Back to top

Ελλάδα και Αίγυπτος τίμησαν την Μαρία Κάλλας στην Όπερα του Καΐρου

07/12/2023 - 13:15

Σε μια μαγική βραδιά στην κατάμεστη Όπερα του Καΐρου η Πρεσβεία της Ελλάδας σε συνεργασία με την Όπερα του Καΐρου, τίμησαν την Μαρία Κάλλας, την κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνο, η οποία αποτελεί ίνδαλμα τριών και πλέον γενεών καλλιτεχνών.

Επί σκηνής, πέντε σπουδαίες σοπράνο με διεθνή αναγνώριση στο λυρικό τραγούδι, οι οποίες για πάνω από μία ώρα μας ταξίδεψαν σε αξέχαστες άριες από την σπουδαία τέχνη της Όπερας. Το λαμπερό οπερατικό σύνολο αποτελείτο από την διεθνούς φήμης Ελληνίδα υψίφωνο Σόνια Θεοδωρίδου και τις σημαντικές Αιγύπτιες σοπράνο Τάχια Σάμς Ελ Ντίν, Μόνα Ράφλα, Ντάλια Φαρούκ και Ντίνα Ισκαντέρα.

Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου ως οικοδεσπότης της βραδιάς καλωσόρισε όλους, από το βήμα της σκηνής αναφέροντας  ότι η αποψινή εκδήλωση που είναι μια συμπαραγωγή της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο και της Όπερας του Καΐρου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της αγαστής και πολυεπίπεδης συνεργασίας των δύο χωρών.

Η ορχήστρα υπό την μπαγκέτα του Μαέστρου της Καΐρινής Όπερας,Νάγιερ Νάγκουι, άνοιξε το επετειακό μουσικό πρόγραμμα εισάγοντας μας στην τέχνη του Bel Canto μέσα από την Νόρμα του Μπελίνι. Οι μουσικές πρώτες νότες μετέφεραν νοερά την καρδιά και την μνήμη μας στις αξέχαστες ερμηνείες της μεγάλης μας Ντίβας, στον ομώνυμο ρόλο.

Στο φινάλε της βραδιάς η κα Θεοδωρίδου έκλεψε στην κυριολεξία την παράσταση, με το μεσογειακό της ταμπεραμέντο να ξεσηκώνει το κοινό και να αποσπά με τις υπόλοιπες Αιγύπτιες σοπράνο το γοερό χειροκρότημα όλων μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Πολιτισμού κα Νεβίλ Αλ Κιλάνι, καθώς και πολλοί Υπουργοί και Υφυπουργοί της Κυβέρνησης, Παρέστησαν επίσης η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου και τα μέλη της Κυπριακής διπλωματικής αποστολής, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος. Τιμητική ήταν επίσης και η παρουσία ξένων διπλωματικών αποστολών με τους Πρέσβεις Ευρωπαϊκών χωρών όπως της Μάλτας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας της Αυστρίας, της Πορτογαλλίας, καθώς και άλλων χωρών όπως της Χιλής, της Ιαπωνίας, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Κορέας.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησαν η κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, από τα Αιγυπτιώτικα σωματεία παρέστησαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γιώργος Ρεκτσίνης, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας «ο Όμηρος» κ. Λάμπρος Μπενοβίας, ο ταμίας του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Άγγελος Αθανασούλης. Την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας εκπροσώπησε ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Βασίλης Ζουές.

Οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση. Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο διανοούμενος Δρ. Μοχάμεντ Αμπού Ελ Γκάρ, ο εικαστικός και στοχαστής Γουατζί Γουάχμπα, ο καλλιτέχνης και Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου κ. Χουσεΐν Φάχμι , η διάσημη Ελληνοαιγύπτια ηθοποιός Λάιλα Έλουι και η Ελληνίδα ζωγράφος κ. Χριστίνα Παπούλια που η έκθεσή της παρουσιάστηκε στα εγκαίνια του  Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου.

 

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου