Το όνομα της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρέβα Γκραμπόφσκι εμφανίζεται στη λίστα των Paradise Papers ως μετόχου κατά 50% offshore εταιρίας με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική. Συγκεκριμένα, όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος» η Μαρέβα Μητσοτάκη εμφανίζεται την περίοδο που ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως βασικός μέτοχος μιας offshore, η οποία ήταν διαχειρίστρια εταιρεία ενός fund με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Τον Μάρτιο του 2010 στις Νήσους Κέιμαν, η δικηγορική εταιρεία Appleby φροντίζει για την ίδρυση της Eternia Capital Management, η οποία καταγράφεται εντέλει στα μητρώα των Κέιμαν στις 30 Μαρτίου 2010. Μέτοχοι της Eternia Capital Management ήταν η Μαρέβα Γκραμπόφκσι Μητσοτάκη και ένας παλιός συνεργάτης της από την εποχή που εργάζονταν στην Deutsche Bank. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς, ως Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ) νοούνται τα φυσικά πρόσωπα στα οποία έχει ή είχε ανατεθεί σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, οι άμεσοι στενοί συνεργάτες τους και τα πρόσωπα που είναι γνωστά ως συνεργάτες τους. Όταν ένα πρόσωπο ταυτοποιείται ως ΠΕΠ, τότε θα πρέπει μεταξύ άλλων να εφαρμόζονται πιο αυστηροί έλεγχοι απ’ ό,τι στους στους υπόλοιπους πελάτες μιας δικηγορικής εταιρείας που αναλαμβάνει τη σύσταση offshore για λογαριασμό τους.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα ΠΕΠ απαγορεύεται να συμμετέχουν σε offshore. Στα ερωτήματα που τέθηκαν στην Appleby σχετικά με το τι ελέγχους δεούσης επιμέλειας και διαδικασίες “know your customer” έγιναν στην περίπτωση της Eternia, καθώς και ποια ήταν τα αποτελέσματά τους, η εταιρεία δεν απάντησε. Όταν ρωτήθηκε η κα. Γκραμπόφσκι εάν η δικηγορική είχε ζητήσει επιπλέον έγγραφα στο πλαίσιο των ενισχυμένων ελέγχων δεούσης επιμέλειας, απάντησε ότι επειδή εκείνη την περίοδο που της απεστάλησαν τα ερωτήματα, ήταν στο εξωτερικό, δεν είχε πρόσβαση στα έγγραφα που της είχαν ζητηθεί. «Θεωρώ όμως βέβαιο ότι θα είχαμε αποστείλει όλα τα έγγραφα που μας ζητήθηκαν, αλλιώς η εταιρεία δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει» Η σύνδεση Μαρέβας Μητσοτάκη – Eternia Capital δεν είναι κάτι νέο.
Η ίδια στο δημόσια προσβάσιμο βιογραφικό της αναφέρει ότι το 2010 ίδρυσε την Eternia Capital, μια asset management εταιρεία που εξειδικευόταν στα hedge funds (στο βιογραφικό της ωστόσο δεν αναφέρεται ολόκληρη η επωνυμία της εταιρείας). Δημοσιεύματα συνέδεαν την κα Γκραμπόφσκι με μια άλλη Eternia Capital, την Eternia Capital Advisors με έδρα την Ελβετία. Η δεύτερη, ήταν μια συμβουλευτική εταιρεία την οποία ίδρυσε το 2010 ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης, γνωστός από την συμμετοχή του στο e-food. Το όνομα του κ. Κυρκίνη εμφανίζεται σε αρχεία της Appleby ως πρόσωπο επικοινωνίας για την Eternia Capital Management. Φέρεται επίσης να είναι σε επαφή με την δικηγορική εταιρεία ρυθμίζοντας υποθέσεις της υπεράκτιας της κας Γκραμπόφσκι.
Η απάντησή της Η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μακροσκελή της απάντηση στην εφημερίδα «Έθνος» υποστηρίζει ότι «το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με τον σύζυγό μου, γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση, στερείται αντικειμένου». «Ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά μου στον χρηματοκοινομικό τομέα.
Αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου, το οποίο είναι προσβάσιμο από τον καθένα, ανέφερε η Μαρέβα Μητσοτάκη. Έπειτα από διευκρινιστικές ερωτήσεις που της τέθηκαν σχετικά με τυχόν υποβολή αναφορών ύποπτων συναλλαγών, η κα. Γκραμπόφσκι απάντησε: «Όπως έχω ήδη αναφέρει, με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα και το αναφέρω αυτό ως πραγματικό γεγονός. Δεν μπορώ να γνωρίζω τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία των Κέιμαν, η οποία προφανώς ήταν αντικείμενο της δικηγορικής εταιρείας που είχε συστήσει την εταιρεία και παρακολουθούσε τη λειτουργία της, η φήμη της οποίας αποτελούσε εταιρική εγγύηση για τη νόμιμη λειτουργία της εταιρείας και τη συμμόρφωσή της με την οικεία νομοθεσία. Πάντως η Eternia Capital Management είχε έναν και μόνο πελάτη, το αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, συνεπώς είχε αναθέσει την AML (anti money laundering) διαδικασία στους παγκοσμίου κύρους οργανισμούς, με τους οποίους είχε συνεργασία».