Back to top

Το βρώμικο παιχνίδι του ελληνικής καταγωγής Γκρούεφκσι, πρ πρωθυπουργού των Σκοπίων. Κινεί ακόμη τα νήματα

20/01/2018 - 12:25

Ο βρώμικος ρόλος του τεως πρωθυπουργού των Σκοπίων για την Ελλάδα ήταν σαφής, αν και ελληνικής καταγωγής ο Γκρούεφσκι δεν είχε καμία αναστολή να δημιουργήσει εθνοτικά κινήματα εναντίον της Ελλάδας 

Γράφει η Μαρία Γιαχνάκη

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι έπαιξε το πιο βρώμικο παιχνίδι στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων και κυρίως σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις της χώρας του, στο Μακεδονικό.
Πέρα από τον τυχοδιωκτικό του χαρακτήρα και τα σκάνδαλα που δημιούργησε στην χώρα του γι αυτό και αναγκάστηκε να αποχωρήσει, δημιούργησε ένα εθνικιστικό κλίμα στη χώρα, το οποίο έφερε τα Σκόπια προ των πυλών των εθνικιστικών διαθέσεων.

Ο Γκρούεφσκι έπαιξε με τους δικούς του υποχθόνιους όρους και συνεχίζει να παίζει σύμφωνα με εκτιμήσεις και διπωματικά συμπεράσματα που στηρίζονται σε πηγές κυβερνητικές.

Ενώ υποτίθεται βρίσκεται στο παρασκήνιο, εξακολουθεί να κινεί τα νήματα της κυβερνητικής πολιτικής αφού πραγματικά έχει αφήσει το στίγμα του στους πολιτικούς άνδρες που κυβερνούν τώρα την χώρα.
Έχοντας επί μια δεκαετία το τιμόνι της χώρας στα χέρια του, ακολούθησε έναν δρόμο υπερεθνικιστικού κιτς, με αγάλματα, κατασκευές και μετονομάσεις αεροδρομίων , δρόμων, κλπ.
Έτσι όμως έκανε κακό στη χώρα του και στις γειτονικές χώρες.
Το Βουκουρέστι ουσιαστικά προκλήθηκε από τις δικές του ενέργειες.
Δημιούργησε παρακράτος και διαφθορά στην χώρα του με αποτέλεσμα να μην την αφήνει να αναπτυχθεί.

Το σημαντικότερο κακό που έκανε βέβαια, ήταν ότι εκπαίδευσε μια γενιά, γαλουχώντας την με ακραίες αντιλήψεις, τις οποίες βέβαια εισπράτουμε εμείς ως γειτονική χώρα.

Αν και σήμερα λοιπόν βρίσκεται εκτός κυβέρνησης, εξακολουθεί όμως μέσω των πολιτικών ανδρών που εκπαίδευσε, να εγείρει ζητήματα και να κινεί όλα τα πολιτικά νήματα.
Μην ξεχνάμε πως ο Ιβάνοφ, πρόεδρος της χώρας και ο διαμεσολαβητής για το Σκοπιανό , Ναούμφκσι, ανήκουν στην φιλοσοφία Γκρούεφσκι και στην προσπάθειά του ο Ζάεφ , σημερινός πρωθυπουργός να επιδείξει έργο, αναγκάζεται να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε ο Γκρούεφσκι για να δώσει κάτι και αυτός στην χώρα του.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΝΙΚΟΛΑ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ

Γεννήθηκε στα Σκόπια στις 31 Αυγούστου[εκκρεμεί παραπομπή] 1970.Ο πατέρας του είχε γεννηθεί στο χωριό Αχλάδα της Φλώρινας. Ο παππούς του, Νικόλαος Γρούιος (1911 - 1940), πολέμησε ως στρατιώτης του Ελληνικού Στρατού κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, πληγώθηκε στη μάχη και πέθανε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Φλώρινας στις 19 Νοεμβρίου 1940 και το όνομά του είναι χαραγμένο στο ηρώο της Αχλάδας, μαζί με τους χωριανούς που σκοτώθηκαν στους Βαλκανικούς Πολέμους, στη μικρασιατική εκστρατεία και το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Κατά τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο η οικογένεια του πατέρα του Γκρούεφσκι, όπως χιλιάδες άλλοι Σλαβομακεδόνες, κατέφυγε από την ελληνική στη γιουγκοσλαβική Μακεδονία.

Οι γονείς του χώρισαν και ο Γκρούεφσκι μεγάλωσε με τη μητέρα του, που εργαζόταν ως νοσοκόμα. Κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ο θείος του, Γιόρνταν Μιγιάλκοφ, ήταν υπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης που οδήγησε τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας στην ανεξαρτησία. Ο Γκρούεφσκι σπούδασε οικονομικά και ξεκίνησε να εργάζεται στο χρηματοοικονομικό τομέα, ως ο πρώτος χρηματιστής του χρηματιστηρίου των Σκοπίων. Το 1996 εισήλθε στην πολιτική εκλεγόμενος δημοτικός σύμβουλος των Σκοπίων και το 1997 έγινε γνωστός ως οικονομολόγος γράφοντας για οικονομικά ζητήματα. Την επόμενη χρονιά διορίστηκε υπουργός εμπορίου και το 1999 υπουργός οικονομικών.

Στη συνέχεια απασχόλησε την επικαιρότητα από το 2006 που έγινε πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Γκρούεφσκι και ο αρχηγός του μέχρι πρότινος αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος DUI ( Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη ) Αλί Αχμέτι, συμφώνησαν για το σχηματισμό κυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2008.[5]

Η νέα κυβέρνηση εγκρίθηκε στις 26 Ιουλίου του 2008, με 78 υπέρ επί συνόλου 120 βουλευτών στη Βουλή της χώρας [6]

Στις 17 Απριλίου 2014 το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Γκρούεφσκι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές και ο ίδιος έλαβε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η νέα κυβέρνηση εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στις 19 Ιουνίου 2014 με 77 ψήφους υπέρ και 6 κατά. Οι βουλευτές του σλαβικού συνασπισμού της αντιπολίτευσης δεν αναγνώρισαν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών και την κυβέρνηση.
Στις 4 Ιανουαρίου του 2016 ανακοίνωσε την παραίτηση του από την πρωθυπουργία λόγω των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης έτσι ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.[9] Προσωρινός πρωθυπουργός ανέλαβε ο Εμίλ Ντιμιτρίεφ.

πηγές :συνέντευξη Κωσταντίνου Φίλη στη Μαρία Γιαχνάκη

 πληροφορίες βιογραφικού του wikipaidia