Back to top

Τα "γεράκια" της Άγκυρας… "φόρεσαν" μαγιό κι ανέβηκαν σε γιοτ για να κατασκοπεύσουν τις ελληνικές δυνάμεις στη Ρω

11/04/2018 - 14:56

Θυμίζει περισσότερο σενάριο κατασκοπικής ταινίας. Κι όμως, δεν είναι. Είναι τα τερτίπια των Τούρκων στη Ρω το τελευταίο διάστημα. Ο τρόπος που τα «γεράκια» της Άγκυρας επέλεξαν να στείλουν σε… άλλο επίπεδο την έννοια του καμουφλάζ για να μπορέσουν να κατασκοπεύσουν και να καταγράψουν τη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο ακριτικό νησί.

Τους προηγούμενους μήνες, τη Ρω είχαν προσεγγίσει πολυτελή σκάφη αναψυχής. Έδεναν στις ακτές του νησιού. Πάνω σε ένα από τα υπερμεγέθη πλωτά, εκτός από το πλήρωμα, βρίσκονταν και πολλοί επιβαίνοντες. Ανάμεσά τους γυναίκες με… σχεδόν αδαμιαία περιβολή. Δήλωσαν Σουηδοί τουρίστες. Είπαν πως ήθελαν να απολαύσουν τα μπάνια τους στην περιοχή.

Βέβαια, το πολυτελές σκάφος δεν ήταν το μοναδικό που έκανε την εμφάνισή τους στη Ρω. Πάνω από το γιοτ πετούσε μεγάλου μεγέθους drone. Υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Άμυνας ανέφεραν στο OnAlert.gr, ότι το drone έγινε άμεσα αντιληπτό. Οι ελληνικές αρχές θεωρούν πως κατέγραφε εικόνα από το νησί, την οποία αναμετέδιδαν ζωντανά σε άγνωστο κέντρο.

Το γιοτ με τις κυρίες που φορούσαν… μόνο τα μαγιό τους, δεν ήταν το μοναδικό που έφτασε στη Ρω. Οι πηγές του Πενταγώνου τονίζουν ότι υπήρξαν κι άλλες επισκέψεις, πολυτελών σκαφών με την… ίδια σύνθεση και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σε όλες τις περιπτώσεις ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του εθνικά, ευαίσθητου, χώρου.

Από τη Ρω στο… Καστελόριζο
Όλα αυτά ενώ “ξαφνικά” το σύμπλεγμα της Μεγίστης άρχισε να μπαίνει στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων. Το Καστελόριζο μπαίνει σφήνα στην ΑΟΖ της Τουρκίας και δίνει στην Ελλάδα “αέρα” ενώνοντας την ελληνική με την κυπριακή ΑΟΖ. Κάπως έτσι οι “ξαφνικές” κινήσεις των Τούρκων στην περιοχή φαίνεται ότι δεν είναι ούτε “ξαφνικές” ούτε “τυχαίες” και απλά ενταγμένες σε μια γενικότερη στρατηγική έντασης. Το πρωτοφανές για τα δεδομένα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις περιστατικό στη Ρω φαίνεται ότι δεν είναι το μόνο.

Πριν το ελικόπτερο πετάξει στην περιοχή, θέτοντας σε συναγερμό τη φρουρά σε όλο το σύμπλεγμα της Μεγίστης, φαίνεται ότι υπήρξε και ένα άλλο περιστατικό, το οποίο δείχνει ότι οι Τούρκοι έχουν μπει σε μια διαδικασία να “τσεκάρουν” τα αντανακλαστικά των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή.

Αν και είναι συχνές οι λεγόμενες “αβλαβείς” διελεύσεις σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής και πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι κάποια “δεδομένα” άλλαξαν. Πρόκειται για ένα άγνωστο περιστατικό το οποίο έρχεται στο φως λόγω του περιστατικού στη Ρω.

Η άγνωστη παραβίαση στη Στρογγύλη
Το συμβάν έγινε πριν μερικές ημέρες και πάλι στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, αυτή τη φορά στη νησίδα Στρογγύλη, η οποία βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο του συμπλέγματος.

Στο περιστατικό αυτό πρωταγωνίστησε ένα πολεμικό πλοίο των Τούρκων το οποίο έκανε την εμφάνισή του και δεν ακολούθησε τη… συνήθη πορεία. Δεν έκανε δηλαδή μια απλή διέλευση με ελαφρά παραβίαση των ελληνικών υδάτων. Το τουρκικό πολεμικό αυτή τη φορά μπήκε στα ελληνικά ύδατα και… έδεσε. Για την ακρίβεια παρέμεινε παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας επί δύο ώρες.

Το περιστατικό αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα Εστία δεν ήρθε ποτέ στο φως της δημοσιότητας. Η πληροφορία γίνεται τώρα γνωστή, μετά το περιστατικό στη Ρω, όταν η φρουρά χρειάστηκε να ρίξει προειδοποιητικές βολές. Ανάλογο περιστατικό είχε να συμβεί απο το 1977, όταν η φρουρά του Φαρμακονησίου είχε χρησιμοποιήσει πυρά κατά τουρκικού υποβρυχίου το οποίο είχε παραβιάσει τα ελληνικά ύδατα.

Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει χρίση πυρών από την ελληνική πλευρά για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’70 δείχνει ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το γεγονός δε ότι οι Τούρκοι άρχισαν να κάνουν αυτού του είδους τις κινήσεις στο σύμπλεγμα της Μεγίστηες δείχνει ότι και η Άγκυρα έχει επιλέξει νέα τακτική κάνοντας περίεργες ενέργειες στην περιοχή, όπου πρέπει να σημειωθεί μέχρι σήμερα δεν έχει αναφέρει το παραμικρό για αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

πηγή:onalert.gr