Back to top

Έτσι καταλήξαμε στην εθνική τραγωδία – Το ξέσπασμα αστυνομικού για το χάος on κάμερα (βίντεο)

05/08/2018 - 09:06

Η φωτιά στην Αττική άφησε πίσω της νεκρούς, ζημιές και απόγνωση. Ένας από τους αστυνομικούς που πήραν μέρος στις επιχειρήσεις αποκαλύπτει τα όσα συνέβαιναν εκείνες τις δραματικές ώρες...
Είναι ένας από τους αστυνομικούς που έδωσαν μάχη για σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ο Γιώργος Βαχλιώτης βρέθηκε στην κόλαση, βοήθησε, αγωνίστηκε και προσπάθησε για ώρες, εγκλωβισμένος και ο ίδιος στη φωτιά. Τα μέσα όμως που είχε ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ήταν ανύπαρκτα. Όπως λέει στον ΑΝΤ1 οι ασύρματοι της αστυνομίας δεν λειτουργούσαν τις κρίσιμες ώρες.

«Ανυλιφθήκαμε ότι δεν λειτουργούσε ούτε ο αναλογικός ούτε ο ψηφιακός ασύρματος. Προσπαθούσαμε να καλέσουμε το κέντρο, για να δούμε που είναι η φωτιά, αλλά δεν υπήρχε επικοινωνία». Οι αστυνομικοί μιλούσαν μέσω κινητών τηλεφώνων και φώναζαν ο ένας στον άλλο, για το πως έπρεπε να κινηθούν στην περιοχή, καθώς το νέο σύστημα επικοινωνίας ήταν απενεργοποιημένο.

«Γενικότερα υπάρχουν προβλήματα και οι συνδικαλιστικές μας ενώσεις φωνάζουν για το σύστημα. Είχαμε προειδοποιήσει ότι θα θρηνήσουμε νεκρούς και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε» λέει ο Γιώργος Βαχλιώτης. Ενδεικτικό του αλαλούμ και της ασυνεννοησίας που επικρατούσε στην περιοχή, είναι και το ότι πολλά από τα πυροσβεστικά οχήματα που έφταναν από το μέτωπο της Κινέτας δεν είχαν νερό και δεν μπορούσαν να ανεφοδιαστούν.

Η μαρτυρία του αστυνομικού

Τα αίτια της πύρινης καταστροφής

Η βασική αιτία της φονικής και καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν «η αλλοίωση του φυσικού τοπίου και η αλλαγή χρήσης γης», επισημαίνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, προσθέτοντας ότι η αλλαγή συνηθειών έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη της υπαίθρου. Και καταθέτει την πρόταση, «να εκπονηθεί ένα εθνικό, «ολιστικό σχέδιο» για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών όπως στο Μάτι».

Για το τι θα πρέπει να κάνουν άμεσα οι Έλληνες o παγκοσμίως κορυφαίος ειδικός λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όλοι, όχι μόνο οι Ελληνες, πρέπει να προσανατολιστούμε προς τις μεταβολές που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Θα είναι επώδυνο, διότι πρέπει να αποχαιρετίσουμε οριστικά συνήθειες του παρελθόντος, ώστε να καταστήσουμε γενικά το περιβάλλον ανθεκτικό απέναντι σε τέτοιες ακραίες καιρικές καταστάσεις. Να αποχαιρετήσουμε λ.χ. τα παλιά πολεοδομικά πρότυπα και να σχεδιάσουμε όλοι μαζί μακροπρόθεσμα. Η κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει μεγάλο πολιτικό θέμα. Είναι πολύ σημαντικό, διότι θα καθορίσει την μελλοντική εξέλιξη του κόσμου. Επιβάλλεται να γίνει έστω και αν πονέσει».

Στο ερώτημα εάν ήταν δυνατή η κατάσβεση δύο ταυτόχρονα εξελισσόμενων πυρκαγιών στη δυτική και ανατολική Αττική απαντά: «Oχι, διότι στο Μάτι η πυρκαγιά εξελίχτηκε εντός λίγων λεπτών», με την πρόσθετη επισήμανση ότι ακόμη και οι Αμερικανοί πυροσβέστες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές, με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα.

Υπογραμμίζει, τέλος, το ρόλο που έπαιξαν η άναρχη δόμηση και οι στενοί, αδιέξοδοι δρόμοι ενώ στο ερώτημα του Πρακτορείου για εάν ήταν δυνατή η εκκένωση στο Μάτι ο καθηγητής Γκόλνταμερ απαντά, επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία και πάλι:«Όχι, σε αυτές τις συνθήκες το τυχόν σχέδιο εκκένωσης δεν θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει», με δεδομένο ότι «η φωτιά επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα και με μεγάλη δριμύτητα».

 Η Ελλάδα επηρεάζεται πολύ περισσότερο από όσο της αναλογεί από την κλιματική αλλαγή

Ένα από πιο δύσκολα και σύνθετα προβλήματα, που απασχολεί μάλιστα τη διεθνή κοινότητα εδώ και 25 χρόνια «χωρίς όμως μέχρι στιγμής σπουδαία αποτελέσματα» είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που «δεν είναι απλώς ένα περιβαλλοντικό», αλλά που επηρεάζει την οικονομία, την κοινωνία και αποτελεί δυνάμει απειλή για εθνική ασφάλεια και τη σταθερότητα, όπως λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το «Πρακτορείο FM» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής, Εμμανουέλα Δούση.

«Χρειάζεται οπωσδήποτε η ενεργοποίηση της κοινωνίας» τονίζει η κ. Δούση και προσθέτει πως οι πολίτες «θα πρέπει να ενημερωθούν τον λόγο για τον οποίο χρειάζεται η προσαρμογή, τι όφελος θα έχουν οι ίδιοι και πώς μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια». Η όποια δράση ενεργοποιηθεί απέναντι στο διεθνές πρόβλημα για μια χώρα όπως η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι απειλή «αλλά είναι και μια ευκαιρία για την ελληνική οικονομία ώστε να προσαρμοστεί με τις διεθνείς εξελίξεις», υπογραμμίζει.