Back to top

Ερχονται βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας - Το χαμένο καλοκαίρι σαν κι εκείνο του 1816

23/07/2018 - 12:50

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η μεταβολή του καιρού αναμένεται από σήμερα και από τα βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.

Ταυτόχρονα αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ:
Σήμερα Δευτέρα:

Από τις απογευματινές ώρες θα επηρεαστούν η Ήπειρος, η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα η Δυτική Μακεδονία.

Από το βράδυ θα επηρεαστούν πρόσκαιρα τα βορειότερα νησιά του Ιονίου, η δυτική Στερεά, η Θεσσαλία, οι Σποράδες και τα νησιά του Αιγαίου.

Αύριο Τρίτη θα επηρεαστούν:

Κατά διαστήματα μέχρι το βράδυ η αλκιδική, η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Τις πρωινές ώρες πιθανώς οι Σποράδες, η Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και αναλοτικού Αιγαίου.

Το μεσημέρι και το απόγευμα πιθανώς η Στερεά Ελλάδα και η Θεσσαλία.

Την Τετάρτη τα φαινόμενα θα εμφανιστούν σε όλα τα Ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Την Πέμπτη κατά διαστήματα μέχρι το βράδυ η Κεντρική Μακεδονία, κυρίως η Χαλκιδική, η Θεσσαλία, οι Σποράδες και η Εύβοια.

Το μεσημέρι και το απόγευμα της Πέμπτης όλα τα Ηπειρωτικά.

Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες της εβδομάδας με τα φαινόμενα να εκδηλώνονται κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα στα Ηπειρωτικά.

1816 Η χρονιά χωρίς καλοκαίρι

«Η χρονιά χωρίς καλοκαίρι» ήταν αποτέλεσμα της έκρηξης του ηφαιστείου Ταμπόρα, στις 10 Απριλίου 1816. Σκότωσε 70 χιλιάδες ανθρώπους. Ημερολογιακά, είχε ήδη μπει η άνοιξη. Η ξαφνική αυτή έκρηξη όμως έκανε την εποχή ασυνήθιστα ψυχρή, με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Ήταν η μεγαλύτερη έκρηξη σε 1.630 χρόνια στο  συγκεκριμένο σημείο. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν αυτές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, όπου λόγω των χιονοπτώσεων και του ολικού παγετού ακόμα και τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, οι καλλιέργειες καταστράφηκαν και οι αγρότες έσφαξαν τα ζώα τους διότι δεν είχαν τροφή να τους δώσουν. Προκλήθηκαν λιμοί καθώς και επιδημίες χολέρας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Η ηφαιστειακή στάχτη εξαπλώθηκε 1.300 χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης. Το ηφαίστειο σταμάτησε να βρυχάται στις 15 Ιουλίου 1815, αλλά ο καπνός εξακολουθούσε να είναι πυκνός πάνω από την κορυφή του έως τις 23 Αυγούστου του ίδιου έτους. Για τέσσερα χρόνια έδινε μικρότερες αλλά τελείως ακίνδυνες εκρήξεις. 

Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιρλανδία από τις 153 ημέρες της περιόδου Μαΐου-Σεπτεμβρίου τις 142 ημέρες έβρεχε καταρρακτωδώς, ενώ στην Αγγλία ο μέσος όρος θερμοκρασίας κυμάνθηκε στους 13,37 βαθμούς. Ήταν το τρίτο πιο ψυχρό καλοκαίρι από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία δηλαδή από το 1659. Σύμφωνα με στοιχεία στη Γαλλία και στην Αυστρία 200.000 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα και από τις επιδημίες χολέρας και τύφου. Οι πάγοι της Αρκτικής καθώς και οι παγετώνες των Άλπεων μεγάλωσαν, ενώ αντιθέτως το καλοκαίρι στην Ουκρανία θεωρήθηκε και ζεστό.

Χαρτης με τις θερμοκρασίες όπως διαμορφώθηκαν μετά τον Μάιο του 1816

Χάρτης με τις θερμοκρασίες όπως διαμορφώθηκαν μετά τον Μάιο του 1816.

Η Ελλάδα περίπου στους 0 βαθμούς Στις 4 Ιουνίου σημειώθηκε παγετός στο Κονέκτικατ και στις 8 Ιουνίου χιόνισε στη Νέα Υόρκη!

Μέχρι τις 23 Αυγούστου πάγωναν διαδοχικά όλες οι πόλεις. Συγκοινωνία δεν υπήρχε, τα καυσόξυλα τελείωναν και τα αποθέματα τροφής στέρευαν. Οι πλημμύρες έπνιξαν όλες τις καλλιέργειες. Λόγω της ηφαιστειακής σκόνης το χιόνι στην Ουγγαρία είχε καφέ χρώμα, ενώ στην Ιταλία κόκκινο. Και το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Οι θερμοκρασίες ήταν ακόμα αλλοπρόσαλλες, με τον υδράργυρο στους -26 οι συνέπειες από την έκρηξη ήταν ακόμα έντονες και εξελίσσονταν αρνητικά....