Back to top

Μεγάλο αφιέρωμα της Le Figaro στην «Αιώνια Αθήνα»

27/05/2019 - 15:27

Μεγάλο αφιέρωμα στην Αθήνα παρουσίασε η εφημερίδα Le Figaro, σε συνέχεια ενεργειών του ΕΟΤ. Το ειδικό αφιερωματικό τεύχος 160 σελίδων με τίτλο «Αιώνια Αθήνα» («Athènes éternelle») της σειράς «Le Figaro Hors-série», που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάστηκε στις 16 Μαΐου σε λαμπερή εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν η υπηρεσία ΕΟΤ Γαλλίας και η γαλλική εφημερίδα Le Figaro στο ιστορικό θέατρο του Παρισιού Conservatoire National Supérieur d’Art Dramatique, με την παρουσία 400 και πλέον θεατών.

Το αφιερωματικό τεύχος «Athènes éternelle», που παρουσιάζει την κλασική αλλά και τη σύγχρονη όψη της ελληνικής πρωτεύουσας, είναι αποτέλεσμα ενός ιδιαίτερα απαιτητικού ταξιδιού εξοικείωσης (fam trip), που υλοποίησε η υπηρεσία ΕΟΤ Γαλλίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η σειρά περιοδικών «Le Figaro Ηors-série», με τιράζ 80.000 αντιτύπων, ειδικεύεται στην ανάδειξη των τεχνών και του πολιτισμού και απευθύνεται σε κοινό ιδιαίτερα υψηλού μορφωτικού και εισοδηματικού επιπέδου, αποτελώντας το κορυφαίο περιοδικό του είδους του στη Γαλλία.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Γαλλία, Αγλαΐας Μπαλτά, η οποία επισήμανε τη σπουδαία ιστορία της ελληνικής πρωτεύουσας, ενώ κατόπιν ο διευθυντής σύνταξης της Le Figaro, Alexis Brézet, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και στη διαχρονική αξία του ελληνικού πολιτισμού. Επίσης, ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού «Le Figaro Hors-série», Michel De Jaeghere, αναφέρθηκε στη μοναδικότητα των μνημείων της Ακρόπολης.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Κωνσταντίνος Τσέγας, αφού ευχαρίστησε θερμά τη Le Figaro για την άψογη συνεργασία, τόνισε ότι το συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού της «Ηors-série» αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της ιστορίας και του πολιτισμού της ελληνικής πρωτεύουσας.

«Η αρχαία, αιώνια, κλασική Αθήνα, που συνυπάρχει με την Αθήνα της βυζαντινής παράδοσης, κυριολεκτικά αναγεννάται και αναδεικνύεται ως μια από τις πιο συναρπαστικές μητροπόλεις του σύγχρονου κόσμου, με νέα μουσεία, νέα ιδρύματα πολιτισμού, πολλαπλές πρωτοβουλίες στο χώρο των τεχνών» υπογράμμισε, κάνοντας ειδική αναφορά και στα ρεκόρ αύξησης τα τελευταία χρόνια των επισκεπτών της Αθήνας για city break τουρισμό, που το 2018 έφθασαν τα 5,7 εκατ. τουρίστες, σημειώνοντας αύξηση 19,4% σε σχέση με το 2017, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 παρουσιάζεται νέα αύξηση της τάξης του 13,3%.

Ακολούθησαν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για τη νεότερη ιστορία της Αθήνας και για τον τρόπο με τον οποίον ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει μοχλό περαιτέρω ανάπτυξης σε ποικίλους τομείς.

Στη συνέχεια η θεατρική ομάδα Démodocos παρουσίασε απόσπασμα της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος και η τραγουδίστρια Σοφία Αβραμίδου ερμήνευσαν δύο τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι και μέρος του έργου του σύγχρονου συνθέτη κλασικής μουσικής Σίμου Παπανά «Μακεδονικός Χορός», η κομπανία Cherchez la femme παρουσίασε σύντομο αφιέρωμα στο ρεμπέτικο, ενώ η σχολή χορού «Παρθενώνας» ξεσήκωσε το κοινό με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει ελληνικές γεύσεις. Σημειώνεται ότι τη βραδιά υποστήριξε, επίσης, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στο Παρίσι.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)