Back to top

Φωτιά: Οι αναζοπυρώσεις απειλούν την Πάρνηθα - Δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς

25/08/2023 - 10:50

Ένας 45χρονος πρώην δικηγόρος με ψυχολογικά προβλήματα συνελήφθη από τις Αρχές για το «μπαράζ» εμπρησμών που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στον Αυλώνα, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Τρία ακόμα άτομα ελέγχθηκαν από την Αστυνομία και τα ανακριτικά τμήματα της Πυροσβεστικής, λόγω ύποπτων κινήσεων και ευρημάτων σε Ωρωπό και Μενίδι, χωρίς όμως να προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο.

Στην Κεφαλονιά, ένας εποχικός πυροσβέστης συνελήφθη ως υπαίτιος για την πρόκληση εμπρησμού από πρόθεση σε δασική έκταση, στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης. Οι νέες συλλήψεις έρχονται να προστεθούν στις 140 συνολικά από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για εμπρησμούς, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Ο συναγερμός στον Αυλώνα προκάλεσε για μια ακόμη φορά διασπορά των πυροσβεστικών δυνάμεων, την ώρα που η πύρινη λαίλαπα απειλούσε οικισμούς στις παρυφές της Πάρνηθας.

Εννέα απόπειρες εμπρησμού σε δυο ώρες

Φυλακές Αυλώνα, Ασπροχώρι, Συκάμινο, Άγιος Γεώργιος. Σε μια νοητή ευθεία, μέσα σε περίπου δυο ώρες, συνολικά 9 εστίες φωτιάς ξεπρόβαλαν σταδιακά στον Αυλώνα.

Τα μέτωπα τέθηκα υπό έλεγχο αλλά η πύρινη αλληλουχία προκάλεσε άμεσα υποψίες στις Αρχές για εμπρησμούς κάτι που επιβεβαιώθηκε γρήγορα από τις μαρτυρίες και καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής, που έκαναν λόγο για ένα ασημί αγροτικό αυτοκίνητο.

Σε τουλάχιστον τέσσερις από τις συνολικά εννέα πυρκαγιές αποτυπώθηκε η εικόνα του 45χρονου πρώην δικηγόρου και κατοίκου του Αυλώνα, ο οποίος συνελήφθη από τις Αρχές. Μαζί με τον συγκεκριμένο άντρα, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, συνελήφθη και ένας 43χρονος που επίσης οδηγούσε ύποπτο όχημα, ωστόσο δεν προέκυψαν κάποια στοιχεία εναντίον του.

Στην Κεφαλονιά, για την εμπλοκή του σε τουλάχιστον πέντε εμπρησμούς, συνελήφθη εν ενεργεία εποχικός πυροσβέστης.

Στη Χαλκίδα, ένας 48χρονος άνδρας προσήχθη και εξετάζεται ως ύποπτος για δυο φωτιές που ξέσπασαν στο Δοκό.

Στο Μενίδι, δυο άνδρες 31 ετών συνελήφθησαν ως ύποπτοι για εμπρησμούς, καθώς στο όχημα τους βρέθηκαν 9 άδειοι αναπτήρες και αποσμητικά αυτοκινήτου, τα οποία θεωρήθηκαν σύνεργα εμπρησμού, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ένας άνδρας συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δωδεκανήσου, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια, σε ξηρά χόρτα και ελαιόδεντρα, με ρίψη αναμμένου τσιγάρου, εντός αγροτικής έκτασης, στην περιοχή Πλατάνι, του δήμου Κω.

Συνολικά 117 άτομα έχουν συλληφθεί για εμπρησμό από αμέλεια και άλλα 23 από πρόθεση. Τα περισσότερα συμβάντα σχετίζονται με θερμές ή αγροτικές εργασίες.

Φόβοι για τις αναζοπυρώσεις στην Πάρνηθα

Την ίδια ώρα η μάχη με τα πύρινα μέτωπα στην Πάρνηθα συνεχίζεται παρά το γεγονός πως η φωτιά είναι σε ύφεση με μόλις ένα ενεργό μέτωπο.

Πεζοπόρα τμήματα επιχείρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας να κυκλώσουν τις τελευταίες εστίες φωτιάς, προκειμένουν να οριοθετήσον τις φλόγες οι οποίες καίνε στις χαράδρες της Πάρνηθας.

Στάχτη 1.200.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα

Περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα έχουν καεί στη χώρα μας την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, ενώ μόνο στην διάρκεια του Ιουλίου κάηκαν περισσότερα από 520.000 στρέμματα, ενώ κατά τη διάρκεια του Αυγούστου (έως την Τετάρτη) έχουν καεί περισσότερα από 730.000 στρέμματα

Πολύ αρνητικά είναι τα στοιχεία που καταγράφει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας (2023) αντιπυρικής περιόδου.

Πιο αναλυτικά:

  • Έως την Τετάρτη 23.08.2023, οι δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας έχουν κατακάψει περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα.
  • Η έκταση που έχει καεί έως την Τετάρτη αντιστοιχεί σε περίπου 3 φορές την έκταση που κατά μέσο όρο (2006 - 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.
  • Οι μέχρι χθες (Τετάρτη, 23/08) καμένες εκτάσεις στη χώρα μας υπολείπονται κατά περίπου 40.000 στρέμματα από την επόμενη χειρότερη επίδοση που καταγράφηκε το 2021 με συνολικά 1.300.590 στρέμματα.
  • Είναι πολύ πιθανό η χρονιά του 2023 να χαρακτηριστεί ως η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 17 ετών (το 2007 παραμένει πρώτο, με περισσότερα από 2.700.000 στρέμματα).
  • Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2023 κάηκαν περισσότερα από 520.000 στρέμματα, ενώ κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2023 (έως την Τετάρτη 23.08.2023) έχουν καεί περισσότερα από 730.000 στρέμματα.
  • Τα τελευταία 3 έτη (2021, 2022, 2023), οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα.

ΕΥΠ και Τμήμα Αντιμετώπισης Πυρκαγιών στις έρευνες στις έρευνες για εμπρησμούς

Οργανωμένο σχέδιο βλέπουν πλέον οι αρχές πίσω από τις δεκάδες εστίες φωτια καθημερινά, την ώρα που συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στον Έβρο, στη Βοιωτία, αλλά και στην Πάρνηθα.

O εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι τα πολλαπλά μέτωπα που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στη χώρα προβληματίζουν τις αρχές που πλέον κάνουν λόγο για κακόβουλες ενέργειες.

«Θα καταφέρουμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει παρέμβαση σε αυτά τα μέτωπα» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός αναφέροντας ότι στις έρευνες που διεξάγονται για τους εμπρησμούς εμπλέκονται πλέον η ΕΥΠ και Τμήμα Αντιμετώπισης Πυρκαγιών.

Αναζητούνται δύο ύποπτοι για εμπρησμούς

Όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, αναζητούνται δύο άτομα στην Έυβοια ως ύποπτα για εμπρησμό». Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή τόνισε ότι «στη Θήβα, είχαμε 4 και 5 πυρκαγιές εν εξελίξει. Η Βοιωτία είχε περικυκλωθεί κάποια στιγμή από παντού. Αυτή την στιγμή το πιο σοβαρό πρόβλημα αφορά την Υλίκη ενώ καλυτερα πάει η πυρκαγιά στο Στείρι».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτά τα διαφορετικά συμβάντα, σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, κάνουν πιο δύσκολη την αντιμετώπισή τους» επισημαίνοντας πόσο δύσκολη είναι η διαχείρισή τους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει συλλεγεί υλικό και μαρτυρίες για εμπρησμούς σε όλα τα μέτωπα.

Αναφορικά με την εξέλιξη των μετώπων της φωτιάς επισήμανε ότι πλέον σε ένα σημείο της Πάρνηθας, στην περιοχή της Φυλής, επικεντρώνονται τις τελευταίες ώρες οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, καθώς νωρίτερα σημειώθηκε μία νέα αναζωπύρωση. Ωστόσο, βελτιωμένη φαίνεται να είναι η κατάσταση στην περιοχή, ενώ όλη τη νύχτα θα υπάρχουν περιπολίες της αστυνομίας για να εντοπιστεί έγκαιρα όποια πιθανή προσπάθεια εμπρησμού.

«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει μεγάλο ενεργό μέτωπο», δήλωσε για την Πάρνηθα προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται στο μέτωπο που υπάρχει από αναζωπύρωση στη Φυλή. Όπως είπε η κατάσταση στα υπόλοιπα μέτωπα είναι καλύτερη πλην της Δαδιάς, στον Έβρο όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι μόνο χθες έγιναν 4 προσαγωγές, εκ των οποίων η μία μετατράπηκε σε σύλληψη για απόπειρα εμπρησμού σε Μενίδι και Αυλώνα, όπου εκδηλώθηκαν σε λίγες ώρες 9 φωτιές, προκαλώντας την όργισμένη αντίδραση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Ο Υπουργός έκανε αναφορά για «αλητήριους εμπρηστές». «Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα, δεν θα γλιτώσετε. Θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη».

ΠΗΓΗ newsbomb.gr