Back to top

Ελλάδα – Κίνα: Η τεχνολογική συνεργασία σημαντική για τη στρατηγική ανάπτυξης των δύο χωρών

30/10/2018 - 23:08

Τη θέληση της ελληνικής πλευράς για επέκταση και αναβάθμιση της διμερούς συμφωνίας προς την προώθηση της συνεργασίας ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων των δύο χωρών, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης στη νέα Πρέσβυ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Zhang Qiyue και προέτρεψε για την ίδρυση τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) κινεζικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεορτάζ της Ισμήνης Χαραλαμποπούλου,την πρόταση υποδέχθηκε η Zhang Qiyue με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ τη σημασία της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας των δύο χωρών για τη στρατηγική ανάπτυξης τους, επιβεβαίωσαν σε συνάντησή τους στο ΥΠΠΕΘ ο κ. Φωτάκης και η νέα Πρέσβυς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Π. Κυπριανίδου και στελέχη της ΓΓΕΤ, καθώς και της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε τη σημασία του υφιστάμενου προγράμματος διμερούς συνεργασίας με την Κίνα που συντονίζει η ΓΓΕΤ και αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και εξήρε τη μέχρι σήμερα συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, όπως η ερευνητική συνεργασία του ΙΤΕ με το Μουσείο του Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, για τη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.