Back to top

Wikileaks: Ο Ντιμιτρόφ πράκτορας των ΗΠΑ και της CIA από το 2008;

18/12/2018 - 12:38

Μυστική έκθεση που έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Wikileaks δείχνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ υπήρξε προστατευόμενος πληροφοριοδότης των ΗΠΑ από την περίοδο που υπηρετούσε ως πρέσβης το 2008. Το ίδιο αναφέρουν και πολλά αλβανικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Νίκολα Ντιμιτρόφ έδινε πληροφορίες στη CIA για τον τότε πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρώην πρόεδρο των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Μάλιστα, τα δημοσιεύματα γράφουν ότι παρά τη μεγάλη δημοσιοποίηση που έλαβε το θέμα από τα μέσα ενημέρωσης, δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, αλλά ούτε και από τις ΗΠΑ.

Τα δημοσιεύματα αυτά υπάρχουν σε πολλές αλβανικές ιστοσελίδες και γράφουν ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρέσβης το 2008, το όνομα του Ντιμιτρόφ υπήρξε τουλάχιστον δύο φορές σε σχετική λίστα ως μυστικός προστατευόμενος πληροφοριοδότης της CIA, έπειτα από αίτημα του πρώην Αμερικανού διπλωμάτη Φίλιπ Ρίκερ προς το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σε απόρρητη έκθεσή του την ίδια χρονιά, ο Ρίκερ ζητούσε την προστασία του τότε διπλωμάτη Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς μετέφερε απόρρητες πληροφορίες για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά και της ένταξης της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Wikileaks εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Σε απόρρητο έγγραφο που υπογράφει ο Ρίκερ την 1η Οκτωβρίου 2008 και με τίτλο «Ο πρέσβης συναντά τον "Μακεδόνα" ηγέτη καθώς αυξάνονται οι πολιτικές εντάσεις», αναφέρεται ότι ο τότε «πρωθυπουργός Γκρούεφσκι διαβεβαίωσε τον πρέσβη (σ.σ. των ΗΠΑ) ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τσερβένκοφσκι εμμένουν στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι η βασική τους διαφορά έγκειται στη δημόσια στάση που θα κρατήσουν για το θέμα».

Επίσης, ότι «ο Γκρούεφσκι είπε πως είναι πρόθυμος να πει σε εμάς και τον διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών Νίμιτς ποιά είναι η στάση τους: διατήρηση του λαού και της γλώσσας της "Μακεδονίας" ως "μακεδονική", παρόμοιο πεδίο εφαρμογής στη χρήση σε ό,τι σήμερα χρησιμοποιείται για τη FYROM (π.χ. σε διεθνή φόρα, όχι διμερώς) και γεωγραφική τροποποίηση για την ίδια την ονομασία μόνο σε "εισαγωγικά" (π.χ. παρενθέσεις).

»(Επίσης, απηύθυνε έντονη έκκληση στις ΗΠΑ να μην αλλάξουν την αναγνώριση της "Μακεδονίας" με τη συνταγματική της ονομασία). Διαβεβαίωσε δε ότι στην περίπτωση που αυτές οι απόψεις δημοσιοποιηθούν η Ελλάδα απλώς θα τις εισπράξει σαν παραχωρήσεις και θα χρησιμοποιήσει αυτή τη θέση ως νέο σημείο εκκίνησης».

Η έκθεση αναφέρει ακόμα: «Μετά τη συνάντησή μας, Γκρούεφσκι και Τσερβένκοφσκι κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον για την αποτυχία σε αυτό το θέμα. Ο βασικός διαπραγματευτής της κυβέρνησης της "Μακεδονίας" Νίκολα Ντιμιτρόφ (προστατευόμενος), μας είπε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα σε Τσερβένκοφσκι και Γκρούεφσκι στο πώς θα προχωρήσουν σε αυτές τις συζητήσεις». Επίσης, ότι «ο Γκρούεφσκι τόνισε ότι οι στρατηγικές προτεραιότητες της "Μακεδονίας" παραμένουν το ΝΑΤΟ και η ένταξη στην ΕΕ» και πως «το βασικό ζήτημα είναι η Ελλάδα».

Σε δεύτερη έκθεση του Φίλιπ Ρίκερ με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2008, αναφέρεται ότι «Η μακεδονική ηγεσία –ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι και ο πρόεδρος Τσερβένκοφσκι– βρίσκονται σε αδιέξοδο για τον πώς θα προχωρήσουν στις συζητήσεις με την Ελλάδα για την ονομασία, είπε ο διαπραγματευτής Ντιμιτρόφ στον πρέσβη στις 30 Σεπτεμβρίου».

Επίσης, η έκθεση κάνει λόγο για πληροφορίες του Ντιμιτρόφ ότι «ο διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών Νίμιτς θα παρουσιάσει και στις δύο πλευρές μια πρόταση στη Ν. Υόρκη» στις 7 Οκτωβρίου, αλλά και ότι «η υπουργός Μπακογιάννη θεωρούσε την τελευταία πρόταση Νίμιτς ως απολύτως απαράδεκτη κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρήση της νέας ονομασίας και του όρου "μακεδονική" ως επιθετικό προσδιορισμό για την περιγραφή της εθνικής ταυτότητας».

Μπορείτε να δείτε τις εκθέσεις που δημοσίευσε η Wikileals εδώ και εδώ.