Back to top

«Ιανός»: Οι καταστροφές σε Θεσσαλία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη

21/09/2020 - 09:35

Τρεις νεκροί, μια αγνοουμένη, τεράστιες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, αποκομμένα χωριά από τις πλημμύρες, τόνοι λάσπης και κατολισθήσεις, ανυπολόγιστες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης είναι ο απολογισμός από το πέρασμα του κυκλώνα «Ιανού» σε Θεσσαλία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μόνο στην Καρδίτσα, εκτός από τους νεκρούς και την αγνοουμένη, 5.000 χιλιάδες υπολογίζονται τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν πλημμυρίσει στην πόλη της Καρδίτσας, αλλά και σε 15 χωριά, ενώ 15 γέφυρες έχουν καταρρεύσει.

Όσον αφορά την αγνουμένη συνεχίζονται οι έρευνες για την 43χρονη οδηγό οχήματος που αγνοείται από την Παρακευή στο Μουζάκι Καρδίτσας, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας. Σημειώνεται ότι χθες βρέθηκε το αμάξι της, το οποίο είχε παρασυρθεί από ορμητικά νερά. 

Το γεγονός ότι η περιοχή έχει πολλούς παραποτάμους, έχει κάνει δύσκολη την προσπάθεια εντοπισμού της, σε συνδυασμό βέβαια με τα νερά που ακόμη είναι σε μεγάλο όγκο. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 28 πυροσβέστες με επτά οχήματα και τρία drones της 1ης ΕΜΑΚ, ενώ στην έρευνα συνδράμουν και εθελοντές.


Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Νούσιο που μίλησε στον «ΘΕΜΑ 104,6» «το βράδυ πιέστηκε το χωριό Μεταμόρφωση που ήμασταν σε διαδικασία εκκένωσης αλλά ευτυχώς μετά τα μεσάνυχτα τα νέρα υποχώρησαν. Το ίδιο συνέβη και στο Βλοχό και στην Αγία Τριάδα».

«Ακόμα σώζουμε ζωές» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι με βάση τον πρώτο απολογισμό «πάνω από 5.000 σπίτια στην πόλη της Καρδίτσας έχουν ζημιές και 8.000 σπίτια σε όλο τον νομό». Κατά τον ίδιο «τα 2/3 της Καρδίτσας δεν έχουν ρεύμα και τηλέφωνο ενώ η κινητή τηλεφωνία αποκαθίσταται σταδιακά. Είναι, επίσης, κάποια χωριά στα ορεινά που δεν έχουν νέρο και εκεί επεμβαίνουμε».

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στην περιφέρεια της κεντρικής Ελλάδας.

Στην Κεφαλονιά το γραφικό λιμανάκι ουσιαστικά δεν υπάρχει πια, τα σκάφη που υπήρχαν βυθίστηκαν ή καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ τουλάχιστον 60 αυτοκίνητα θάφτηκαν κάτω από πέτρες, λάσπη και φερτά υλικά. Κλιμάκιο του στρατού μεταφέρεται στην περιοχή για να μαζέψει τα μπάζα. Οι κάτοικοι τις περιοχής βρίσκονται χωρίς ρεύμα και νερό για τέταρτη διαδοχική μέρα με τους ηλικιωμένους να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους.


Νέες εικόνες από την μανία της φύσης έρχονται στο φως από το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, καθώς ένα ποτάμι λάσπης με μεγάλη ταχύτητα διέσχισε όλο το χωριό.

Στην Ιθάκη οι κάτοικοι της Ιθάκης παραμένουν για τρίτο 24ώρο χωρίς ρεύμα. Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν και στις Φρίκες Ιθάκης.

Στην Κρήτη πολλά προβλήματα από το πέρασμα της κακοκαιρίας Ιανός και στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο Κρήτης πλημμύρισαν οι δρόμοι και τα καταστήματα στην πόλη. Εξαιτίας του καιρού 3 αεροπλάνα δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, ενώ συνολικά 7 πτήσεις ακυρώθηκαν.