Back to top

Με διάσπαρτες εστίες και χωρίς ενιαίο μέτωπο η πυρκαγιά στην Εύβοια

13/08/2018 - 11:42

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν για την κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια, η οποία ωστόσο δεν παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο, αλλά καίει σε διάσπαρτες εστίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή ανάμεσα στις περιοχές Σταυρός και Κοντοδεσπότι Ευβοίας λαμβάνουν μέρος προσωπικό, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Αναλυτικά, συμμετέχουν 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 70 ατόμων, 204 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 18 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 30 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα.

Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος τέσσερα αεροσκάφη, τρία ελικοπτερα, και ένα συντονιστικό ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα. Είναι εδώ τα σώματα της Πυροσβεστικής και τα εναέρια μέσα και επιχειρούν. Δεν έχουμε ένα κύριο μέτωπο, έχουμε πολλές μικρές εστίες και πάντα ανησυχούμε για τις αναζωπυρώσεις, αλλά ελπίζω Θεού θέλοντος και αέρος επιτρέποντος να καταφέρουμε να θέσουμε τη φωτιά υπό έλεγχο» δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

Όπως ανέφερε ο ίδιος «κι ένα δέντρο να σου καίγεται δεν μπορεί να είσαι ευχαριστημένος» αλλά «το σημαντικό είναι ότι η Αυτοδιοίκηση κινητοποιήθηκε άμεσα και αποτελεσματικά και ότι δεν έχουμε απώλειες ανθρωπίνων ζωών». «Δόθηκε άμεσα εντολή από τον δήμαρχο σε συνεννόηση με την Περιφέρεια για εκκένωση του οικισμού καθώς η φωτιά ξέσπασε πολύ κοντά στο χωριό. Είμαστε όλοι εδώ από την πρώτη στιγμή, συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της Πυροσβεστικής. Είναι μια ομαδική δουλειά» σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Αισιόδοξος για την πορεία κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια, εμφανίστηκε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ο οποίος από το πρωί βρίσκεται στο πύρινο μέτωπο. «Κινητοποιήθηκαν έγκαιρα μεγάλες δυνάμεις, υπάρχει συντονισμός από ελικόπτερο, όλοι κάνουν αυτό που πρέπει και ελπίζω ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα σύντομα», δήλωσε ο κ. Ταφύλλης στο Αθυναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για να προσθέσει: «Υπάρχει αισιοδοξία γιατί δεν φυσάει αυτή τη στιγμή ανησυχητικά, τα εναέρια μέσα επιχειρούν, αλλά ας αφήσουμε την Πυροσβεστική που διαχειρίζεται αυτή την σοβαρή πυρκαγιά, να έχει τον τελευταίο λόγο και φυσικά την εκτίμηση της κατάστασης».

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Εύβοια δήλωσε και ο νέος υπαρχηγός Επιχειρήσεων, επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης στην περιοχή αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γιόβας, ο οποίος συντονίζει από την πρώτη στιγμή την επιχείρηση.  «Δώσαμε μεγάλη μάχη όλη τη νύχτα και συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη για να οριοθετήσουμε της πυρκαγιά, εκεί που είναι τα δύσκολα σημεία. Αυτή τη στιγμή δεν φυσάει, αλλά περιμένουμε ενίσχυση των ανέμων, οπότε αγωνιζόμαστε να ελέγξουμε την κατάσταση το συντομότερο. Είναι μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, λόγω της πολύ πυκνής καύσιμης ύλης και των συνθηκών, αλλά ευτυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχει ενιαίο μέτωπο και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή», είπε ο κ. Γιόβας. 

Σημειώνεται ότι από τις 6.00 το πρωί χθες έως τις 6 π.μ. σήμερα εκδηλώθηκαν 23 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και μικτές περιπολίες από δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του στρατού, λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.