Back to top

Αδιανόητο! Επιχειρηματίας έβαλε να ρίξουν στη λίμνη την έγκυο σύντροφό του για να αποβάλει

08/03/2023 - 11:18

Εμμένει ο Άρειος Πάγος στην καταδικαστική απόφαση για τον επιχειρηματία από τα Ιωάννινα, ο οποίος το 2015 έβαλε τρία άτομα να πετάξουν στη λίμνη την 31χρονη έγκυο αρραβωνιαστικιά του για να αποβάλει, όταν εκείνη του ζήτησε να χωρίσουν.

Ο επιχειρηματίας είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών, με τριετή αναστολή, για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και είχε ζητήσει να αναιρεθεί η καταδικαστική για εκείνον απόφαση, όμως ο Αρειος Πάγος δεν συμφώνησε μαζί του.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η καταδικαστική απόφαση έχει την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία που απαιτούν το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία. Παράλληλα, απέρριψαν ως απαράδεκτο τον ισχυρισμό του επιχειρηματία ότι η καταδικαστική απόφαση παραβίασε την αρχή της δίκαιης δίκης, ως προς το σκέλος εκείνο του ορθού τρόπου ελέγχου και αξιολόγησης του αποδεικτικού υλικού.

Η περιπέτεια της 31χρονης είχε αίσιο τέλος.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο επιχειρηματίας ήταν αρραβωνιασμένος με μια 31χρονη η οποία ήταν έγκυος στο παιδί του. Ωστόσο, η σχέση τους δεν πήγαινε καλά και η κοπέλα του ζήτησε να χωρίσουν, ενώ του ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει το παιδί.

Εκείνος δεν το δέχτηκε και της ζήτησε να συναντηθούν. Όταν η κοπέλα πήγε στο σημείο του ραντεβού είδε τον επιχειρηματία μαζί με άλλα τρία άτομα.

Οι τρείς άνδρες «ενεργώντας από κοινού, κατόπιν συναπόφασης», έβγαλαν την 31χρονη από το αυτοκίνητο, τραβώντας την από τα χέρια και τα μαλλιά της και ωθώντας τη βίαια, και την έριξαν μέσα στη λίμνη, παρόλο που η παθούσα επανειλημμένα τους καλούσε να την αφήσουν, προκαλώντας της σωματικές βλάβες.

Ο επιχειρηματίας φέρεται να παρακολουθούσε με αδιαφορία το σκηνικό ενώ στη συνέχεια έφυγαν παρατώντας της στη λίμνη.

Εκείνη την ημέρα η θερμοκρασία ήταν 6 βαθμοί Κελσίου, ωστόσο η κοπέλα κατάφερε να βγει από τη λίμνη. Κάλεσε την αστυνομία αμέσως και κατήγγειλε ότι προσπάθησαν να την σκοτώσουν. Στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και περιπολικό και την μετέφεραν στο νοσοκομείο με υποθερμία, εκχυμώσεις στην αριστερή ωμοπλάτη, στα γόνατα, στην παλάμη του δεξιού χεριού και τον αριστερό βραχίονα.

Η γυναίκα υποβλήθηκε σε εξετάσεις και νοσηλεύτηκε επί ένα δεκαήμερο στο νοσοκομείο.

Ο επιχειρηματίας και δύο ακόμα άτομα τα οποία συνέδραμαν στην όλη επιχείρηση κατά της 31χρονης συνελήφθησαν, ενώ δεν αποκαλύφθηκαν τα στοιχεία του τέταρτου ατόμου.

Η γυναίκα σήμερα είναι καλά και το παιδί που γέννησε είναι 7 ετών. Παντρεύτηκε και έκανε ένα ακόμα παιδί.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου

Σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, ο επιχειρηματίας (ηθικός αυτουργός) «ενεργώντας με προτροπές, πειθώ, φορτικότητα και πρόθεση προκάλεσε σε άλλους την απόφαση να εκτελέσουν την άδικη πράξη που διέπραξαν, ήτοι της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Ειδικότερα, στον παραπάνω τόπο και χρόνο έπεισε τον δεύτερο και τον τρίτο των κατηγορουμένων και έναν ακόμη συναυτουργό τους, τα στοιχεία ταυτότητας του οποίου δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθούν, να διαπράξουν από κοινού εις βάρος της 31χρονης παθούσας την άδικη πράξη της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, από την οποία προκλήθηκε κίνδυνος για τη ζωή της».

Όπως επεσήμανε η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, «από τον τρόπο με τον οποίο τελέστηκε η πράξη της σωματικής βλάβης με πρόθεση και από κοινού εις βάρος της παθούσης, δηλαδή τη βίαιη και αιφνίδια ρίψη της εντός της λίμνης των Ιωαννίνων, μπορούσε να προκληθεί σε αυτήν κίνδυνος για τη ζωή της, λαμβανομένου υπόψη ότι η παθούσα κυοφορούσε και γνωστοποίησε την ίδια ημέρα το γεγονός αυτό στον επιχειρηματία, τον οποίο και κατονόμασε ως πατέρα του τέκνου της».

Το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμο το αίτημα του επιχειρηματία να μετατραπεί η εις βάρος του κατηγορία από επικίνδυνη σωματική βλάβη, τελεσθείσα από κοινού, σε όλως ελαφρά σωματική βλάβη.