Back to top

Χαστούκι ΕΕ σε Τουρκία - Τούσκ κατά Τουρκίας για Αιγαίο, τους δύο στρατιωτικούς και ΑΟΖ Κύπρου

26/03/2018 - 07:20

Τις σοβαρές ανησυχίες για της ενέργειες της Τουρκίας σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο αλλά και για την παρατεινόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών εκφράζει η Ε.Ε.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, στην Βάρνα της Βουλγαρίας, παρόντος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έθεσε στο τραπέζι τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, καθώς και για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

«Από το 2015, μετά την πρώτη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα και σήμερα συμφωνήσαμε να επαναφέρουμε τους διαύλους επικοινωνίας ΕΕ- Τουρκίας σε νέα επίπεδα», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με τον Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία παραμένουν σταθεροί σύμμαχοι στο προσφυγικό, καθώς η χώρα φιλοξενεί 3,5 εκ πρόσφυγες από την Συρία. « Η ΕΕ έχει προσφέρει την βοήθειά της και υπάρχει η δέσμευση να συνεχίσουμε την παροχή βοήθειας».

Παράλληλα, ο κ. Τουσκ επεσήμανε ότι η ΕΕ στέκεται «ενωμένη» πίσω από την Κύπρο ως προς το δικαίωμά της να εξερευνήσει και να εξορύξει φυσικές πηγές ενέργειας στην ΑΟΖ της.

«Υπάρχει πρόοδος σε πολλά ζητήματα αλλά και πολλές ανησυχίες για την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και την κράτηση Ευρωπαίων πολιτών. Στεκόμαστε μαζί με την Κύπρο και θεωρούμε ότι είναι πλήρες δικαίωμα της να εκεμταλέυεται τους πόρους της στην οικονομική της ζώνη». 

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Δώστε μας τα χρήματα για τους πρόσφυγες 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα ακανθώδη ζητήματα ανάμεσα στις δύο πλευρές ζητώντας από την Ένωση την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που προβλέπει η Συμφωνία για το προσφυγικό καθώς και την απελευθέρωση της βίζα για τους τούρκους πολίτες. 

«Μετά από τόσες δεκαετίες είμαστε ακόμα υποψήφια χώρα θα θέλαμε πιο γρήγορες εξελίξεις στις συναντήσεις μας με την Ε.Ε. Σήμερα συζητήσαμε τα απαραίτητα βήματα για να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο η Τουρκία ζήτησε από την Ε Ε την επέκταση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ αναφορικά με την Κύπρο ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι παρέδωσε επίσημο έγγραφο με τις υποχρεώσεις όλων των εμπλεκόμενων σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει λεπτομερώς.

Γιούνκερ: Να καταβληθούν προσπάθειες για να λυθεί το ζήτημα με τους Έλληνες στρατιώτες

Για «μία καλή συνάντηση» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος για τα αποτελέσματα της Συνόδου Ε Ε – Τουρκίας λέγοντας ότι ήταν μια Σύνοδος με ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά ξεκάθαρα μηνύματα. Ο Πρέδρος Γιούνκερ αναφέρθηκε και δημοσίως στο ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών λέγοντας ότι απαιτούνται κοινές προσπάθειες για την λύση του προβλήματος,. 

Στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, λέγοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. 

Ο Μπορίσοφ είπε επίσης ότι θα ενημερώβσει προσωπικά τον Αλάξη Τσίπρα για τις συζητήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο. 

Ξεκίνησε στη Βάρνα η συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας, μεταξύ του Προέδρου της ΕΕ, Ντοναλντ Τουσκ, του Προέδορυ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσήλθε στη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον υπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ και με τον υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τουσκ και Γιούνκερ θα θέσουν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Διανύοντας την εποχή των χειρότερων σχέσεων μεταξύ  Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, συνέρχεται σήμερα στη Βάρνα της Βουλγαρίας, η ευρωτουρκική σύνοδος κορυφής, που εξ αντικειμένου θα εξετάσει όλα τα θέματα που χωρίζουν αυτή την ώρα τις δύο πλευρές.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι προσέρχεται στη σύνοδο με «ανάμεικτα συναισθήματα» και εκτίμησε ότι «οι βασικές πηγές έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ αυξάνονται», εκφράζοντας πάντως την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί «περισσότερη συνεργασία».

Στο τραπέζι της συνάντησης είναι κυρίως η ανανέωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, με πολλές πλευρές να σημειώνουν ότι στόχος είναι να συνεχιστεί ο διάλογος και η συνεννόηση, που αυτή τη στιγμή αμφισβητούνται.

Κυρίαρχα θέματα στη συνάντηση θα είναι και αυτά του ελληνικού ενδιαφέροντος, δηλαδή η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο, ενώ αναμένεται να τεθεί με έμφαση και η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται ακόμα από τις τουρκικές αρχές.

Στις 19.00 αναμένεται να ξεκινήσει η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ η οποία πιθανότατα θα διαρκέσει δύο ώρες. Μετά το πέρας της συνάντησης θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου, ενώ για τις 22.00 προγραμματιστεί η αναχώρηση του Τούρκου προέδρου από τη Βάρνα.

Ωστόσο, η συμπεριφορά του Ερντογάν τα τελευταία 24ωρα, μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί στις Βρυξέλλες και την Αθήνα. Ο «Σουλτάνος» είπε πως θα προσέλθει στην Σύνοδο, με βίντεο που αντικρούουν τις κατηγορίες και τις επικρίσεις σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Αγκυρας στην Αφρίν. 

Ο σουλτάνος απειλεί με αιματοκύλισμα για να φτιάξει, όπως λέει, τη μεγάλη Τουρκία. Στο νέο εθνικιστικό παραλήρημα από τη Σαμψούντα ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Θα οικοδομήσουμε μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία. Αν χρειαστεί, γι’ αυτόν τον σκοπό, θα θυσιάσουμε τη ζωή μας και αν χρειαστεί θα πάρουμε ζωές», ανέφερε. Μάλιστα, ο ίδιος επιστρατεύει και πάλι παιδιά στην ομιλία του, ενόψει των εκλογών του 2019.

«Για άλλη μια φορά κραυγάζουμε από τη Σαμψούντα: θα υπάρχουμε ή θα πεθάνουμε!», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ερντογάν στέλνει μήνυμα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη που τον επικρίνουν για την κατάληψη του Αφρίν.

Ο Μπεναλί Γιλντιρίμ τονίζει ότι δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις χωρίς την Άγκυρα και διαμηνύει πως «εμφανίσθηκε ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις και είπε “Είμαι και εγώ εδώ. Δεν μπορείτε να υπολογίζετε και δεν μπορείτε να κάνετε σχέδια χωρίς εμένα”. Αυτό είναι η “Ασπίδα του Ευφράτη” και το “Κλαδί της Ελαίας”».

"Επίθεση" σε Τσίπρα

Λίγες ώρες επίσης μετά το παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που απείλησε με αιματοκύλισμα όποιον σταθεί εμπόδιο στο όραμά του για τη «μεγάλη Τουρκία» η φιλοκυβερνητική (αλίμονο) εφημερίδα «Sözcü» επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για σκανδαλώδη δήλωση.

«Πρώτα από τον Πούτιν μετά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα… προκλητική ανακοίνωση από την Ελλάδα για την Τουρκία», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε φωτογραφία που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, η οποία γράφει ανερυθρίαστα:

 «Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον τελευταίο καιρό επιτίθεται συνεχώς κατά της Τουρκίας, συνέχισε και σήμερα τις σκανδαλώδεις δηλώσεις, λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό ότι ζήτησε τη στήριξη του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. αναφέρεται στη στήριξη που ζήτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών)».