Back to top

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας δίχασε τους Ελληνες -Παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα

27/01/2018 - 14:27

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δίχασε τους Ελληνες, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα των Σκοπίων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι προβαίνει σε παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα, χαρακτηρίζοντας σοβαρή παράλειψη του πρωθυπουργού ότι δεν έθεσε ρητά ως αναγκαία προϋπόθεση για διαπραγμάτευση την αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, κράτησε μόλις 45 λεπτά. Ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα σε ξεχωριστές συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό, έπειτα και από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός.

«Προσήλθα στο Μέγαρο Μαξίμου ως είχα υποχρέωση εκ του θεσμικού μου ρόλου. Ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ εδώ και πολλές εβδομάδες έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Σε όλο αυτό το διάστημα απέφυγε συστηματικά να διαμορφώσει συνθήκες πραγματικής συνεννόησης και συναίνεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια από τη Βουλή.

«Δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό. Προσήλθε στη διαπραγμάτευση χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου. Το χειρότερο όμως, δίχασε τους Ελληνες. Περιφρόνησε με προκλητικό τρόπο τους συμπολίτες μας που δικαιολογημένα εκφράζουν την πατριωτική τους ανησυχία», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντί να διαμορφώσει ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο, «επιδόθηκε σε μικροκομματικά παιχνίδια» και υπογράμμισε ότι με αυτόν τον τρόπο «κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας που οι συγκυρίες προσέφεραν προς αξιοποίηση».

Παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα

Η διαπραγμάτευση όπως εξελίσσεται προκαλεί βαριές ανησυχίες, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. «Η κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις χωρίς να λάβει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα για τη χώρα μας. Η πολύ σοβαρή παράλειψη του κ. Τσίπρα να θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα αλλαγής του συντάγματος της γειτονικής χώρας, ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, εξασθένησε την εθνική γραμμή. Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος», συνέχισε.

«Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, σθένος και αποφασιστικότητα. Ο βίος και η πολιτεία του κ. Τσίπρα αλλά και οι έως τώρα χειρισμοί του στο θέμα των Σκοπίων, δεν πείθουν ούτε κατ' ελάχιστον τους Ελληνες ότι μπορεί να κάνει το ίδιο.

Οι Ελληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα. Αλλωστε, κάθε φορά που διαπραγματεύτηκε τα αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες ήταν τραγικά. Το ζήτημα των Σκοπίων δεν είναι απλά θέμα εξωτερικής πολιτικής, αφορά την εθνική μας συνείδηση, την ιστορία μας, εντέλει την ίδια την ταυτότητα των Ελλήνων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει και πριν από λίγες ημέρες.

«Δεν θα διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πορευτεί σε αυτόν τον δρόμο μόνος του. Ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι ούτε για συνενόχους», κατέληξε.

 

Ξεπέρασε την μια ώρα η συνάντηση Γεννηματά – Τσίπρα

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου πέρασε περίπου στις 12:30, όπως ήταν προγραμματισμένο η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να ενημερωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και συγκεκριμένα για όσα συζητήθηκαν με τον κ. Ζάεφ στο Νταβός.

Την κυρία Γεννηματά υποδέχτηκε στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού.

 

Το πρώτο τετ α τετ των δυο πολιτικών, μπροστά στην κάμερα, ήταν σε καλό κλίμα, με την Φώφη Γεννηματά και τον Αλέξη Τσίπρα να μιλούν για τα παιδιά τους. Η συνάντησή τους κράτησε περίπου μια ώρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα κάνει δηλώσεις από το γραφείο της στην Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας «ανέβασε» στον λογαριασμό του στο Twitter την παρακάτω φωτογραφία.