Back to top

Λιβύη: Το χρονικό της τραγωδίας - Τα αναπάντητα ερωτήματα

18/09/2023 - 12:53

Άγνωστες παραμένουν μέχρι στιγμής οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό τροχαίο στη Λιβύη κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής βοήθειας και τραυματίστηκαν ακόμα 10.

Ενώ η χώρα θρηνεί και οι Ένοπλες Δυνάμεις μπαίνουν με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια σε τριήμερο πένθος για την απώλεια των συναδέλφων τους, μαρτυρίες προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν αμέσως μετά την αναγγελία της τραγικής είδησης.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, σημειώθηκε σφοδρότατη μετωπική σύγκρουση στην οποία ενεπλάκη λεωφορείο που μετέφερε 19 μέλη της ελληνικής αποστολής, τα 16 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με μία ακόμα μαρτυρία, η ελληνική αποστολή (το κοντέινερ με τη βοήθεια, ένα καινούργιο λεωφορείο με τα μέλη της αποστολής και δύο οχήματα του στρατού για συνοδεία) μόλις έφθασε στη Λιβύη, αναγκάστηκε να περάσει μέσα από βουνά και χωριά για να φθάσει στην πόλη Ντέρνα καθώς η εθνική οδός στη Λιβύη είναι κατεστραμένη από τις πλημμύρες. Ενώ διερχόταν από το χωριό Μαράουα, γύρω στις 2:30 το μεσημέρι ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μια οικογένεια από τη Λιβύη έτρεχε στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το λεωφορείο και να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

ΓΕΕΘΑ: Γιατί καθυστέρησε η ανακοίνωση των νεκρών στη Λιβύη

Σε διευκρινίσεις για την ενημέρωση σχετικά με τους θανάτους των πέντε μελών της ελληνικής αποστολής μετά από το τραγικό τροχαίο στη Λιβύη, δίνει το ΓΕΕΘΑ.

Συγκεκριμένα το ΓΕΕΘΑ διευκρινίζει πως η αρχική πληροφόρηση η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς και όχι θανάτους, γινόταν από ενημέρωση Αρχών της Λιβύης προς τις ελληνικές Αρχές. Όπως σημειώνεται, η διασταύρωση της πληροφορίας δεν ήταν εφικτή καθώς δεν υπήρχε επικοινωνία αφού τα κινητά των μελών της αποστολής, είχαν καταστραφεί από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο λεωφορείο μετά την σύγκρουση. Τονίζεται ακόμη πως στη συνέχεια οι λυβικές Αρχές προχώρησαν χωρίς ενημέρωση στις ελληνικές Αρχές, στην ανακοίνωση των θανάτων των μελών της ελληνικής αποστολής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το ΓΕΕΘΑ:

«Σχετικά με την αρχική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς μόνο και όχι σε θανάτους μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, διευκρινίζονται τα εξής:

Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα. Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση».

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις έπειτα από τις επιβεβαίωση της τραγικής κατάληξης από τροχαίο, στο οποίο ενεπλάκησαν μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες 13 ακόμα μέλη της αποστολής τραυματίστηκαν οι 5 από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Περίπου στις 07:00 το πρωί της Δευτέρας, (18/9) το C-130 που είχε πάει στη Λιβύη για να παραλάβει τους τραυματίες, προσγειώθηκε στην Ελευσίνα. Αμέσως μετά την άφιξή τους σε ελληνικό έδαφος, οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικά νοσοκομεία.

Οι σοροί των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο διερμηνέων, που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών, επαναπατρίζονται με αεροσκάφος C-27 από τη Λιβύη.