Back to top

Τσίπρας – Ζάεφ: Ελληνικά μαχητικά θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο

02/04/2019 - 17:31

Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την συνάντησή τους στα Σκόπια ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ είχε απ’ όλα. Και εκλογολογία, και σπόντες προς το εσωτερικό, κυρίως από τον Έλληνα πρωθυπουργό, και ανακοινώσεις για την ίδρυση πρεσβειών αλλά και την φύλαξη του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Οι δυο πρωθυπουργοί που από το πρωί δεν σταμάτησαν να χαμογελούν, να αγκαλιάζονται και να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις.

Οι δυο χώρες ιδρύουν πρεσβείες
«Στο διπλωματικό επίπεδο οι δύο χώρες ιδρύουν πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Πριν λίγους μήνες η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε το Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και σήμερα υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό είναι ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει τον εντατικό συντονισμό των δύο χωρών σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, αλλά και μετά την ένταξη, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τις ευρωπαϊκές πολιτικές».

Υπάρχουν πάντα υποκριτές και κακοπροαίρετοι
Οι σπόντες έπεσαν από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είπε: «Δεν ισχύει αυτό που λένε ορισμένοι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί προβλήματα, αντίθετα επιλύει προβλήματα που δημιουργήθηκαν τριάντα χρόνια». Καταλόγισε, μάλιστα, υποκρισία σε όσους εκφράζουν αυτόν τον ισχυρισμό και σημείωσε ότι οι καλοπροαίρετοι θα πειστούν με την πάροδο του χρόνου, όχι όμως οι κακοπροαίρετοι και οι υποκριτές. Γυρνώντας προς τον Ζάεφ είπε με έμφαση: «Υπάρχουν και κάποιοι που δεν θα πειστούν ποτέ από επιχειρήματα. Έχουμε κάποιους στην Ελλάδα και στην ελληνική Μακεδονία που λένε ότι δεν θα στηρίξουν την συμφωνία αυτή, το παίζουν πολέμιοι της συμφωνίας αλλά είχαν δουλειές εδώ. Υπάρχουν πάντα υποκριτές και κακοπροαίρετοι».

Αυτό το οποίο προκάλεσε την περιέργεια κυρίως των δημοσιογράφων της γειτονικής χώρας ήταν η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος είπε: «Η υπογραφή της Συμφωνίας συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, μεταξύ των δύο αρμόδιων υπουργών, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να συμβάλει στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας, στην μεταφορά τεχνογνωσίας και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τις δομές και διαδικασίες του ΝΑΤΟ», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τομείς εκπαίδευσης, αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, κυβερνο-άμυνας, στρατιωτικών πληροφοριών και, κυρίως, την επιτήρηση του εναέριου χώρου.

Αυτό ειδικά το τελευταίο προκάλεσε και το ερώτημα ποιο θα είναι το αντάλλαγμα στην Ελλάδα για την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «Η σταθερότητα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα είναι το «αντάλλαγμα» για την ανάληψη από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις της προστασίας του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας». Ο Ζόραν Ζάεφ συμπλήρωσε ότι «Η χώρα μας δεν έχει εποπτεία του εναέριου χώρου της και μια γειτονική χώρα θα πρέπει να καλύπτει τους ουρανούς μας».

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν κερδίσουν τις εκλογές τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ζάεφ φιλοδοξούν να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, ενώ προσέθεσε πως δεν αλλάζει κάτι που είναι προς όφελος των λαών.

Οι αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά σημείωσε πως ο ίδιος βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια εκπροσωπώντας όλους τους Έλληνες και αυτούς που διαφωνούν και αυτούς που συμφωνούν. Παρατήρησε πως η διαφωνία είναι δικαίωμα στις δημοκρατίες, όμως υπάρχουν και οι διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πια μια Διεθνής Συμφωνία η οποία θα εφαρμοστεί.

Είναι πολύ σημαντικό, δεν έχουμε απόδειξη σε καμία από τις δύο χώρες ότι κάποιος θα καταργήσει τη Συμφωνία, η οποια οδεύει προς πλήρη υλοποίηση και θα φέρει μόνο οφέλη και για τις δύο πλευρές, είπε ο Ζόραν Ζάεφ ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία όσο και στην Ελλάδα. «Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει θα απορρίψει το ΝΑΤΟ, θα οπισθδοδρομήσει, θα πάψει να διαπραγματεύεται την ένταξη στην ΕΕ; Οχι», είπε. Ο κ. Ζάεφ.