Αμέσως μετά το Πάσχα, ιπτάμενοι και τεχνικοί των Rafale ξεκινούν την Τελική Επιχειρησιακή Αξιολόγηση σε Νατοϊκά Πρότυπα (Full Operational Capability), με την ολοκλήρωση της οποίας θα είναι πιστοποιημένοι να ανταποκριθούν σε κάθε είδους σενάριο, σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο.
Η αιχμή του δόρατος
Με την άφιξη δύο ακόμη Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας και τον συνολικό αριθμό των πανίσχυρων «Ριπών» να ανέρχεται σε 13, η 332 Μοίρα «Γεράκι» διαθέτει πλέον τα απαιτούμενα αεροσκάφη ώστε να ολοκληρώσει την επιχειρησιακή της αξιολόγηση.
Αφού πέρασε με «άριστα» την πρώτη δοκιμασία, τον Οκτώβριο του 2022, η Μοίρα θα αξιολογηθεί τώρα από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας σε αποστολές εναέριας μάχης, που είναι ο βασικός της επιχειρησιακός ρόλος αλλά και σε όλα τα όπλα που διαθέτουν τα υπερσύγχρονα Rafale, όπως οι πύραυλοι αέρος – επιφανείας Exocet και οι στρατηγικού πλήγματος Scalp.
Στα σενάρια, τα οποία θα είναι αρκετά σύνθετα και με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, θα συμμετέχουν και F-16 από διάφορες Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας σε ρόλο «Red» με τα Rafale να δοκιμάζονται σε θέση άμυνας και επίθεσης αλλά και σε σχηματισμούς με μεγάλο αριθμό αεροσκαφών.
Εξοικειώνονται στο F-35
Μέχρι τότε όμως, η Πολεμική Αεροπορία έχει ένα πυκνό πρόγραμμα ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων για τη διατήρηση της ετοιμότητας και την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των Στελεχών της.
Σήμερα, είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί η πρώτη συνεκπαίδευση μεταξύ ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών και ιταλικών F-35. Πρόκειται για μία διμερή δραστηριότητα την οποία συμφώνησαν στην πρόσφατη συνάντηση τους, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Ιταλός ομόλογός του. Στόχος της άσκησης, η οποία θα διεξάγεται εναλλάξ στο FIR Αθηνών και Ρώμης, είναι η εξοικείωση των Ελλήνων αεροπόρων με το F-35, το οποίο σε λίγα χρόνια θα αποτελεί μέρος του οπλοστασίου της Πολεμικής Αεροπορίας.
Κι ενώ η ελληνοιταλική άσκηση θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στο FIR Λευκωσίας θα συναντηθούν ελληνικά F-16, ιταλικά Eurofighter και γαλλικά Rafale για την άσκηση «ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ» στην οποία θα συμμετέχουν αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και έγκαιρης προειδοποίησης καθώς και η γαλλική Φρεγάτα «Provence». Η παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, παρά τα μηνύματα αποκλιμάκωσης που εκπέμπει η Τουρκία. Άλλωστε, η Αθήνα, η Ρώμη, το Παρίσι και η Λευκωσία έχουν συμφωνήσει να διατηρούν δυνάμεις στην περιοχή με σκοπό την επιτήρηση εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου.
Έρχονται τα Μ-346
Την πρώτη του πτήση με τα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε το Μ-346 με σειριακό αριθμό «250» το πρώτο από τα δέκα εκπαιδευτικά αεροσκάφη που θα ενταχθούν στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος της Καλαμάτας.
Τα Μ-346 θα αξιοποιούνται από την ισραηλινή ELBIT για την προκεχωρημένη εκπαίδευση των Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας για τα επόμενα 20 χρόνια. Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προβλέπει την παροχή 3.500 ωρών πτήσης ανά έτος ενώ εκτιμάται ότι θα περισσεύουν ώρες για την εκπαίδευση και ξένων πληρωμάτων. Σύμφωνα με τη σύμβαση ύψος 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, η εταιρεία θα κατασκευάσει κτιριακές υποδομές και υπόστεγα, θα εγκαταστήσει συστήματα επίγειας εκπαίδευσης και θα αναλάβει την υποστήριξη των Τ-6Α Texan II.