειδικού Σχολείου. ‘Αρα είναι μία προτεραιότητα στην οποία έχουμε εστιάσει κι εστιάζουμε μαζί και με άλλους φορείς της κυβέρνησης».

Το σημερινό πρόγραμμα της υπουργού Παιδείας, συμπεριλαμβάνει επισκέψεις σε εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, από νηπιαγωγεία, σχολεία και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Eπίσης, θα συναντηθεί με τους Μητροπολίτες Διδυμοτείχου και Αλεξανδρουπόλεως, καθώς και με τον Μουφτή Διδυμοτείχου.

Στις «δύσκολες ώρες» και «τα αντιφατικά θέματα», τα οποία αντιμετωπίζουμε, αναφέρθηκε από τον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου Καστανεών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’, ο οποίος επισκέφθηκε, χθες τον Έβρο.

Σκιαγραφώντας το προφίλ των μεταναστών- προσφύγων, που από την Παρασκευή επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα από τη γειτονική Τουρκία, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για ανθρώπους που «έκαναν πολέμους, είναι άνθρωποι πονεμένοι, άνθρωποι οι οποίοι είναι υπό στρεβλή καθοδήγηση· άνθρωποι με ψυχές που τους πονάμε», αλλά ταυτόχρονα και «άνθρωποι που τους εκμεταλλεύονται αυτή τη στιγμή, οι οποίοι μέσα σ’ αυτή την αναζήτηση, δέχονται κοροϊδίες και εξευτελισμούς».

Διευκρίνισε πως με αυτούς τους ανθρώπους «δεν έχουμε τίποτα, δεν είμαστε αντίθετοι, τους πονάμε […] δεν τους μισούμε, τους λυπόμαστε, αλλά δεν είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι πρέπει όλα να τα δεχόμαστε, εις βάρος αυτού του τόπου», υπενθυμίζοντας τη βοήθεια, που στο πρόσφατο παρελθόν τους παρείχε η Εκκλησία.

Επαναλαμβάνοντας τη συγκίνηση και την υπερηφάνεια που αισθάνεται, εξέφρασε για μία ακόμη φορά τις ευχαριστίες και της ευχές του στα σώματα ασφαλείας που επιχειρούν στη φύλαξη της μεθοριογραμμής, τονίζοντας: «εδώ είναι τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης και αυτή τη στιγμή θα έπρεπε σε αυτά τα σύνορα, όχι μόνο να είστε εσείς, για τους οποίους αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον αγώνα σας, όχι μόνο να είναι ο στρατός μας […] θα πρεπε να είναι οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι, οι εταίροι μας αλλά και οι σύμμαχοί μας, διότι μαζί έπρεπε να στηρίζουμε αυτά εδώ τα σύνορα. Είναι ιερά, έχουν ποτιστεί με αίμα, γι’ αυτό πρέπει να οπλιστούμε γι’ αυτά», είπε χαρακτηριστικά.

Αναγνώρισε ότι γίνονται πολλές προσπάθειες , διερωτώμενος τι κάνει η Ευρώπη. «Το κράτος κάνει τις δικές του προσπάθειες, εκείνο που μας προβληματίζει όμως είναι η Ευρώπη τι κάνει; Μας προβληματίζει. Δεν θέλουμε χρήματα. Καλή είναι και η βοήθεια στις δύσκολες ώρες, αυτό που θέλαμε είναι να υπερασπίσει αυτά για τα οποία έγινε η Ευρώπη, αυτά τα οποία υποστηρίζει, αυτά τα οποία πρέπει να τα καταξιώνει».