Back to top

Κιβωτός του κόσμου: Ποιος δικηγόρος θα αναλάβει τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα;

24/11/2022 - 10:06

Ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 θα αναλάβει την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Πρωινού» ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα είχαν συνάντηση με το εν λόγω δικηγόρο,  κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τον ίδιο.

Το ζευγάρι εντοπίστηκε στην Αθήνα, όπου διαμένει σε διαμέρισμα της δομής και όχι στο σπίτι του στην Ραφήνα.

Φορολογικοί έλεγχοι

Τεράστιους φακέλους φορολογικών στοιχείων της «Κιβωτού» συνέλεξαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας από το λογιστήριο της ΜΚΟ, στον Κολωνό. Έλεγχος βιβλίων εσόδων-εξόδων, δωρεών, χορηγιών, παραστατικών δαπανών, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του πατέρα Αντώνιου, της συζύγου του και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου περιλαμβάνουν οι αστυνομικές έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί ή όχι παράνομος πλουτισμός που δεν αντιστοιχεί με τα δηλωμένα φορολογικά στοιχεία.

Παράλληλα, από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος προκύπτει πως ποσοστά ιδιοκτησίας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας της «Κιβωτού του Κόσμου» είχαν 50% η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, και το άλλο 50% ήταν στο όνομα της 86χρονης μητέρας του π. Αντώνιου, η οποία μένει μόνιμα στη Χίο. Μόνο εκείνες είχαν δικαίωμα αναλήψεων χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του eleftherostypos.gr, αναφέρουν ότι τα πρώτα στοιχεία ελέγχου της Αρχής, προκύπτει ότι την περίοδο 2017-2021 οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ, ενώ η ΜΚΟ είχε λάβει και κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα.

Τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν τις διαδρομές των εισροών και κυρίως των εκροών χρημάτων της «Κιβωτού του Κόσμου», αν αυτές αποδεικνύονται με παραστατικά και φορολογικά στοιχεία, όπως επίσης αν τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα Αντώνιου, της συζύγου του και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους και από τα φορολογικά στοιχεία κτήσης τους.

Την Τρίτη ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, είχε ζητήσει έρευνα, η οποία αφορά στα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της δομής, στενών συγγενών του, αλλά και τρίτων προσώπων στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είχαν σχέση με τα οικονομικά της δομής. Το ένα σκέλος της έρευνας είναι η αναζήτηση των διαδρομών των χρημάτων και το δεύτερο η διαχείριση των ποσών από χορηγίες, επιχορηγήσεις αλλά και δωρεές πολιτών. Η αναζήτηση περιλαμβάνει τη νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των συγκεκριμένων προσώπων, όπως και την περίπτωση διάπραξης του αδικήματος της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.

Ήδη έχουν ζητηθεί η άρση τραπεζικού απορρήτου και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων προσώπων, η κτήση ακίνητης και κινητής περιουσίας, στοιχεία τα οποία θα αντιπαραβληθούν με τα δηλωθέντα εισοδήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά προκλήθηκαν μέσω εγκληματικών δραστηριοτήτων. Αν τα ευρήματα έχουν ποινικό ενδιαφέρον, το πόρισμα θα αποσταλεί στην Εισαγγελία.

Κρυφά άδειασαν μυστική θυρίδα από τράπεζα

Τραπεζική θυρίδα σε υποκατάστημα πιστωτικού ιδρύματος στο κέντρο της Αθήνας άδειασε με απόλυτη μυστικότητα, την Τρίτη το μεσημέρι, πρώην κορυφαίο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου, η οποία ελέγχεται για κακοποιήσεις ανηλίκων και για ύποπτες οικονομικές συναλλαγές.

Στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα φαίνεται να διατηρούνταν λογαριασμό ύψους 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, η πληροφορία έφτασε από υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη και από ελεγκτές της επιτροπής για το Ξέπλημα Μαύρου Χρήματος που ήδη ερευνούν την ΜΚΟ.

Με σαφείς πλέον ενδείξεις ότι τα τελευταία 24ωρα υπήρξε προσπάθεια εξαΰλωσης και αλλοίωσης των ιχνών για τις συναλλαγές της ΜΚΟ που παρουσίαζε ετησίως κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και συνολικά πλεονάσματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές, τις δωρεές πολλών εταιριών αλλά και ιδιωτών.

Η τραπεζική θυρίδα με το άγνωστο περιεχόμενο που αφαιρέθηκε άρον άρον προ 48 ωρών φέρεται ότι είχε ανοιχτεί στο όνομα της Κιβωτού του Κόσμου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών της υπόθεσης, το μυστικό άδειασμα υπήρξε τόσο λόγω της δικαστικής έρευνας, με τον κίνδυνο να αναδειχθούν στοιχεία για διαρκή κερδοσκοπία των υπευθύνων του ιδρύματος, όσο και του κινδύνου δέσμευσης και κατάσχεσης του περιεχομένου της που μπορεί να αφορούσε και ενοχοποιητικά στοιχεία για τους υπεύθυνους της δομής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το κορυφαίο στέλεχος της Κιβωτού είχε στόχο αφού αδειάσει την θυρίδα να ανοίξει νέα σε άλλη τράπεζα στο όνομα του στελέχους της ΜΚΟ. Μάλιστα, φέρεται να είχε ήδη ενημερώσει την τράπεζα για το άνοιγμα νέας θυρίδας χωρίς όμως το σχέδιο να υλοποιηθεί.


Κιβωτός του Κόσμου: Που βρίσκονται ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα;

Κιβωτός του Κόσμου - Συγκλονιστική μαρτυρία 20χρονης: «Την πέταξαν» στον δρόμο επειδή έκανε άμβλωση

Kιβωτός του κόσμου: Χτυπούσαν παιδιά, ο πατέρας Αντώνιος τα ήξερε όλα

Κιβωτός του Κόσμου: Αυτό είναι το νέο διοικητικό συμβούλιο

Κιβωτός του Κόσμου: Κρατούσαν τα παιδιά κλειδωμένα για δύο μήνες

Ραγδαίες εξελίξεις: Η κυβέρνηση ξήλωσε τη διοίκηση μετά τις καταγγελίες

Κονιδάρης για π. Αντώνιο: Είχε αρνηθεί βοήθεια τόσο από Χριστόδουλο όσο και Ιερώνυμο

Ιερώνυμος για Κιβωτό του Κόσμου: Απαγορεύονται οι ιεροπραξίες στον πατέρα Αντώνιο

Κιβωτός του κόσμου: Ποιος είναι ο ιδρυτής της - Πότε ιδρύθηκε η δομή

Φθιώτιδος Συμεών: «Ο π. Αντώνιος είχε αρνηθεί τη βοήθεια του Αρχιεπισκόπου»

Κιβωτός του Κόσμου: «Χωρίς φαΐ, νερό η τιμωρία για παιδιά στον Βόλο»

Κιβωτός του Κόσμου: Τρεις φάκελοι για ξυλοδαρμό και κακοποιήσεις

Κιβωτός του Κόσμου - Συγκλονιστικές μαρτυρίες: Τα μεγαλύτερα παιδιά ξυλοκοπούσαν τα μικρότερα

Κιβωτός του Κόσμου: Αποκαλύψεις για τη δομή στην Καλαμάτα

Κιβωτός του Κόσμου: Το ταμείο ήταν γεμάτο κι όμως ζητούσαν δωρεές