Back to top

Μελβούρνη: Αποδοκιμασίες κατά Βαρεμένου στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου

24/03/2019 - 09:42

Ογκώδης ήταν η συμμετοχή και η παρουσία του ελληνισμού της Μελβούρνης στη παρέλαση για την 25η Μαρτίου. Ωστόσο, ηλεκτρισμένη ήταν η ατμόσφαιρα λόγω Πρεσπών και της παρουσίας του αντιπροέδρου της ελληνικής Βουλής Γιώργου Βαρεμένου, ο οποίος μετέβη στην Αυστραλία για να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις μετά από πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής για τον εορτασμό της εθνικής επετείου. Οι αποδοκιμασίες κατά την διάρκεια της παρέλασης ήρθαν μία μέρα μετά την άρνηση εισόδου τόσο στον Γ. Βαρεμένο όσο και τον πρόξενο Δημήτρη Μιχαλόπουλο, στην εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Παμμεσηνιακής Αδελφότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας «Ο Παπαφλέσσας». Σύμφωνα με πληροφορίες του Νέου Κόσμου, τα άτομα που απαγόρευσαν στους εκπροσώπους της ελληνικής πολιτείας να παραστούν στην εκδήλωση της Αδελφότητας δεν ήταν καν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Όσον αφορά την παρέλαση, σύμφωνα με το SBS Greek, η φετινή παρέλαση έγινε με έντονη αστυνομική παρουσία αλλά και αυστηρότερα –σε σχέση με άλλες χρονιές– μέτρα ασφαλείας. Το παρών έδωσαν ομογενείς της Μελβούρνης και πολίτες που πήγαν από περιοχές της Βικτώριας. Η παρέλαση ξεκίνησε όπως πάντα από την κεντρική λεωφόρο St Kilda Road. Σύμφωνα με την Επιτροπή, παρέλασαν μπροστά από το Μνημείο των Πεσόντων, γνωστό και ως Shrine of Remembrance, 79 τμήματα αποτελούμενα από μαθητές και μαθήτριες σχολείων και κολλεγίων της ομογένειας της Μελβούρνης, από εκπροσώπους και μέλη ομογενειακών οργανώσεων, τμήματα με τροφίμους και στελέχη οργανισμών φροντίδας και πρόνοιας ηλικιωμένων και άλλους ιστορικούς οργανισμούς της παροικίας.

Στο Μνημείο αφίχθησαν οι σημαιοφόροι που κρατούσαν το λάβαρο της Επανάστασης του 1821 και τις σημαίες της Ελλάδας, της Κύπρου και φυσικά της Αυστραλίας. Ομαλά κύλησε η παρέλαση αν και κατά διαστήματα ακούγονταν συνθήματα και αποδοκιμασίες από ομογενείς κυρίως προς το πρόσωπο του εκπροσώπου του ελληνικού Κοινοβουλίου, βουλευτή Γιώργου Βαρεμένου και εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η αστυνομική παρουσία ήταν έντονη, ενώ πολλοί ομογενείς δήλωσαν στο SBS Greek ότι ήταν ενοχλημένοι από την παρουσία του Γ. Βαρεμένου.

Στην πρωινή λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευστραθίου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στο South Melbourne, είχε σημειωθεί κάποια ένταση έξω από τον ναό, καθώς από μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι θα εκεί επρόκειται να μεταβεί ο Γ. Βαρεμένος. Ωστόσο, στο ναό παρέστη ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη Δημήτρη Μιχαλόπουλος. 

Τι είπαν οι επίσημοι για την επέτειο
Η ομοσπονδιακή βουλευτής Μαρία Βαμβακινού, ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Ντάνιελ Άντριους, ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου κόμματος της Βικτώριας Μαικλ O’ Μπράιαν, η πολιτειακή υπουργός Υγείας Τζένη Μικάκου και ο γενικός γραμματέας Οργανωτικής Επιτροπής της Παρέλασης Αντώνης Τσουρδαλάκης κατέθεσαν όλοι μαζί στεφάνι, την ώρα που δεκάδες ομογενείς φώναζαν συνθήματα κατά του Γ. Βαρεμένου.

Την Επιτροπή Πολυπολιτισμού της Βικτώριας εκπρόσωπησε ο αντιπρόεδρός της Σπύρος Αλατσάς, ο οποίος μας είπε ότι νιώθει ενοχλημένος για τα γεγονότα. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων και Ενοριών της Βικτώριας Κώστας Κόντης. «Δεν υπάρχει Μελβούρνη και δεν υπάρχει Βικτώρια χωρίς τους Έλληνες» ανέφερε στο μήνυμά του ο Ν. Αντριους, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βικτώριας Μάικλ Ο’ Μπράιαν είπε ότι δεν μπορεί να φανταστεί τη Βικτώρια χωρίς τον ελληνισμό. 

Το μήνυμα του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον μετέφερε η γερουσιαστής Τζέιν Χουμ, ενώ τον Μπιλ Σόρτεν εκπροσώπησε η ομοσπονδιακή βουλευτής Μαρία Βαμβακινού, η οποία είπε ότι σήμερα τιμάται η προσφορά των Ελλήνων που συνέβαλαν στον καθορισμό της αυστραλιανής ταυτότητας.


(Φωτ.: SBS Greek)

Ομιλία Βαρεμένου μετ' εμποδίων 
Τον λόγο πήρε και ο Γιώργος Βαρεμένος, έκανε λόγο για ενότητα και ομοψυχία, αλλά οι αποδοκιμασίες ήταν τόσο έντονες που ακούστηκαν λίγα από όσα είπε. Αν και συνέχισε μέχρι το τέλος, οι οργισμένες φωνές ήταν τόσο έντονες που το μήνυμά του δεν ακούστηκε. Μάλιστα, λίγα λεπτά αργότερα και ενώ οι αποδοκιμασίες και τα συνθήματα («Ελλάς, Ελλάς Μακεδονία», «προδότες» κ.ά) συνεχίζονταν, η ασφάλεια του Γ. Βαρεμένου έκρινε ότι θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τον χώρο, όπως κι έγινε. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το neoskosmos.com, κάποιος από τους «θερμόαιμους» συμπαροίκους εκτός από τη σκληρή γλώσσα πέταξε και δύο μπουκάλια προς την πλευρά του Γ. Βαρεμένου χωρίς ωστόσο να χτυπήσουν τον βουλευτή. Κατόπιν, και οι άλλοι πολιτικοί και επίσημοι έφυγαν. Η Τζένη Μικάκου δήλωσε ότι είναι απογοητευμένη από τα συμβάντα και δεν επιθυμεί να πει κάτι περισσότερο. Η Μ. Βαμβακινού μίλησε και εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία της για τα γεγονότα. 


(Φωτ.: SBS Greek)

Σύμφωνα με ομογενή που εκπροσωπεί το Μνημείο των Πεσόντων, αλλά και με με μαρτυρίες πολλών ηλικιωμένων ομογενών που κάθε χρόνο δίνουν το παρών στην παρέλαση, τέτοια επεισόδια δεν έχουν συμβεί ποτέ στο παρελθόν.Να σημειωθεί ότι μόνο στους Ελληνες της Μελβούρνης δίνεται το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον ιερό χώρο του Μνημείου για την εθνική μας επέτειο. Σε ερώτησή μας προς εκπρόσωπο του Μνημείου, αν πιστεύει ότι θα απαγορευτεί η διοργάνωση ξανά της παρέλασης την επόμενη χρονιά, μας είπε ότι μια τέτοια πιθανότητα είναι πολύ μικρή. «Αυτό που χρειάστηκε να γίνει ήταν να παρθούν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας και ο χώρος της κατάθεσης των στεφάνων να περιοριστεί και η πρόσβαση σ'αυτόν να είναι ελεγχόμενη», δήλωσε στο SBS Greek χωρίς να θέλει να αναφερθεί το όνομά του.

Πηγή: sbs.com.au / neoskosmos.com