Back to top

Εικόνες από το χθες στον Κεραμεικό του σήμερα..ΕΙΚΟΝΕΣ

05/07/2020 - 16:02

Στον Κεραμεικό, το Μεταξουργείο και το Γκάζι του σήμερα, με τους πολύβουους δρόμους, τα λιτά στέκια μα και τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, που βρίθουν από περαστικούς, τουρίστες, γλεντοκόπους της Αθήνας και του Πειραιά, με το χρώμα του παλιού, τα ποικίλα καθημερινά προβλήματα και τις τόσες αντιθέσεις, μπορείς, άλλοτε να διακρίνεις και άλλοτε να φανταστείς, κομμάτια της ιστορίας της παλιάς Αθήνας – Εποχών, είτε δυσκολότερων, είτε ρομαντικότερων, είτε απλώς πολύ διαφορετικών από τη σημερινή.

Τα νεοκλασικά σπίτια κρύβουν τα δικά τους μυστικά, όπως και σχεδόν καθετί στην περιοχή που ξεπηδά από κάποιο μακρινό παρελθόν: Ένα εκκλησάκι, μιαν αυλή βγαλμένη από τα χρόνια των Πομάκων και φυσικά το παλιό εργοστάσιο του φωταερίου, με τα χαρακτηριστικά του καζάνια, που σήμερα στέκουν ακόμα επιβλητικά στην Τεχνόπολη. Ας κάνουμε όμως την περιήγησή μας, με όσα μας χάρισε ο φωτογραφικός φακός…

καριατ
καρ3
Ασωμάτων 45 (Ψυρρή): Το σπίτι με τις Καρυάτιδες που έγινε πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη και φωτογράφησε ο  Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν – Χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού νεοκλασικισμού και της λαϊκής αρχιτεκτονικής της περιοχής – Οι Καρυάτιδες που κοσμούν την πρόσοψη, είναι έργο του γλύπτη και ιδιοκτήτη του σπιτιού, Ιωάννη Καρακατσάνη – Σήμερα το κτίριο φιλοξενεί τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών

χατζι2
χατζι
Θερμοπυλών & Π. Τσαλδάρη (Μεταξουργείο) – Από το 1856, στο οικόπεδο που σήμερα στέκεται το συγκρότημα κατοικιών της φωτογραφίας, υπήρχε το Ίδρυμα Χατζηκώνστα: Ορφανοτροφείο, για του οποίου τη στέγαση παραχώρησαν την οικεία τους οι κληρονόμοι του Κ. Βράνη. Στη θέση εκείνη παλαιότερα διατηρούσε εξοχική κατοικία η Δούκισσα της Πλακεντίας, η οποία κατεστράφη από πυρκαγιά το 1847. Από το 1945 χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Κατεδαφίστηκε το 1963.

εκκλ1
εκκλ2
IMGP0037
εκκλ3
Ναός Αγίου Γεωργίου Ορφανοτροφείου Χατζηκώνστα – Θερμοπυλών & Αγησιλάου – ανεγέρθη μεταξύ των ετών 1899-1901 στο εσωτερικό του περιβόλου του ορφανοτροφείου, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ –  Εκκλησία του λεγόμενου «νεο-ρωμανικού» ρυθμού, με τους χαρακτηριστικούς πυργίσκους στις εξωτερικές ακμές

νεο1
Νεοκλασικό κτίριο στην οδό Πειραιώς

βρεθ1
βρεφ2
Πειραιώς 51 – Δημοτικό Βρεφοκομείο – Δεσπόζει στο άκρο της πλατείας Ελευθερίας (γνωστότερης ως πλατείας Κουμουνδούρου) προς την οδό Πειραιώς – Οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1872-1874, με κληροδότημα του ομογενούς Ι. Κοντογιαννάκη, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Παναγή Κάλκου. Ανακαινισμένο από το 1982, στεγάζει πλέον τη Δημοτική Πινακοθήκη.

νεο2
νεο3
νεο5
Νεοκλασικό κτίριο – Πειραιώς και Κλεομβρότου

σημ
σημ2
Πειραιώς: Δύο από τις σημαντικότερες πύλες της πόλης, το Δίπυλο και η Ιερά Πύλη, διέκοπταν στο σημείο αυτό το Θεμιστόκλειο τείχος. Από την Ιερά Πύλη ξεκινούσαν οι μύστες των Ελευσινίων Μυστηρίων την πομπή τους προς την Ελευσίνα. Από το Δίπυλο διερχόταν η επίσημη οδός των ξένων πρεσβειών. Ανάμεσα στους δρόμους που διέρχονταν από τις πύλες αναπτύχθηκε το κυριότερο νεκροταφείο της πόλης, το «Δημόσιον Σήμα». Εδώ φέρεται να εκφώνησε τον περίφημο Επιτάφιο λόγο του ο Περικλής για τους πεσόντες Αθηναίους του Πελοποννησιακού πολέμου – Πέρασμα Ηριδανού (ποταμός της Αρχαίας Αθήνας)

αγο
αγο2
λαχ
Λαχαναγορά 1930 – Γκάζι – Χθες και Σήμερα

νεο6
νεο7
Νεοκλασικό κτίριο – Ιερά Οδός και Ιεροφάντων

νεο8
Νεοκλασικό κτίριο Ευπατρίδων και Ιάκχου

νεο9
Νεοκλασικό κτίριο – Αρτεμισίου και Κεραμεικού

νεο11
Νεοκλασικό κτίριο στην οδό Αρτεμισίου

νεο12
Νεοκλασικό κτίριο στην οδό Αρτεμισίου

IMGP0106
Αγίου Όρους και Παραμυθίας

νεο13
νεο14
Νεοκλασικό κτίριο, Ευρυμέδοντος και Παραμυθίας: Τρύπες στους τοίχους από σφαίρες και όλμους – Δεκεμβριανά 1944

νεο15
νεο15
Κεραμεικού 104: Τρύπες στους τοίχους από σφαίρες και όλμους – Δεκεμβριανά 1944

νεο1
Αγησιλάου 77: Αρχηγείο Άγγλων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

νεο16
Νεοκλασικό κτίριο – Μυκάλης 7

fwt1
γκαζ1
Γκάζι α) Παλιό εργοστάσιο φωταερίου: *Το 1857 ο δήμος Αθηναίων παραχωρεί στον Γάλλο Φραγκίσκος Φεράλδι το προνόμιο εκμετάλλευσης του φωταερίου για 50 χρόνια. *Το 1887 ο Ιωάννης Σερπιέρι αναλαμβάνει τη διοίκηση του εργοστασίου. Μια περίοδος ακμής αρχίζει για τη μικρή μονάδα φωταερίου της Αθήνας. Αεριοφυλάκια, ατμολέβητες, ατμομηχανές, μονάδες καθαρισμού και άλλα κτίρια ξεπηδούν σταδιακά μέσα στο οικόπεδο έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων. *Το 1938 η επιχείρηση περιέρχεται στο δήμο Αθηναίων. *Το 1952 ιδρύεται η Δημοτική Επιχείρηση Φωταερίου Αθηνών (ΔΕΦΑ). Μεταπολεμικά το φωταέριο χάνει συνεχώς έδαφος εν σχέσει με τον ηλεκτρισμό και τις νέες μορφές ενέργειας. *Οι φούρνοι του εργοστασίου φωταερίου έσβησαν οριστικά το 1984.

984
β) Ο Αθήνα 9.84 είναι ο Δημοτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός της Αθήνας, ο οποίος αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας

απο
Τεχνόπολη, Αποθήκες Γκαζιού

εργ1
α) Φουγάρα και σωλήνες αερίου (φωταέριο)

σλν
β) Κάθετοι σωλήνες (ψυχραντήρια)

σλν2
γ) Μεγάλοι οριζόντιοι σωλήνες (απ’ όπου περνούσε το αέριο)

σλν1
ρυθ
δ) Κτίριο ρύθμισης της πίεσης

1
Πώς ήταν παλιά το εργοστάσιο φωταερίου α) Μικρό κτίριο: Αεροφυλάκιο 2

2
β) Μεγάλο κτίριο: Αεροφυλάκιο 1

εργ10
εργ11
εργ13
Γκάζι – Παλιό εργοστάσιο φωταερίου

καθαρ
Παλιά: Καθαρτήρια – Σήμερα: Σταθμός πρώτων βοηθειών

φουγ
Φουγάρο

γαζ γαζ1 γαζ2 γαζ3 γαζ4 γαζ5 γαζ6
Γκαζοχώρι

καζ1
καζ2
Καζάνι (αυθεντικό)

βοθτ
γκαζ2
α) Οδός Βουτάδων – Μάντρα Γκαζιού β) Οδός Βουτάδων, φωτογραφία από τη δεκαετία 1950 – Πρώτη ύλη για την παραγωγή του αερίου ήταν ο λιθάνθρακας

πορ2
IMGP0197
α) Βουτάδων β) Παλιά σπίτια με αυλή – Πάροδος Βουτάδων