Back to top

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν θα συριζοποιήσετε την αναθεώρηση! - Όσα είπαν στις ομιλίες τους

14/11/2018 - 17:14

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε από τις ηγεσίες των κομμάτων να το ξανασκεφτούν και να μη θέσουν στη διαδικασία αυτή ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και να αφήσουν τους βουλευτές να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις και τις προτάσεις τους». 

Με κριτική στην πρόταση του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από την αρχή υποστήριξε ότι το περιθώριο των δύο μηνών, που δίνει η κυβέρνηση, δεν είναι επαρκής χρόνος για να ακουστούν όλες οι απόψεις και οι θέσεις των βουλευτών και των κομμάτων. Μάλιστα είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό «Συριζοποιείτε την αναθεώρηση».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα 

  • Η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος έρχεται τη στιγμή που κάνουμε τα πρώτα μας βήματα μετά την ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου.
  • Η ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου και η εκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρησης συμπίπτουν χρονικά από επιλογή. 
  • Η κατάσταση του κράτους δεν ήταν ανεπάρκεια αλλά πολιτική επιλογή. 
  • Η κρίση λειτούργησε αφυπνιστικά, έφερε στο προσκήνιο με ένταση λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ισότητα, περισσότερη κοινωνική προστασία, αλλά και το αίτημα για τη ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους
  • δεν έχουμε την φιλοδοξία να δημιουργήσουμε το τέλειο Σύνταγμα, δεν θέλουμε να επιβάλουμε τις δικές μας προτάσεις»
  • «Αναζητούμε συναινέσεις σε θέσεις και προτάσεις που θεωρούμε αναγκαίες 
  • Ανάγκη για ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας, του Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας αλλά και τον ταυτόχρονο εσωτερικό εξισορροπητικό μηχανισμό του αναλογικού εκλογικού συστήματος, αλλά και στην ανάγκη να αποσυνδεθεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής».
  • η απευθείας εκλογή από το λαό είτε η εκλογή με απόλυτη πλειοψηφία δημιουργούν κίνδυνους. «Στην πρώτη περίπτωση ο κίνδυνος ενός δυισμού στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας. Ενώ στη δεύτερη ο κίνδυνος να δημιουργηθεί αντικίνητρο συναίνεσης για την απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151, στην οποία θα δοθεί η δυνατότητα να εκλέγει μόνη της Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα χωρίς την μεσολάβηση εκλογών», εξήγησε προσθέτοντας «νομίζω ότι πρόταση που καταθέτουμε αντιμετωπίζει στο μέτρο του δυνατού και τους δύο αυτούς κινδύνους».
  • Μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση και ως προς την ανάγκη να ενισχυθεί η άμεση συμμετοχή του λαού στην λήψη των αποφάσεων. 
  • «Όχι επειδή ο λαός έχει πάντοτε δίκιο, αλλά επειδή ο λαός είναι η πηγή κάθε εξουσίας»
  • «Προτιμώ, για να παραφράσω μια γνωστή φράση, "προτιμώ εκατό λάθη του λαού από μια σωστή απόφαση της κυβέρνησης" (Ρόζα Λούξεμπουργκ).
  • Το Σώμα να στηρίξει τις προτάσεις για τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, το υποχρεωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση διεθνούς συμφωνίας που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους σε διεθνή οργανισμό αλλά και την πρόταση για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.
  • Στις διατάξεις περί ευθύνης των υπουργών, σημείωσε ότι έρθει πλέον η ώρα για την τροποποίηση τους, «ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και με τον τρόπο αυτό να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση στο μέτρο που πρέπει με την ποινική μεταχείριση όλων των πολιτών». 
  • Έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους
  • Να προστατεύσουμε το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, να κατοχυρώσουμε εμφατικά την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων, να αναγνωρίσουμε την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό, να ενισχύσουμε τις κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους.
  • «Είναι η ώρα το Κοινοβούλιο να πάρει ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες, και να υπερβεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς για να δώσει απαντήσεις. 
  • «Είμαι βέβαιος, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών θα λειτουργήσει με αίσθημα πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης, με στόχο τη συναίνεση εκεί όπου μπορούμε

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσουν από κοινού Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου το κάθε κόμμα να υπερψηφίσει τις προτάσεις του άλλου στην παρούσα Βουλή και να αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση μετά από εκλογές προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η συνταγματική αναθεώρηση.

«Επαναλαμβάνω την πρόταση μου αυτή η βουλή να ψηφίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα φέρουν προς αναθεώρηση όλα τα κόμματα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ εξηγώντας: «Έτσι θα εξασφαλιστεί συναινετικά ότι όλες οι αλλαγές που θα αποφασιστούν έστω κι αν κάποιες αλλαγές που εμείς μπορεί να μη συμφωνούμε να μην τις προτείνουμε θα τεθούν τελικά στην κρίση της επόμενης Βουλής η οποία εκείνη τελικά θα αποφασίσει για το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων».

Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Εσείς που επικαλείστε πάντα την δύναμη της λαϊκής ετυμηγορίας γιατί πιστεύετε ότι η πρόταση μας κινείται σε λάθος κατεύθυνση και ποιος τρέμει λοιπόν τελικά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού; Ψηφίστε τις δικές μας προτάσεις, θα ψηφίσουμε κι εμείς τις δικές σας και θα αποφασίσει ο λαός με την ψήφο του στις επόμενες εκλογές τι πρέπει να αλλάξω στο Σύνταγμα και σε ποια κατεύθυνση.

Νομίζω πως ξέρω ήδη την απάντηση σας αλλά θα ήθελα να την ακούσω και επισήμως σε αυτήν εδώ την αίθουσα στη δευτερολογία σας».

Ο κ. Μητσοτάκης σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν τον ενδιαφέρει στην πραγματικότητα η αλλαγή του Συντάγματος αλλά η αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και η μετάθεση της συζήτησης από τα κυβερνητικά σκάνδαλα που εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο

«Δεν σας ενδιαφέρει η πραγματική και ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος, άλλοι είναι οι στόχοι σας, από τη μία να μεταθέσετε την συζήτηση από την ζοφερή πραγματικότητα που οι επιλογές σας έχουν προκαλέσει. Να μεταθέσετε την συζήτηση από τα σκάνδαλα της κυβέρνησης τα οποία αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο: Ελευθέριος Βενιζέλος, Θριάσιο, αμυντικοί εξοπλισμοί, διασπάθιση ευρωπαϊκών πόρων για το προσφυγικό, και το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε κι άλλο τους τόνους: «Έχετε γίνει ο καλύτερος εκπρόσωπος σκοτεινών κέντρων και έχετε το θράσος να μιλάτε εσείς για διαπλοκή. Οσο πλησιάζει η ώρα να εγκαταλείψετε την εξουσία τόσα περισσότερα στόματα θα ανοίγουν και τότε καλά ξεμπερδέματα κ. Τσίπρα».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επικαλούμενος όσα είχε πει νωρίτερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι δεν θα επιτρέψει η Νέα Δημοκρατία την «συριζοποιηση» του Συντάγματος.

«Θέλετε μια κουτσουρεμενη αναθεώρηση στα ελάχιστα τα οποία φαίνεται ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ώστε να ματαιώσετε για μια δεκαετία κάθε τολμηρό εκσυγχρονισμό που θα έφερνε μια αναθεώρηση. Έχει έρθει η στιγμή είπε ο κ. Κατρούγκαλος να αποτρέψουμε για μια δεκαετία εκείνες τις διατάξεις για αναθεώρηση που δεν πρέπει να γίνουν. Αυτά είπε ο εισηγητής σας και δεν ντρέπεται που είναι συνταγματολόγος. Δεν θα αποτρέψετε τίποτα ομως γιατί στην επόμενη Βουλή δεν θα έχετε πλειοψηφία και αυτόν τον συνταγματικό ακτιβισμό να τον ξεχάσετε. Η Ν.Δ δεν θα σας επιτρέψει να συριζοποιήσετε τη διαδικασία αναθεώρησης»

Αλλαξε θέση για εκλογή ΠτΔ από τον λαό

Παρά την προηγούμενη θέση της Νέας Δημοκρατίας που είχε διατυπωθεί στην πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας για εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αν αποτύχουν οι προσπάθειες εκλογής από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα άλλαξε αυτή την θέση λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σωστό.

«Η εκλογή από το λαό δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε εναλλακτικές προτάσεις όπως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα ή ως ύστατη λύση εκδοχή η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Ενα είναι βέβαιο ότι σε κάθε περίπτωση η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να απεμπλέξει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές» είπε.

Χαρακτήρισε δε ως θράσος του Αλέξη Τσίπρα να επικαλείται την ανάγκη για κυβερνητική σταθερότητα λέγοντας ότι ο ίδιος προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις σχέσεις κράτους εκκλησίας τονίζοντας πως δεν χρειάζεται αναθεώρηση του άρθρου τρία ενώ εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του για την συμφωνία με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ως προς το θέμα των ιερέων και τον τερματισμό της ιδιότητας του Δημοσίου υπαλλήλων σε αυτούς. «Οι σχέσεις κράτους εκκλησίας δε χρειάζονται συνταγματική αναθεώρηση αρκούν απλές νομοθετικές παρεμβάσεις. Ακόμα και την εκκλησία φοβάμαι όμως πως εργαλειοποιεί με κυνισμό η κυβέρνηση.Βαφτίζετε τους ιερείς τώρα ως ιδιωτικούς υπαλλήλους; Ως κάτι διαφορετικό , πάντως τους εξαιρείται από την έννοια αρχή πληρωμών υποκρινόμενοι ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά ταυτόχρονα θα εξακολουθεί ο κρατικός προϋπολογισμός να τους πληρώνει. Έτσι όμως σας δίνετε η δυνατότητα να ανοίξετε ακόμα 10.000 θέσεις προσλήψεων για να τακτοποιήσετε κι άλλους πελάτες σας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως τόνισε «πριν από λίγο συνάντησα την ένωση Κληρικών και επαναλαμβάνω και εδώ αυτό που τους είπα. Στη δική μας χώρα η εκκλησία είναι υπόθεση ενός ολόκληρου λαού και γι’ αυτό και η ρύθμιση των σχέσεων πολιτείας εκκλησίας δεν μπορεί να γίνει κρυφά από τον λαό, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον λαό και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γίνει με το λαό απέναντι.

Δεν θα δεχθούμε καμιά αλλαγή που δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας στους ιερές. Ο απλός ιερέας είναι στήριγμα της κοινωνίας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους κληρικούς όχι μόνο οτι απολαμβάνουν τις αμέριστη συμπαράστασή μας αλλά και το σεβασμό μας και ότι αυτή η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν πρόκειται να περάσει».

Μάλιστα επεσήμανε ότι «είναι κοροϊδία και απάτη να υποστηρίζετε ότι αδειάζουν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο την ώρα που οι κληρικοί θα μισθοδοτούνται από το κράτος», ότι δεν χρειάζεται καμιά αναθεώρηση το άρθρο 3 του Συντάγματος».

«Η εκκλησία δεν είναι εταιρεία και η αποστολή της δεν είναι να κερδίσει χρήματα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.