Back to top

O Πατριάρχης Αντιοχείας στο Ναό του Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό

23/06/2025 - 20:06

Δέηση υπέρ αναπαύσεως των αδικοχαμένων ψυχών από την τρομοκρατική επίθεση τέλεσε σήμερα το απόγευμα ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης, στην μαρτυρική εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην περιοχή Ντουέιλαα (Doueilaa) της Δαμασκού.

Ο Μακαριώτατος κατέφθασε στον Ιερό Ναό στις 6:00 μ.μ. τοπική ώρα συνοδευόμενος από τον Συρορθόδοξο Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιγνάτιο-Εφραίμ Β’ και τον Μελχίτη Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιωσήφ.

Μετά την είσοδο στον κατάμεστο από κόσμο Ιερό Ναό, ο Πατριάρχης Αντιοχείας τέλεσε δέηση υπέρ αναπαύσεως των αδικοχαμένων ψυχών από την τρομοκρατική επίθεση.

Η επίθεση ωμής βίας εναντίον της Ορθόδοξης εκκλησίας, σε μία μάλιστα ώρα κατά την οποία οι πιστοί μετείχαν στην εσπερινή Θεία Λειτουργία που τελούνταν, στοίχησε τη ζωή σε τουλάχιστον 25 Ορθοδόξους πιστούς, ενώ άλλοι 63 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Άχμαντ αλ Σάρα υποσχέθηκε σήμερα ότι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην “ειδεχθή” επίθεση εναντίον των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Η επίθεση έγινε σε μία ημέρα κατά την οποία εορταζόταν η μνήμη πάντων των Αγίων της Εκκλησίας της Αντιοχείας, με το Πατριαρχείο να καταγγέλλει το ειδεχθές έγκλημα και να καλεί τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη έναντι της ιερότητας των ναών και της προστασίας των πολιτών. Παράλληλα, προσεύχεται για τις ψυχές των μαρτύρων οι οποίες πλήρωσαν με τη ζωή τους την αγάπη για τον Χριστό και την προσήλωση στην πίστη τους σε μία περιοχή που “βασιλεύει” η αβεβαιότητα, η οποία πολλές φορές μετατρέπεται σε βία για τους Χριστιανούς.

Άμεση είναι η αντίδραση για την επίθεση με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και πολλές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Γαλλία η Ελλάδα, η Κύπρος, αλλά και μουσουλμανικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και άλλες, να καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση, την πρώτη του είδους που υπέστη η συριακή πρωτεύουσα αφότου δυνάμεις υπό την ηγεσία ριζοσπαστών ισλαμιστών ανέτρεψαν τον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ την 8η Δεκεμβρίου 2024.

πηγη ope.gr