Back to top

Συνάντηση Μέρκελ-Ζάεφ την ερχόμενη Τετάρτη

16/02/2018 - 14:57

Η Άνγκελα Μέρκελ θα δεχθεί τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ την ερχόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, με βασικό θέμα της συνάντησης, τις διμερείς σχέσεις και τρέχοντα θέματα ευρωπαϊκής και περιφερειακής πολιτικής.

Λύση στο Σκοπιανό έως τον Ιούλιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι πεπεισμένη» ότι μπορεί να διευθετηθεί μέχρι τον Ιούλιο η διαφορά της Αθήνας και των Σκοπίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν.

Ερωτηθείς στη Σόφια για τις πιθανότητες επίλυσης της διαφοράς αυτής έως τα τέλη της βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ, στις 30 Ιουνίου, ο Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι «είναι πεπεισμένος».

Η Σόφια φιλοξενεί μια άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Παρών στη Σόφια, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, παρατήρησε ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει» προτού επιτευχθεί ένας συμβιβασμός.

Κοτζιάς: «Αισιόδοξη η έκφραση του Ζάεφ»

Κληθείς να απαντήσει σε συνέντευξή του στον ALPHA για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ ότι έχουν κλείσει τρία από τα επτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό, ο κ. Κοτζιάς εμφανίζεται πιο συγκρατημένος. «Νομίζω ότι ο κ. Ζάεφ εκφράζει μια αισιοδοξία που είναι καλή για τη διαπραγμάτευση. Είναι μια αισιόδοξη έκφραση του κ. Ζάεφ, αλλά κάθε αισιοδοξία είναι θετική». Σε ερώτηση αν συμμερίζεται ο ίδιος αυτήν την αισιοδοξία του, απάντησε πως θα ήθελε να είναι έτσι. Την ίδια στιγμή υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να υπάρξει συμφωνία, τονίζοντας πως οι συμβιβασμοί πρέπει να είναι καλοί και χρήσιμοι και για τις δύο χώρες και να μην είναι σάπιοι.

Συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ

Χαρτογραφώντας τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, είπε ότι την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και προσέθεσε πως ελπίζει ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα έχει δώσει ένα σχέδιο συμφώνου προς συζήτηση στην πλευρά των Σκοπίων, επισημαίνοντας πως σε αυτό εμπερικλείονται και ζητήματα που συνδέονται με το ονοματολογικό, αλλά και ένα ειδικό, μεγάλο κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος του αφορά στην κοινή δράση, τη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς, από την εκπαίδευση και τον πολιτισμό μέχρι τη διασυνοριακή συνεργασία. Αποτυπώνοντας τη βούληση του, σημείωσε πως θέλει ένα σχέδιο που θα διευκολύνει τη μακρόχρονη συνεργασία των δύο χωρών.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε πως το κριτήριο του είναι το διεθνές καλό της χώρας και παρατήρησε πως το τελευταίο καιρό βλέπει ένα καινούργιο φαινόμενο, χαρακτηρίζοντας το προβληματικό: «κάποιοι κάνουν εξωτερική πολιτική, όχι με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό του κόμματός του».

«Η γεωγραφία δεν προσδιορίζει την ταυτότητα»

Εστιάζοντας στο ονοματολογικό ζήτημα, επανέλαβε πως είναι συμπύκνωση αλυτρωτικών διαθέσεων ή προδιαθέσεων από την άλλη πλευρά. Ειδικότερα, αποσαφήνισε πως η γεωγραφία δεν προσδιορίζει την ταυτότητα και κατέστησε σαφές πως η πΓΔΜ δεν είναι το όλο της γεωγραφικής οντότητας της Μακεδονίας και δεύτερον και κυριότερο, ότι η δικιά τους γεωγραφική οντότητα δεν τους δίνει ιστορικά, πολιτισμικά δικαιώματα πάνω στην ελληνική κληρονομιά. Επισήμανε επίσης πως τον ενοχλεί ο αλυτρωτισμός που κρύβεται πίσω από το όνομα και συμπλήρωσε πως όταν το όνομα αποσυνδεθεί από την πολιτισμική, ιστορική κληρονομιά και τον αλυτρωτισμό και προσδιοριστεί αυστηρά γεωγραφικά, τότε το νόημά του είναι διαφορετικό.

Όσον αφορά τα στοιχεία αλυτρωτισμού που εντοπίζει στο σύνταγμα της πΓΔΜ, διέκρινε ως τα πιο βασικά ζητήματα στο προοίμιο και σε δύο συγκεκριμένα άρθρα του, τα οποία αναφέρονται σε «μακεδονικό έθνος», σε «μακεδονικές παραδόσεις», σημειώνοντας πως υπάρχουν κι άλλα άρθρα στα οποία καλό θα ήταν να γίνεται μια πιο αυστηρή διατύπωση των πραγματικών προθέσεων της γείτονας.

Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την ανάγκη συνταγματικών αλλαγών για να έχει μια συμφωνία μακρόχρονη σταθερότητα και να εμπεδωθεί στο εσωτερικό της. Κατέστησε μάλιστα σαφές πως η ένταξη της πΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και η συνταγματική αλλαγή πάνε μαζί.

Ως προς το όνομα, τόνισε την ανάγκη να είναι στη γλώσσα τους και να γίνεται σαφές ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο κομμάτι της Μακεδονίας, που είναι στη σημερινή FYROM, στα Σκόπια, με Αλβανούς και Σλάβους, και ότι αυτό το κομμάτι δεν έχει καμία σχέση και ιστορική κληρονομιά με την ελληνική Μακεδονία.

Πηγή: newsit.gr