Back to top

Αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο: Tι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

09/12/2022 - 11:40

Οι δημοσκοπήσεις λειτούργησαν για τους υποψηφίους για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο ως σύνθημα εντατικοποίησης των προσπαθειών τους για ανατροπή των δεδομένων, όπου τους εμφανίζουν εκτός Τριπροσώπου ή για διατήρηση και διεύρυνση της «διαφοράς ασφαλείας», όπου εμφανίζονται να κόβουν το νήμα της τρίτης θέσης.

Αυτό που σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν και το οποίο δεν χρειαζόταν και δημοσκόπηση να αποτυπωθεί, είναι η πρωτιά του Μητροπολίτη Λεμεσού. Λίγο ως πολύ δεδομένη θεωρείτο ότι την δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαϊας, ο οποίος επισήμως υποστηρίχτηκε από τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο, ο οποίος στις εκλογές του 2006 (με διαφορετικό σύστημα ψηφοφορίας) εξέλεξε σχεδόν τους ίδιους εκλέκτορες με τον Λεμεσού Αθανάσιο. Ωστόσο, λόγω διαφόρων συνθηκών και συγκυριών κάποιοι από τους ψηφοφόρους που αναμενόταν να κατευθυνθούν προς τον Ταμασού, φέρονται να έχουν στραφεί προς τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασίλειο, κάτι το οποίο διέσπασε το πρώην αρραγές μέτωπο δημιουργώντας φυγόκεντρες δυνάμεις.

Ως αποτέλεσμα αυτού, τουλάχιστον σε μία δημοσκόπηση ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος εμφανίζεται να υποσκελίζει τον Μητροπολίτη Ταμασού, ο οποίος, πάντως, τελευταίως τονίζει περισσότερο την προέλευση του από τον Κύκκο, παρουσιαζόμενος σε κάποια προεκλογικά έντυπα ως «Ησαΐας Κυκκώτης». Ο ίδιος ο Ταμασού εμφανίζεται ικανοποιημένος από την επαφή με τον κόσμο αλλά ταυτοχρόνως ικανοποιημένος εμφανίζεται και ο Κωνσταντίας Αμμοχώστου ο οποίος θεωρεί, πως πέραν της μητροπολιτικής του περιφέρειας εξασφαλίζει και σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων που προέρχονται από την Καρπασία, ενώ συγκεντρώσεις υπέρ του διοργανώνονται και στη Λάρνακα και στη Λευκωσία. Θεωρεί δε, πως με ένταση της δουλειάς που επιτελείται είναι εφικτό να βρεθεί στο Τριπρόσωπο.

Λόγο να είναι ικανοποιημένος έχει και ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ο οποίος πέραν της Επαρχίας του, στήριξη συγκεντρώνει και στην επαρχία Λάρνακας (κατάγεται από την Αθηαίνου) και στη Λευκωσία, που ήταν η έδρα του τέως Αρχιεπισκόπου.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στις προηγούμενες εκλογές, σχεδόν το σύνολο των κληρικών (οι οποίοι είχαν και επαφή με τους πιστούς) είχε ταχθεί με τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο.

Ένα χαρακτηριστικό μιας από τις δημοσκοπήσεις αφορά το ότι οι ερωτηθέντες αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν ένα μήνα ή και περισσότερο πριν τις εκλογές. Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται τίποτε το περίεργο αλλά αν ληφθεί υπόψιν η ημερομηνία παρουσίασης της δημοσκόπησης, προκύπτει ότι έξι στους δέκα ερωτηθέντες είχαν αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν όταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος βρίσκονταν εν ζωή και όταν δεν υπήρχαν καν υποψήφιοι. Με άλλα λόγια, η προεργασία για διαδοχή του Αρχιεπισκόπου είχε μεταδοθεί από τους τότε εν δυνάμει υποψηφίους (και στα επιτελεία τους τα οποία δραστηριοποιούνταν ήδη) στους πολίτες. Βεβαίως αυτό δεν αφορά όλους τους σημερινούς υποψηφίους.

Άλλο, επίσης σημαντικό στοιχείο, αφορά το γεγονός, ότι 27% (σχεδόν τρεις στους δέκα) απάντησαν ότι αποφάσισαν τον τελευταίο μήνα ποιον θα ψηφίσουν. Αυτό στέλνει το μήνυμα πως υπάρχει ακόμη και τις τελευταίες μέρες περιθώριο να πειστούν ψηφοφόροι. Και βεβαίως σε αυτούς περιλαμβάνονται αρκετοί οι οποίοι είτε δεν αποφάσισαν ποιόν να ψηφίσουν ή δεν είχαν πρόθεση να ψηφίσουν.

Στην παρούσα φάση και χωρίς να εγκαταλείπουν τη δουλειά στην επαρχία τους, υποψήφιοι δραστηριοποιούνται κατά πιο ενεργό τρόπο, από ό,τι στο παρελθόν, και σε άλλες επαρχίες. Στη Λάρνακα εκδηλώσεις προγραμμάτισαν οι Μητροπολίτες Βασίλειος και Γεώργιος και μάλιστα σε συγκέντρωση υπέρ του τελευταίου εξέφρασε την υποστήριξη του και ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας, ο οποίος, (μετά τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο, ο οποίος στήριξε δημοσίως τον Μητροπολίτη Ταμασού) είναι ο πρώτος που έχει δικαίωμα ψήφου εντός της Συνόδου που στηρίζει έναν εκ των υποψηφίων.

Τι έδειξαν τρεις δημοσκοπήσεις

Τι έδειξαν, όμως οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες ενεργοποίησαν τα επιτελεία υποψηφίων προς ορισμένες κατευθύνσεις.

Με βάση την δημοσκόπηση του Σίγμα, ποσοστό 59% των ερωτηθέντων ενδιαφέρεται αρκετά/πολύ για τις εκλογές. Ποσοστό 52% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την εκλογική διαδικασία που ακολουθείται.

Ως προς το ενδιαφέρον για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, ποσοστό 18% δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου, ποσοστό 23% δήλωσε «μέτριο ενδιαφέρον» και 59% εκδήλωσε αρκετό ή πολύ ενδιαφέρον.

Όσον αφορά στην παράσταση νίκης, πρώτος εμφανίζεται ο Λεμεσού Αθανάσιος, ακολουθούμενος από τον Πάφου Γεώργιο και τον Ταμασού Ησαΐα.

Εάν οι εκλογές διεξάγονταν την ημέρα της δημοσκόπησης (παρουσιάστηκε 6 Δεκεμβρίου), πρώτος σε πρόθεση ψήφου θα ήταν ο Λεμεσού Αθανάσιος με 26%, δεύτερος ο Ταμασού Ησαΐας με 20%, τρίτος ο Πάφου Γεώργιος με 15% και τέταρτος ο Κωνσταντίας Βασίλειος με 13%. Στις δύο τελευταίες θέσεις είναι ο Μόρφου Νεόφυτος με 5% και ο Κυρηνείας Χρυσόστομος με 3%.

Όσον αφορά την παράσταση νίκης, πρώτος κατατάσσεται ο Αθανάσιος με 29%, ακολουθεί ο Πάφου Γεώργιος με 26%, ο Ταμασού Ησαΐας με 10%, ο Κωνσταντίας Βασίλειος με 6% ενώ 4% δηλώνει «άλλος».

Με βάση τη δημοσκόπηση του OMEGA, ποσοστό 22% προτιμούν τον Μητροπολίτη Αθανάσιο, 15% τον Μητροπολίτη Ησαΐα, 9% τον Πάφου και 7% τον Κωνσταντίας, 4% τον Μόρφου, 1% τον Κυρηνείας ενώ 26% δήλωσαν πως δεν έχουν προτίμηση και τέλος, 16% «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».

Από τους ερωτηθέντες, ποσοστό 31% δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Αθανάσιο, 17% Ταμασού, 12% Πάφου και 10% Κωνσταντίας, 5% Μόρφου, 3% Κυρηνείας, 15% δεν έχουν προτίμηση και 7% δεν ξέρω δεν απαντώ.

Με βάση τη δημοσκόπηση του ALPHA, πρώτος κατατάσσεται ο Λεμεσού Αθανάσιος με 23%, ισοψηφούν ο Πάφου Γεώργιος και ο Ταμασού Ησαΐας με 14%. Τέταρτος ο Κωνσταντίας Βασίλειος με 9%, ακολουθεί ο Μόρφου Νεόφυτος με 6%, ο Κυρηνείας με 2% και 29% είναι αναποφάσιστοι ενώ άλλον θα ψήφιζε το 3%.

ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ