Back to top

Στο Μαρακές για τη διάσκεψη του ΟΗΕ για τη μετανάστευση ο πρωθυπουργός

10/12/2018 - 11:03

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Ποιες χώρες αντιδρούν στο Σύμφωνο παρότι δεν έχει δεσμευτική ισχύ.

Για την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση συνεδριάζει σήμερα Διακυβερνητική Διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Μαρακές.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ήδη από χθες στο Μαρακές, συνοδεία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα και θα εκφωνήσει ομιλία για τις θέσεις της Ελλάδας.

Μάλιστα, στο περιθώριο των εργασιών, θα έχει διμερείς επαφές, με την πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα Γκαρσές και τον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Ζιλ Καρμπονιέ.

Στόχος της Συνόδου, είναι τα παρόντα κράτη-μέλη αναμένεται να επαναβεβαιώσουν την πολιτική τους δέσμευση στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Στο προσχέδιο του Συμφώνου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου διαλόγου και της διεθνούς συνεργασίας για τη μετανάστευση».

Το Σύμφωνο αφορά τη βελτίωση της συνεργασίας και της διαχείρισης της διασυνοριακής μετακίνησης ανθρώπων και δεν έχει δεσμευτική νομική ισχύ καθώς γίνεται σεβαστή η αρχή της εθνικής κυριαρχίας.

Αντιδράσεις έχουν εκφράσει πάντως σειρά χωρών, με πρώτες τις ΗΠΑ. Η Αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χάλεϊ, είχε πει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχουν καθώς οι πολιτικές της χώρας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό θα πρέπει να καταρτίζονται από τους Αμερικανούς και μόνο απ' αυτούς.

Εκτός από τις ΗΠΑ αντιδρούν επίσης, το Ισραήλ, η Αυστραλία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που αποφάσισαν να μην λάβουν μέρος στη σύνοδο του Μαρακές, ενώ έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και στο Βέλγιο.

Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Αυστρία δήλωσαν πως δεν πρόκειται να δώσουν το «παρών» στη σύνοδο.

Στον αντίποδα, την πρωτοβουλία στηρίζει η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ, η οποία εκτιμά ότι το Σύμφωνο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση της μετανάστευσης.