Back to top

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Ένταση ανάμεσα σε Ηλιάδη - Κούγια

21/06/2023 - 17:11

Για τέταρτη συνεδρίαση καταθέτει ο εντατικολόγος του νοσοκομείου του Ρίου Ανδρέας Ηλιάδης, που συνεχίζει να εξετάζεται από τον συνήγορο της Ρούλας Πισπιρίγκου Αλέξη Κούγια, ο οποίος επιχείρησε να πλήξει την αξιοπιστία του μάρτυρα. Την ίδια στιγμή, ο κ. Κούγιας έστρεψε την γραμμή υπεράσπισης της κατηγορούμενης προς το ενδεχόμενο η μικρή Τζωρτζίνα να έφυγε από τη ζωή εξαιτίας επιληπτικού επεισοδίου και όχι καρδιολογικού προβλήματος.

Στο επίκεντρο των πρώτων ερωτήσεων του συνηγόρου της 34χρονης βρέθηκε μια μήνυση που είχε υποβληθεί από την ίδια, το Μάνο Δασκαλάκη και τη μητέρα της σε βάρος του γιατρού, με τον τελευταίο να απαντά πως δεν θυμάται το αντικείμενό της, ενώ -όπως σημείωσε η πρόεδρος- δεν έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του εντατικολόγου για τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Δεν είχατε κάνει κάποια φωνητική παρέμβαση στο Twitter εις βάρος του ζεύγους; Τον Αύγουστο του 2022, στις 3 του μήνα. έχουμε τις εξής μηνύσεις. Μια μήνυση από τους Λεγατου Ελένη, Πισπιριγκου Δήμητρα, Γεωργίου Γεώργιο και Λεγατο (θείος της κατηγορούμενης) και μια άλλη μήνυση από τον κ. Δασκαλάκη. Θυμάστε τι έχετε πει; Η μήνυση είναι σχετική με τα όσα έχουν συμβεί. Και για το πως αυτός ο άνθρωπος διάλεξε να γίνει διάσημος μέσα σε αυτήν την υπόθεση. Έδωσε μηνύματα που έχει ανταλλάξει με την κατηγορούμενη σε συγκεκριμένο δημοσιογράφο, ενώ διεξάγεται η δίκη και ενώ ο κύριος είναι μάρτυρας» ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας και ανέγνωσε τη μήνυση στο δικαστήριο.

Κούγιας: Υπάρχει ιατρικό απόρρητο;

Μάρτυρας: Τα όσα λένε οι συγγενείς της μητέρας, είναι ορθά. Δεν είχαν δείξει το αναμενόμενο ενδιαφέρον. Οι πληροφορίες αυτές δεν αποτελούν ιατρικό απόρρητο…

Κούγιας: Άλλο ρώτησα! Υπάρχει ιατρικό απόρρητο;

Μάρτυρας: Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν να κάνουν με το ιατρικό απόρρητο αλλά με τη σχέση μου με τους συγγενείς. Εκατοντάδες παππούδες και θείοι έρχονται. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω αυτήν την αδιαφορία.

Κούγιας: Τι σας έκανε να δώσετε συνέντευξη;

Μάρτυρας: Δε θα απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση, δεν αφορά στην υπόθεση.

Κούγιας: Κυρία πρόεδρε τον ακούτε;

Πρόεδρος: Το δικαστήριο αξιολογεί την κάθε απάντηση κύριε συνήγορε.

Κούγιας: Έχουμε έναν άνθρωπο που εξέθεσε το λειτούργημα του γιατρού, που ήρθε να κάνει τον ψυχίατρο. Για ποιον λόγο δώσατε συνέντευξη; Με ποιο δικαίωμα; Ενώ είστε γιατρός…

Πρόεδρος: Δε θα απαντήσετε, απαγορεύω την ερώτηση, είναι άσχετη με την υπόθεση.

Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Κούγιας προσέφυγε στο δικαστήριο προκειμένου να του επιτραπεί να θέσει την ερώτηση. «Αυτός ο άνθρωπος χρησιμοποίησε το δράμα της οικογένειας για να γίνει διάσημος στην Ελλάδα. Μεταβλήθηκε σε παράγοντας της δίκης εις βάρος της κατηγορούμενης, σε αυτές τις βρωμοεκπομπές, κάνοντας απαράδεκτες δηλώσεις. Για να αξιολογηθεί από το δικαστήριο σας θα πρέπει να δείτε τι είναι αυτός ο άνθρωπος που εμφανίζεται σαν Σαμαρείτης έχοντας κάνει ρεκόρ μεταμοσχεύσεων χωρίς να ξέρουμε που έχουν πάει τα όργανα. Και οποίος θέλει να κάνει μηνύσεις. Δεν υπάρχει κλινική στον κόσμο με 14 μεταμοσχεύσεις, μόνο η δίκη του» είπε ο κ. Κούγιας.

Εισαγγελέας: Έχω πει πολλές φορές πει, σε πολλές τέτοιες ερωτήσεις, ότι δεν επιτρέπονται γιατί δεν έχουν σχέση με το θέμα της δίκης. Εδώ δεν είναι κατηγορούμενη η οικογένεια της κατηγορούμενης. Ο μάρτυρας αξιολογείται για το τι λέει για το θέμα που εξετάζουμε. Όχι αν δίνει συνεντεύξεις ή κάνει κοινωνικές επαφές. Το αν έχει δώσει συνέντευξη στα κανάλια δε μας αφορά καθόλου, ειδικά εμάς που δε βλέπουμε. Αν θέλει η οικογένεια της κατηγορούμενης να βλέπει όλη μέρα εκπομπές και να ασχολείται με αυτές, δεν αφορά εμάς. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο. Να απαγορευτεί η ερώτηση.

Το δικαστήριο απαγόρευσε τελικά την ερώτηση στον ποινικολόγο και συνεχίστηκε η εξέταση του μάρτυρα με τον Αλέξη Κούγια να διαφοροποιεί την υπερασπιστική γραμμή λέγοντας πως η μικρή Τζωρτζίνα ενδέχεται να έπαθε ανακοπή από επιληπτικό επεισόδιο.

«Επιμένουμε ότι η ανακοπή 25/1 και ο θάνατος 29/1 δεν οφείλεται σε ενέργεια της κατηγορουμένης αλλά σε πρόβλημα υγείας που δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ σε επίπεδο καρδιολογικό και επιληπτικών επεισοδίων που μπορούν να επιφέρουν το θάνατο. Όπως εξελίσσεται η διαδικασία διαπιστώνεται πως εκτός από καρδιολογικά προβλήματα, ανακοπή προκύπτει και από επιληπτικά επεισόδια» σημείωσε ο Αλέξης Κούγιας, που επιτέθηκε στη συνέχεια στο μάρτυρα κατηγορώντας τον πως έδωσε στη δημοσιότητα προσωπικά μηνύματα που είχε ανταλλάξει με την Ρούλα Πισπιρίγκου.

«Υπάρχουν εκατοντάδες μηνύματα με την κατηγορούμενη. Ήμουν και είμαι ο γιατρός της Τζωρτζίνας» απάντησε ο κ. Ηλιαδης ξεκαθαρίζοντας πως ποτέ δεν χαρακτήρισε αδιάφορη τη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Μάρτυρας: Δεν κατηγορώ κανέναν

Κούγιας: Πώς δεν κατηγορείτε όταν λέτε για σύνδρομο Μινχάουζεν.

Μάρτυρας : Η ιατρική αλήθεια δεν φοβάται.

Ερωτήσεις δέχτηκε ο μάρτυρας και για τα βίντεο της Τζωρτζίνας τα οποία είχε στείλει η κατηγορούμενη στο μάρτυρα για να τα αξιολογήσει. Ωστόσο, η άποψη που διατύπωσε ο γιατρός σχετικά με το βίντεο υπογραμμίζοντας ότι σε αυτά δεν αποτυπώνονται επιληπτικές κρίσεις του παιδιού προκάλεσε ένταση στην αίθουσα με τον Αλέξη Κούγια να επικαλείται αντίθετη άποψη γιατρού νευρολόγου.

«Δεν ήμουν παρών στο αναφερόμενο επεισόδιο. Και αν δεν έχω προσωπική εικόνα με τα μάτια μου. Να σας απαντήσει ο γιατρός που ήταν μπροστά. Επειδή αυτά τα επεισόδια μου τα είχε στείλει σε βίντεο η μητέρα και τα έχω δει πολλές φορές με μεγάλη προσοχή μπορούμε να τα δούμε και να τα εξηγήσω. Είναι τρία βίντεο, μάλιστα το ένα το έχει σβήσει ο συνομιλητής μου, αλλά έχω κρατήσει στιγμιότυπα. Δεν είναι επιληψία, δεν είναι σπασμοί, ούτε ανακοπή. Είναι ένα παιδί που ανεβάζει σφίξεις και ο κορεσμός δεν είναι φυσιολογικός. Το μόνιτορ μας δίνει πληροφορίες για ένα μισάωρο πριν το επεισόδιο» είπε ο κ. Ηλιάδης.

«Μας γελοιοποιεί! Τι νομίζει ότι είναι , ότι έχουμε κάνει λοβοτομή ; Παίζει με τη νοημοσύνη μας …» είπε φανερά εκνευρισμένος ο κ. Κούγιας που κατηγόρησε το μάρτυρα ότι επιχειρεί να «συσκοτίσει την υπόθεση» και λέγοντας του «φυλακή θα πάτε…».

Ο Ανδρέας Ηλιάδης επανέλαβε πως το τελευταίο επεισόδιο που υπέστη στο νοσοκομείο της Πάτρας το παιδί δεν αξιολογείται ως σοβαρό με τον Αλέξη Κούγια να υποβάλλει αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με δυο άλλους γιατρούς που δίνουν άλλη περιγραφή.

Κούγιας: Το επεισόδιο στις 22/1 τι είναι; Δεν είναι σοβαρό;

Μάρτυρας: Κάναμε εισαγωγή και δεν παρουσίασε τίποτα.

Πρόεδρος: Σας ρώτησε αν είναι σοβαρό.

Μάρτυρας: Που να το ξέρω; Εδώ είναι το βίντεο να το δείτε αλλά δε θα σας αρέσει. Αυτό είναι το screenshot που κατάφερα να κρατήσω γιατί το ένα από τα 3 βίντεο διαγράφηκε από τη συνομιλήτρια μου. Δείχνει βραδυκαρδία ανεξήγητη 30 λεπτών. Αυτό βαίνει προς απειλητικό επεισόδιο προς τη ζωή και σταματάει. Τι γίνεται και σταματάει δεν ξέρω. Στην εντατική δεν έκανε τίποτα! Αλλά αυτό δεν το ρωτάτε!

Πρόεδρος: Κύριε μάρτυρα! Σας ανακαλώ στην τάξη!

Μάρτυρας: Η μητέρα μου έστειλε 3 βίντεο. Το ένα διαγράφηκε από την ίδια, αλλά πρόλαβα και έκανα screenshot.

Τη στιγμή εκείνη η Ρούλα Πισπιρίγκου έκανε έντονους μορφασμούς ακούγοντας αυτά που έλεγε ο εντατικολόγος, εκφράζοντας τη διαφωνία της με τον τρόπο αυτό.

Εισαγγελέας: Πόση ώρα χρειάζεται να κρατήσει η επιληπτική κρίση για να οδηγήσει σε ανακοπή;

Μάρτυρας: Στα 25 χρόνια που είμαι γιατρός καμία επιληπτική κρίση δεν έχει οδηγήσει σε αιφνίδια ανακοπή.

Σύνεδρος: Επιμένετε, το έχετε πει πολλές φορές, στο 3ο βίντεο που έχει διαγραφεί. Γιατί; Ήταν το πιο σημαντικό;

Μάρτυρας: Ναι. Το πιο σημαντικό βίντεο.

Ο εντατικολόγος ρωτήθηκε από την πρόεδρο εάν έχει λάβει κάτι ως αντάλλαγμα από τους γονείς της Τζωρτζίνας κι εκείνος έδειξε ένα χαρτάκι σε σχήμα καρδιάς, λέγοντας: «Έχω κάτι το οποίο κρατώ. «Στον καλύτερο γιατρό και ήρωα μου, Τζωρτζίνα» αυτό το έδωσε η μαμά της Τζωρτζίνας σε μένα. Είναι ζωγραφιά η καρδιά. Ένας γιατρός που θέλει να ζητήσει όργανα είναι οξύμωρο να του δίνεται η καρδιά από τη μητέρα για να την προστατέψει».

Η δίκη συνεχίζεται στις 27 Ιουνίου.