Back to top

Αποστολή iellada.gr - Οι εκλογές στην Τουρκία, οι κάλπες και τα 530.000 στελέχη ασφαλείας

24/06/2018 - 14:40

Στις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες σε όλη την επικράτεια για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας.

Αποστολή Τουρκία Γιώργος Δεμίρ
Φωτογραφικό ρεπορτάζ Γιώργος Δεμίρ

Η προσέλευση σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στις μεγάλες πόλεις ξεκίνησε νωρίς από αυτούς που επέλεξαν να πάνε πρωί για να αποφύγουν ουρές που σχηματίζονται προς το μεσημέρι.

 

Να σημειωθεί ότι απαγορεύεται όλη την ημέρα η κατανάλωση αλκοόλ. Σε άλλες εκλογές ήταν μέχρι τις 5 το απόγευμα, όταν θα έκλειναν οι κάλπες αλλά αυτή τη φορά είναι όλη μέρα.
Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την χώρα. Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 αύρες θα τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλη την Τουρκία συνολικά πάνω από 530.000 στελέχη της ασφάλειας θα τηρούν την τάξη.

Για πρώτη φορά σε αυτές της εκλογές στελεχώθηκαν μονάδες με φορητές κάλπες που θα πάνε στις κατοικίες ατόμων με ειδικές ανάγκες για να ασκήσουν με ευκολία το δικαίωμα τους ως ψηφοφόροι. Επιπλέον, οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό συνεχίζουν και σήμερα να ψηφίζουν. Υπάρχουν κάλπες σε όλα τα αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα της Τουρκίας (στα τελωνεία), όπου μπορούν να ψηφίζουν. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 5 μαζί με τις υπόλοιπες.
Ο Πρόεδρος του Ανώτατου εκλογικού Συμβουλίου Δήλωσε ότι ευελπιστεί πως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν από τις 11:00 το βράδυ.

Νωρίς κλείνουν οι κάλπες, αργά τα αποτελέσματα
Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν 59 εκατομμύρια 391 χιλιάδες 328 ψηφοφόροι. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε άλλα 3 εκατομμύρια 49 χιλιάδες 65 ψηφοφόρους του εξωτερικού. Από τους οποίους έχουν ήδη ψηφίσει 1 εκατομμύτριο 486 χιλιάδες 408 σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες. Μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι δημοσκόποι μέχρι την ημέρα της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων κατέγραφαν ως πρώτο (και με διαφορά) το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν. Δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό του Ιντζέ. Παράλληλα, σε πτώση φαινόταν το νεοϊδρυθέν “Καλό κόμμα” της Μεράλ Ακσενέρ.

Δεν κατεγράφη όμως με σαφήνεια αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει στον πρώτο γύρο να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου. Κι αυτό διότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αποτύπωναν τάσεις γύρω στο 50% που ήταν εντός του πλαισίου του στατιστικού λάθους. Το οποίο κυμαίνεται από 1,7% έως 3,5 ανάλογα με το δείγμα της κάθε έρευνας.

Τουρκία Εκλογές Live: Άνοιξαν οι κάλπες – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις | Newsit.gr

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το αν το κουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, με τον φυλακισμένο ηγέτη του Ντεμιρτάς, θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% για να εισέλθει στην Βουλή. Κάτι που θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό ποιός θα έχει στην Βουλή την πλειοψηφία. Η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος με το εθνικιστικό κίνημα ή η αντιπολίτευση;

Η εικόνα όπως την είχε φανταστεί ο "σουλτάνος". Κόσμος πολύς να τον περιμένει έξω από το εκλογικό κέντρο και να τον αποθεώνει μόλις η συνοδεία του έφτασε. Τη στιγμή που βγήκε από το αυτοκίνητο, ένας άνδρας που κρατούσε ένα κοριτσάκι στην αγκαλιά του πλησίασε τον πρόεδρο της Τουρκίας για να τον χαιρετίσει. Και φυσικά να δείξει πόσο καλός είναι ο Ερντογάν με τα παιδιά. Στα οποία, πριν φτάσει, οι άνθρωποί του μοίραζαν... δώρα!
Κι όταν μπήκε στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει, εκείνος είχε μαζί του δυο αγόρια που έριξαν την ψήφο του στην κάλπη. Η Εμινέ, έβαλε ένα κοριτσάκι να κάνει το ίδιο. Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για τα εγγόνια τους.
Ο Τούρκος πρόεδρος θα φύγει από την Κωνσταντινούπολη για την Άγκυρα, ώστε να δει τα αποτελέσματα από το προεδρικό παλάτι...

Στο εκλογικό κέντρο στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης όπου ψηφίζει πάντα έφτασε στις 13:30 για να ψηφίσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συνοδευόταν φυσικά από τη σύζυγό του Εμινέ και άνδρες της ασφάλειάς του!
Πολύς κόσμος περίμενε τον Τούρκο πρόεδρο για να τον δει και να τον χαιρετίσει.