Back to top

Καπ. Παναγιώτης Τσάκος: O Έλληνας εφοπλιστής που επιστρέφει και επενδύει στο νησί του..

18/10/2020 - 15:55

Στον κυρίαρχο ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία αλλά και στην πολύτιμη συμβολή της σε νησιά όπως η Χίος, αναφέρεται σε εκτενές αφιέρωμά της η έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», που παρουσιάζει το προφίλ του Χιώτη Εφοπλιστή καπ. Παναγιώτη Τσάκου και στην απόφασή του να επενδύσει στη Χίο παρά τις δύσκολες συγκυρίες.

«Ο τρόπος να διασφαλίσεις τα νησιά των ακριτικών περιοχών έρχεται από το αύριο έχει τον κωδικό “Επενδύσεις”. Στο 2020 δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τις πολεμικές ιαχές κάποιων γειτόνων μας, χρειάζεται να ακούμε τις φωνές αγωνίας των ανθρώπων μας, που πολλές φορές χρειάζεται να εγκαταλείψουν τους τόπους τους για να ακολουθήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα σε ένα μεγαλύτερο αστικό κέντρο. Η χρονική συγκυρία είναι η πιο κατάλληλη από ποτέ. Νησιά όπως η Χίος με έντονη αστική ζωή, με συνεχείς ρυθμούς χειμώνα καλοκαίρι, με ναυτική ταυτότητα και έντονο το άρωμα της μαστίχας, το μόνο που χρειάζονται για να κρατήσουν τον κόσμο τους στο νησί είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης μέσω των επενδύσεων», αναφέρει η εφημερίδα για να διαπιστώσει ότι: «Ο καπετάν Παναγιώτης και ο όμιλος Τσάκου προέρχονται από τη Χίο, γνωρίζουν τις ανάγκες της, βλέπουν τη θέση της στο σήμερα και στο αύριο και τη θωρακίζουν από επίδοξους μνηστήρες».

Τα επιχειρηματικά projects που ξεκινούν άμεσα αφορόυν το Ξενία "Bella Vista" της Χίου που  βρίσκεται στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της πρωτεύουσας του νησιού και είχε ανεγερθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι και το κέντρο της πόλης της Χίου, ενώ απέχει μόλις 4 χλμ. από το αεροδρόμιο. Έχει κάλυψη περίπου 1.572 τ.μ., τα οποία αναπτύσσονται σε ισόγειο και 2 ορόφους, και έκταση οικοπέδου περίπου 1.668 τ.μ. και κατά την προηγούμενη χρήση του είχε δυναμικότητα 28 δωματίων και 50 κλινών. Το επενδυτικό πλάνο της Avlum προβλέπει τη ριζική ανακαίνισή του και την μετατροπή του σε ένα σύγχρονο city hotel.

Ξενία Χίου

Πέραν του Ξενία, η Avlum συμμετέχει στο σχήμα που απέκτησε, μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου για 40 χρόνια. 

Η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για τη μαρίνα Χίου υπεγράφη πρίν από ενά περίπου χρόνο με το τίμημα της παραχώρησης να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 6.213.615 ευρώ, αποτελούμενο από εφάπαξ τίμημα 600.000 ευρώ και ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας. Στην πλήρη ανάπτυξή της, η μαρίνα θα προσφέρει 180 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους μέχρι 25 μέτρα μήκος και έως 6.900 τ.μ. στεγασμένων εγκαταστάσεων για χρήσεις τουρισμού-αναψυχής. Να σημειωθεί ότι στους όρους παραχώρησης επιτρέπεται και η ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, επιφάνειας περίπου 35.000τ.μ..