Back to top

«1821, Πριν και μετά»: Το Μπενάκη ετοιμάζει μεγάλη έκθεση για την επέτειο των 200 ετών

05/03/2019 - 19:02

Τα 100 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 δεν τιμήθηκαν λόγω της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ενώ η επέτειος των 150 χρόνων συνέπεσαν με τα πρώτα χρόνια της Χούντας. Γι’ αυτό το 2021 η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης θα τιμηθεί με κάθε επισημότητα από το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο διοργανώνει μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «1821, Πριν και μετά».

Για το επετειακό αφιέρωμα τρία τραπεζικά ιδρύματα όχι μόνο συμφώνησαν να δανείσουν έργα από τις συλλογές τους, αλλά και να χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα.

Η παρουσίαση θα γίνει στο κτήριο της οδού Πειραιώς· μιας και πολλά αντικείμενα θα προέρχονται από τις συλλογές του κτηρίου στην Κουμπάρη, το Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού την περίοδο εκείνη θα είναι κλειστό. Η πρώτη ενότητα της έκθεσης καλύπτει την περίοδο από το 1770 και τα Ορλωφικά και φτάνει μέχρι την έναρξη της Επανάστασης. Η δεύτερη ενότητα αφορά την εξέλιξη του Αγώνα και ολοκληρώνεται με τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου κράτους από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Η τρίτη και τελευταία ενότητα ξεκινά με την άφιξη του νεαρού Όθωνα και ολοκληρώνεται το 1870.


Απόφαση του Κυβερνήτη της Ελλάδος για τη δημιουργία χαρτονομίσματος. Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας

Τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας θα… αφηγηθούν σημαντικά ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα των πρωταγωνιστών, ιστορικά κειμήλια, σπάνιο αρχειακό υλικό και τεκμήρια από την καθημερινότητα των Ελλήνων. Έτσι το κοινό θα μπορεί να δει πάρει μια γεύση του πώς φτάσαμε στην Επανάσταση, πώς ολοκληρώθηκε ο αγώνας, πώς δημιουργήθηκε το νέο ελληνικό κράτος, αλλά και πώς ήταν οι πρώτες δεκαετίες ανάπτυξης και λειτουργίας του.


Θεόφιλος, «Ο ήρωας Μάρκος Μπότσαρης» (1933). Αραιωμένο λάδι σε πανί. Συλλογή Alpha Bank

«Το 1821 δεν αφορά μόνο την έναρξη του Αγώνα. Σχετίζεται και με θεμελιώδη ζητήματα και γεγονότα που αφορούν την φιλελευθερία, την αλληλεγγύη, αλλά και πλήθος ιστορικών θεμάτων», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος Παναγιώτης Παναγάκης.

Άλλωστε, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ένα από τα τραπεζικά ιδρύματα που συμμετέχει στο εγχείρημα και δανείζει, μεταξύ άλλων, την περίφημη ελαιογραφία του Κωνσταντίνου Βολανάκη «Η αποβίβαση του Καραΐσκάκη στο Φάληρο» (1895), όπως επίσης και το πρώτο νόμισμα του ελεύθερο κράτος, έναν αργυρό Φοίνικα. Οι άλλες τράπεζες που συμμετέχουν είναι η Εθνική και η Alpha Bank.


Η σημαία που δωρήθηκε από τον Κολοκοτρώνη στον Δραγώνα. Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Επιπλέον, από τα αντικείμενα που ξεχωρίζουν είναι μια σημαία με τη φράση «Ή Ελευθερία ή Θάνατος» και την Ελλάδα με τη μορφή της θεάς Αθηνάς, που αρχικά ανήκε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και κατόπιν προσφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Δραγώνα, μέλος της Eπιτροπής Zακύνθου που διευκόλυνε τις επαφές των Eλλήνων με την αγγλική διοίκηση στα Επτάνησα. Ακόμα, θα εκτεθεί και ένα χειρόγραφο του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν».

Να σημειωθεί ότι το 2021 το Λούβρο θα τιμήσει και αυτό την επέτειο με μια μεγάλη έκθεση για τον φιλελληνισμό. Το Μουσείο Μπενάκη θα συμβάλλει με 100 έργα τα οποία στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Ελλάδα για να παρουσιαστούν εδώ.