Back to top

Αντί να είμαστε ενωμένοι, με ευθύνη της κυβέρνησης αναλωνόμαστε σε κυνήγι μαγισσών» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ για την υπόθεση της Novartis

22/02/2018 - 00:01

Με τα εθνικά θέματα ξεκίνησε το λόγο του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση πανηγύριζε για την επιτυχία της επίσκεψης Ερντογάν» τόνισε, για να αναφερθεί εν συνεχεία στην ανοιχτή αμφισβήτηση, από την Άγκυρα, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

«Η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα με τα Σκόπια με τον πλέον λανθασμένο τρόπο» σημείωσε ακόμη, υπογραμμίζοντας ότι δεν τέθηκε το ζήτημα της εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού στο Σύνταγμα των Σκοπίων.  
Τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης: Θα ήθελα ξεκινώντας να πάρουμε μια απόσταση από όσα συζητούμε σήμερα και να δούμε την μεγάλη εικόνα. Η συζήτηση δεν γίνεται σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο. Το κεκτημένο της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σε αμφισβήτηση. Η Τουρκία επιδεικνύει διαρκή προκλητικότητα, με κορυφαίο γεγονός την διεμβόλιση σκάφους του Λιμενικού. Η κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες πανηγύριζε για την επίσκεψη Ερντογάν. 

Και συνέχισε: Στην Κύπρο η Τουρκία εμποδίζει τις έρευνες. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση άνοιξε θέμα Σκοπίων χωρίς συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα και εξασφάλιση ότι τα Σκόπια θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους. 

«Πριν από λίγες ημέρες στο Μόναχο συμμετείχα στην παγκόσμια συνάντηση για την Ασφάλεια. Συζητήθηκαν με αίσθηση κατεπείγοντος η κατάσταση ρευστότητας και ραγδαίων γεωπολιτικών αλλαγών που χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Η χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει πυλώνα σε μια ρευστή περιοχή. Αν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει την αναπτυξιακή τροχιά των υπόλοιπων χωρών. Αν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος είχαν την αίσθηση ευθύνης ότι οι ανάγκες του έθνους απαιτούν το πρόταγμα των πραγματικών αναγκών δεν θα ήμασταν σήμερα σε αυτή την κατάσταση. Η Ελλάδα θα ήταν ήδη κανονική χώρα από το 2015 και η χώρα θα είχε αποκτήσει την θέση που της αξίζει» προσέθεσε.

Και συνέχισε: «Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι κανονική χώρα σήμερα, γιατί δεν έχει κανονική κυβέρνηση. Αντί να είμαστε ενωμένοι με ευθύνη της κυβέρνησης αναλωνόμαστε σε κυνήγι μαγισσών. Θέσατε σε αμφίσβήτηση ακόμα και το δικό σας αφήγημα περί καθαρής εξόδου στις αγορές».

«Το εσωτερικό της χώρας εμφανίζεται σπαρασσόμενο με δική σας ευθύνη. Όσα συμβαίνουν σήμερα στη Βουλή τα βλέπουν οι γείτονές μας. Τα βλέπουν οι ξένοι επενδυτές, που θέλουν σταθερότητα και πολιτική ομαλότητα. Τα βλέπουν οι πολίτες που αναζητούν λύσεις στα προβλήματά τους και όχι τοξικές συζητήσεις. Όμως, αυτό θέλετε. Να σπιλώσετε τους αντιπάλους σας μέσα από στημένες σκευωρίες που δεν αποδεικνύονται, αλλά στοχεύουν σε σκιές και υποψίες» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσει: «Καταλαβαίνουμε γιατί το κάνετε. Θέλετε να μεταθέσετε την συζήτηση από τα προβλήματα στην οικονομία που εσείς δημιουργήσατε και τα εθνικά προβλήματα που εσείς ανοίξατε».

«Σήμερα ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μιλάμε όμως για την Νοβάρτις. Χωρίζετε τους Έλληνες σε καλούς και κακούς, έντιμους και διεφθαρμένους. Το είχατε πει "ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν". Όμως σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε να τελειώσετε με τους πολιτικούς σας αντιπάλους, όσο και αν το θέλετε. Εσείς όμως πολιτικά θα τελειώσετε με εκλογές και μια κάλπη και όχι δέκα, όπως θα στήσετε σήμερα» συμπλήρωσε.

Και συνέχισε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Αλλάξατε τον εκλογικό νόμο, στήσατε σκευωρίες, όμως δεν μπορείτε να αλλάξετε την βούληση του ελληνικού λαού, που θα σας απαντήσει ότι αξίζει καλύτερα. Οι πολίτες που μας παρακολουθούν και εύχομαι να έχουν παρακολουθήσει όλη την συνεδρίαση, δεν πείθονται από σκευωρίες και σόου. Θέλουν να ακούσουν πειστικές προτάσεις για το μέλλον τους».

«Σας είχα πει ότι, όσο τα κοινωνικά και δημοσκοπικά δεδομένα θα αλλάζουν προς το χειρότερο για εσάς, τόσο πιο νοσηρή θα γίνεται η πολιτική σας. Αποδεικνύεται. Είστε επικίνδυνοι για την κοινωνία και για την Δημοκρατία. Διορίσατε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου μία ημέρα μετά την συνταξιοδότησή της στο γραφείο σας. Ποια γραμμάτια εξαργυρώσατε; Η κυρία Θάνου εξακολουθεί να παρεμβαίνει, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι Δικαστές και Εισαγγελείς» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μετατρέψατε την Δημόσια Τηλεόραση σε εργαλείο απροκάλυπτης προπαγάνδας. Εργολάβοι και φοροφυγάδες του διαδικτυακού στοιχήματος προσπαθούν να καλλιεργήσουν την προπαγάνδα σας και να χτίσουν την σκευωρία σας. Καλλιεργείτε σύστημα που προωθεί την χυδαιότητα στην θέση του πολιτκού διαλόγου. Ανέχεστε την βία. Στοχοποιείτε μεθοδικά τους πολιτικούς σας αντιπάλους και δεν εξαιρείτε ούτε τις οικογένειές τους, χρησιμοποιώντας πληρωμένα φερέφωνα που τροφοδοτείτε με διαφημιστικά κονδύλια ΔΕΚΟ» επιτέθηκε στην κυβέρνηση.

«Το κάνετε για να χτίσετε το αφήγημα, με το οποίο θέλετε να πάτε σε εκλογές. Αποτύχατε παντού. Εξαπατήσατε τους πάντες και βουλιάξατε την κοινωνία κάτω από ένα βουνό φόρους. Η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρεστε για την αλήθεια. Θέλετε μόνο να επιτεθείτε στους πολιτικούς σας αντιπάλους. Αν στοιχειωδώς θέλατε να αποκαλύψετε την αλήθεια, γιατί εξαιρείτε τον κ. Κουρουμπλή από την διερεύνηση της υπόθεσης; Πώς γίνεται νυν υπουργός να υπογράφει ότι παραγράφηκε το δικό του ενδεχόμενο αδίκημα, ενώ ισχύει για τους άλλους που ήταν υπουργοί τα προηγούμενα χρόνια; Αδιαφορείτε για το γεγονός ότι το κλίμα ακραίας πόλωσης και διχασμού έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις. Ποιος θα πειστεί ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας ωρίμασε;» συμπλήρωσε.

«Η πολιτική σας καταρρέει. Σας προκαλώ κ. Τσίπρα. Φέρτε μου μια ανακοίνωσή σας, με την οποία ζητούσατε τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Εσείς πολεμούσατε την προσπάθεια εξορθολογισμού που κάναμε και πάει πολύ να εμφανίζεστε ως σταυροφόρος. Είστε το γενόσημο του παλιού πολιτικού συστήματος, φτιαγμένο με ψεύδη και σκευωρίες» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και αναγνώρισε: «Σκάνδαλο Νοβάρτις υπάρχει. Δεν το ανακάλυψαν τα λαγωνικά της κυβέρνησης, αλλά οι αμερικάνικες αρχές. Παντού στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι μέθοδοι προώθησης του φαρμάκου. Όλα τα σοβαρά κράτη, διαπιστώνοντας τα δικά τους κενά, σπεύδουν να τα θεραπεύσουν αποτελεσματικά». «Παντού, εκτός από την Ελλάδα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιδίωξαν να συσκοτίσουν το πραγματικό σκάνδαλο, μετατρέποντάς το σε πολιτική δίωξη με μάρτυρες κουκουλοφόρους» σχολίασε.

«Την ώρα που κάποιοι στήνουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, εσείς στήνετε γκρίζες ζώνες στη Βουλή, εκδίδοντας ήδη το πόρισμά σας, για να σπιλωθούν στη συνείδηση των πολιτών χωρίς εκδίκαση δικαστηρίου. "Ένοχοι έως αποδείξεως του αντιθέτου" λέτε. Εμείς λέμε φως στο σκοτάδι. Να μάθουμε την αλήθεια, να ξηλωθεί το σύστημα και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από την εταιρεία και να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα. Εσείς χρησιμοποιείτε την υπόθεση, για να στοχοποιήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Μιλήσατε για πρώτη φορά κ. Τσίπρα με λεπτομέρειες πριν από ένα χρόνο, μόνο που τα στοιχεία που αναφέρατε μπήκαν στη δικογραφία δέκα μήνες μετά» κατήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εσείς που υποτίθεται ότι νοιάζεστε, πείτε μας τα μέτρα που πήρατε για την προστασία των πολιτών. Τι έχετε κάνει ήδη για την τιμωρία της εταιρείας, την δράση της οποίας, όπως είπατε, την γνωρίζατε εδώ και ένα χρόνο; Ο τζίρος της εταιρείας αυξήθηκε επί ημερών σας. Η συνταγογράφηση αυξήθηκε επί ημερών σας» επισήμανε.