Back to top

Γιάννης Μπουτάρης: Πιο Μακεδόνας από εμένα δεν υπάρχει

02/01/2018 - 14:17

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), Ζόραν Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη, το γεύμα που είχαν αλλά και το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Πιο Μακεδόνας από εμένα δεν υπάρχει και λόγω καταγωγής. Η καταγωγή μου και η ανατροφή μου τα λέει όλα» δήλωσε στο «Πρακτορείο fm» και πρόσθεσε: «Στα Σκόπια πήγαμε για πρώτη φορά το 1991 με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Από εκεί κάναμε τακτικές επισκέψεις μέσω της διπλωματίας των πόλεων».

Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μπουτάρης σημείωσε: «Με τους γείτονές σου πρέπει να τα έχεις καλά».

«Οι άνθρωποι θέλουν να βρουν μια ταυτότητα»

Παράλληλα, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας τόνισε: «Το θέμα της ονομασίας ξεστράτισε καθαρά από ανοησίες των πολιτικών.

«Οι άνθρωποι θέλουν να βρουν μια ταυτότητα. Με υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, αλλά και της αντιπολίτευσης είναι έτοιμοι για συμβιβασμό. Ο κ. Ζάεφ είπε ότι θα αλλάξει τα όνομα στο αεροδρόμιο και θα βγάλει τις ταμπέλες που έχουν στους δρόμους» πρόσθεσε.

«Δουλεύουμε την κάθοδο του Αξιού με κανό»

Σχετικά με την πρόσκληση που απηύθυνε στο πρωθυπουργό της πΓΔΜ, ο κ. Μπουτάρης, διευκρίνισε:

«Είχαμε προγραμματίσει ένα γεύμα προσωπικό. Τον κάλεσα να κάνει Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη. Ο αδελφός του και φίλοι του, κάθε εβδομάδα είναι στη Θεσσαλονίκη. Αυτό που οριστικοποιήσαμε, είναι να δουλέψουμε την κάθοδο του Αξιού με κανό κάποια στιγμή τον Απρίλιο.

Ίσως να έχουμε και κοινά πληρώματα. Το δεύτερο είναι ότι συμφωνήσαμε να κάνουμε πολιτιστικές ανταλλαγές που θα περιλαμβάνουν χορό, μουσική και διαλέξεις. Μία στα Σκόπια, μία στη Θεσσαλονίκη. Μιλήσαμε και για μια υποτροφία που θα δώσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης».

Έργα πνοής στη Θεσσαλονίκη

Μιλώντας για τα έργα στην πόλη, ο Γιάννης Μπουτάρης υπογράμμισε ότι μέσα στο 2018 θα ξεκινήσει η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας μέσω αξιοποίησης του δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και πιθανόν και η επέκταση της παλιάς παραλίας.

«Το δεύτερο είναι το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Δεν πρόκειται για ένα μικρό μουσείο. Το Ολοκαύτωμα αποτελεί μελανό σημείο στην ιστορία της λαϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης» είπε ο κ. Μπουτάρης προσθέτοντας:

Έχουμε επίσης και την ολοκλήρωση της ελεγχόμενης στάθμευσης, την ανάπλαση στο Καπάνι, την αξιοποίηση της δωρεάς Νιάρχου και την ανάπλαση του οδού Γούναρη και Β. Ηρακλείου».

«Έγιναν πράγματα»

Κάνοντας τον απολογισμό του 2017, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης απαρίθμησε:

την υπογραφή της μεταβίβασης του λιμανιού στους ιδιώτες, μιλώντας για «νέα εποχή για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με θεαματική αύξηση της εμπορικής κίνησης»,
τα έργα του αεροδρομίου που βρίσκονται «σε καλό δρόμο»,
την αύξηση επισκεψιμότητας στην πόλη και
τη δημιουργία 25 νέων ξενοδοχείων.

Τέλος, ευχήθηκε «να λείψουν οι διαδηλώσεις των μπαχαλάκηδων που εισβάλλουν παντού» και αναφερόμενος στην κυβέρνηση ζήτησε «να σταματήσει αυτήν την οικονομική πολιτική, γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να έλθει η ανάπτυξη».