Back to top

Τουρκικό Παραλήρημα: Χαλάσαμε τα ελληνικά σχέδια- Τα παιχνίδια με τη Λιβύη και οι επιδιώξεις Ερντογάν

29/11/2019 - 09:51

Πανηγυρίζει σήμερα ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Λιβύη, η οποία  επιχειρεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη Μεσόγεια επαναχαράζοντας την ΑΟΖ.

H επιστολή με την κατάθεση συντεταγμένων και το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Λιβύης είναι γεγονότα που συνιστούν μία ιδιαίτερα προκλητική κλιμάκωση.

Οι προθέσεις της Άγκυρας ήταν διακηρυγμένες και οι σχετικές προσπάθειες της τουρκικής διπλωματίας να βάλει την Λιβύη στο παιχνίδι ήταν ορατά.

Η κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράτζ μέχρι τώρα είχε αποφύγει να υπογράψει με την Τουρκία συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, επειδή κατανοούσε πως πρόκειται για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που βγάζει μάτι. Από την άλλη πλευρά, όμως, όπως γράφει το protothema.gr  η κυβέρνηση της Τρίπολης που ελέγχει τη δυτική Λιβύη έχει ζωτική ανάγκη την τουρκική στρατιωτική βοήθεια. Χάρη σ’ αυτήν δεν έχει καταρρεύσει.

Έτσι ο Λίβυος Φαγιέζ αλ Σαράτζ πήγε στην Κωνσταντινούπολη και εκεί υπέγραψε μαζί με τη συμφωνία για μεγαλύτερη τουρκική στρατιωτική βοήθεια και το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, παρότι οι δύο χώρες δεν έχουν θαλάσσια σύνορα. Για την Άγκυρα, όμως, έχουν, αφού αυθαίρετα αποφάνθηκε ότι τα νησιά (από το Καστελλόριζο μέχρι την Κρήτη) δεν έχουν υφαλοκρηπίδα! Έτσι, έκανε την οριοθέτηση σαν να μην υπάρχουν!

Το έγγραφο που η Άγκυρα έστειλε στα Ηνωμένα Έθνη, με το οποίο καταθέτει τις συντεταγμένες που κατά την ίδια προσδιορίζουν τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ήταν το απόσταγμα μίας μακροχρόνιας στρατηγικής. Εστάλη, μάλιστα, λίγο πριν την υπογραφή του μνημονίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ακριβώς για να την προετοιμάσει και να προσδώσει ένα πρόσχημα νομιμότητας.

Βάζοντας μία χώρα, στην περίπτωσή μας τη Λιβύη στο παιχνίδι της, η Τουρκία ελπίζει να νομιμοποιήσει τις επεκτατικές επιδιώξεις της, να μην φαίνεται ότι πρόκειται για απολύτως μονομερή ενέργεια.

Το μνημόνιο που υπέγραψαν η τουρκική κυβέρνηση με την κυβέρνηση της Τρίπολης ενδέχεται –σύμφωνα με διπλωματικές πηγές– να περιπλέξει τα πράγματα όχι μόνο στο τόξο Καστελλόριζο-Ρόδος-Κρήτη, αλλά και νότια της Κρήτης, εκεί που η Ελλάδα έχει οριοθετήσει θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία έχει παραχωρήσει για έρευνες σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Η  υπογραφή μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, με την οποία αυθαίρετα «εξαφανίζουν» την Κρήτη, έχει προκαλέσει παραλήρημα στον τουρκικό Τύπο.

Sozcu: Χαλάσαμε τα σχέδια της πετρελαϊκής συμμαχίας. Η Τουρκία εμπόδισε τα σχέδια της λεηλασίας που είχαν ετοιμάσει οι Έλληνες με σύμμαχό τους την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Yeni Safak: Το παιχνίδι στη Μεσόγειο ξεκίνησε τώρα. Η Τουρκία εμπόδισε τα σχέδια πολιορκίας της στην ανατολική Μεσόγειο.

Cumhuriyet: Η κίνηση της Μεσογείου. Η Τουρκία έχει στόχο να εμποδίσει τα σχέδια της Ελλάδας για ΑΟΖ.

Turkiye: Η συμμαχία της Ημισελήνου. Χαλάσαμε τα σχέδια της Ελλάδος η οποία είχε καταλάβει παράνομα περιοχή 39.000 τ. χλμ

Άμεσα κινητοποιήθηκε η ελληνική διπλωματία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να καλεί για εξηγήσεις τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα. Επιπλέον ο κ. Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.

«Στην ανατολική Μεσόγειο, για να καθοριστούν όλες οι περιοχές ευθύνης πρέπει να επιλυθεί πρώτα το κυπριακό» φέρεται να δήλωσε προς την ελληνική πλευρά ο Τούρκος πρέσβης. Είπε επίσης, ότι η Άγκυρα επιθυμεί διάλογο με την Ελλάδα.