Back to top

Τί δουλειά είχε ο Μανουέλ Μπαρόζο στο ανάκτορο του Ερντογάν;

29/04/2019 - 21:08

Αφού τα πρόκοψε με την Ευρώπη ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της περιβόητης Κομισιόν, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να σώσει και την Τουρκία. Δεν αποκλείεται βέβαια να διατηρεί μαζί της ιδιαίτερες σχέσεις από την εποχή που ηγούνταν μιας από τις σημαντικότερες θέσεις της ενωμένης Ευρώπης, αφού κατά τη διάρκεια της θητείας του εμφανίστηκε πολύ «καταδεκτικός» στις «χειρονομίες αβροφροσύνης» πολλών, οι οποίοι, όλως τυχαίως, στη συνέχεια ευνοήθηκαν κραυγαλέα από τις αποφάσεις που προώθησε και πέρασε.

Ο λόγος για τον Πορτογάλο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος έγινε δεκτός με τιμές στο προεδρικό μέγαρο στην Τουρκία από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία του υπουργού Οικονομικών και γαμβρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος φέρεται να προαλείφεται για διάδοχός του.

Πού είναι το παράξενο της συνάντησης με ένα πρώην κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο; Αν δεν ήταν σήμερα επικεφαλής (μη εκτελεστικός πρόεδρος) του διεθνούς βραχίονα της αμερικανικής Goldman Sachs με έδρα το Λονδίνο, πουθενά…

Ένας τύπος που τον ακολουθούσε η φήμη του «πληρωμένου πιστολιού» σε μεγάλο μέρος της καριέρας του, με άρθρα σε διεθνούς φήμης εφημερίδες να αφήνουν βαρύτατες υπόνοιες για διαφθορά και μάλιστα για πολλές υποθέσεις.

Το 2005 ο βρετανικός Independent είχε γράψει – παραπέμποντας στη γερμανική Die Welt – ότι ο Μπαρόζο φιλοξενήθηκε στο γιοτ του Έλληνα μεγιστάνα Σπύρου Λάτση και στη συνέχεια «δεν άνοιξε μύτη» όταν η ναυτιλιακή του έλαβε 10 εκατομμύρια ευρώ κρατική βοήθεια. Αυτό γράφτηκε και όχι όπου να ‘ναι!

Άλλους τους «τραβάνε» με βαρύτατα πρόστιμα με την αιτιολογία των παράνομων κρατικών επιδοτήσεων – ενισχύσεων. Κι αυτό ως παράδειγμα, επειδή εμπλέκει Έλληνα επιχειρηματία. Δεν είναι ασφαλώς το μοναδικό.

Αξίζει βέβαια να προστεθεί, ότι η μεταπήδησή του στον αμερικανικό χρηματοοικονομικό κολοσσό, έγινε με εντελώς «άκομψο» τρόπο, δύο μόλις μήνες μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία της Κομισιόν ενώ η περίοδος αποχής έχει οριστεί, ατύπως έστω στους 18 μήνες, αλλά και λίγο μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το Brexit.

Πήγε δε σε αμερικανικό «μαγαζί» και μάλιστα αυτό που με τη δράση του παραλίγο να γκρεμίσει το ευρώ, άρα είχε στραφεί ευθέως κατά των συμφερόντων της Ευρώπης! Μπορεί να έγινε το πρωτοφανές, έρευνα για να διαπιστωθεί εάν παραβιάστηκε ο κώδικας δεοντολογίας, όμως η έρευνα έκλεισε μάλλον με συνοπτικές διαδικασίες, με την ΕΕ να δέχεται τις διαβεβαιώσεις του Μπαρόζο ότι δεν θα κάνει ενέργειες λόμπινγκ υπέρ των πελατών της Goldman Sachs στην ΕΕ…

Αυτός είναι ο κύριος Μπαρόζο που συνάντησε τον Ερντογάν και τον γαμπρό του. Λαμπρός κύριος. Ποιος ξέρει τι συζητήθηκε… Η στήριξη της Τουρκίας κατά πάσα πιθανότητα. Με ποιους όρους άραγε;

Ποιο θα είναι το παιχνίδι που θα παίξει με σκοπό το κέρδος ένας κολοσσός σαν την Goldman Sachs με όχημα την τουρκική οικονομία; Ποιο θα είναι το στοίχημα;

Ίσως το… επιχειρηματικό δαιμόνιο των παρισταμένων στη συνάντηση στο κιτς μέγαρο της Άγκυρας, να βοήθησε τα μέρη να συνεννοηθούν καλά.

Ή μήπως αυτό το “Goldman” να μας οδηγήσει και σε άλλες σκέψεις, αφού αυτός ο Νετανιάχου δεν θέλει να βλέπει τον Ταΐπ ούτε ζωγραφιστό, ενώ ο πολυχρονεμένος έχει λόγους στην ανατολική Μεσόγειο να τον ποθεί; Θα φανούν λογικά πολλά προσεχώς…