Back to top

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο Τουρκικής διείσδυσης στα Βαλκάνια.. Νέα απειλή για την Ελλάδα

23/01/2022 - 10:54

Την ώρα που στην Ελλάδα πανηγυρίζουμε την έλευση των Γαλλικών Rafale η Τουρκία μεθοδεύει την αναβίωση και ισχυροποίηση του μουσουλμανικού τόξου στα Βαλκάνια. Μια σειρά από γεγονότα τις τελευταίες ημέρες έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτή την εξέλιξη.. 

 Της Ελένης Γεννητσεφτσή

Πιο συγκεκριμένα, στις 17 Ιανουαρίου ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Αλβανία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, εγκαινίασε συγκρότημα 552 κατοικιών, που χρηματοδοτήθηκε εξ' ολοκλήρου από την Τουρκία, με σκοπό να στεγάσει ανθρώπους, που έχασαν τα σπίτια τους στον πολύνεκρο σεισμό του 2019. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το χρηματοδοτούμενο επίσης από την Άγκυρα, μεγαλύτερο μουσουλμανικό τέμενος των Βαλκανίων (Ναμαζγκιάχ), το οποίο όπως είπε θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο Ραμαζάνι (2 Απριλίου)..  

Ερντογάν και Ράμα επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τους άρρηκτους δεσμούς φιλίας, μεταξύ των δύο χωρών, με τον πρώτο να δηλώνει πως “ Αλβανία και Τουρκία αποτελούν εγγυήτριες χώρες, για την διασφάλιση της ειρήνης και της γαλήνης στην περιοχή των Βαλκανίων..” Από την πλευρά του ο Εντι ράμα σημείωσε με νόημα, ότι “Κανείς στην Αλβανία και την Ε.Ε δεν πρέπει να ενοχλείται από τις σχέσεις Αλβανίας-Τουρκίας” 

 Ακολούθησε στις 18 Ιανουαρίου η Επίσκεψη του Σέρβου προέδρου Αλεξάντερ Βούτσις στην Άγκυρα, μετά από πρόσκληση του προέδρου Ερντογάν. 

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Σερβίας, ανέφερε ότι, οι οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών σημείωσαν σημαντική αύξηση, φθάνοντας τα 1,55 δισεκατομμύρια ευρώ το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου. Όσο για τις τουρκικές επενδύσεις ο κ Βούτσις ανέφερε ότι ,είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς γίνονται σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές..  

 Από την πλευρά του ό Τούρκος πρόεδρος, απηύθυνε πρόσκληση στους ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (Μίλοραντ Ντόντικ, Ζοραν Μιλανόβιτς και Αλεξάντερ Βούτσις) να συναντηθούν το προσεχές διάστημα στην Άγκυρα η στο Βελιγράδι, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση στην περιοχή, μετά  και την πρόσφατη, απόφαση του Σερβικού τμήματος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης να αποχωρήσει από τις ένοπλες δυνάμεις, την Δικαιοσύνη και τις φορολογικές αρχές της χώρας.. 

 Λίγες ώρες αργότερα, μετά την ανοιχτή πρόσκληση Ερντογάν, ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, σε συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο SRNA, δήλωνε ότι τα προβλήματα στην περιοχή της Βοζνίας Ερζεγοβίνης, μπορούν να επιλυθούν με την διαμεσολάβηση της Τουρκίας και του ιδίου του Ερντογάν προσωπικά. 

Άποψη η οποία δείχνει να κερδίζει έδαφος και στις τις άλλες δυο εμπλεκόμενες πλευρές, αυτή του Κροάτη προέδρου Ζόραν Μιλανόβιτς, καθώς και του Σέρβου προέδρου Αλεξάντερ Βούτσης.  

Σε βάθος χρόνου η προσπάθεια της Τουρκίας να ελέγξεις τα Βαλκάνια. 

Η όλη προσπάθεια της Τουρκίας να διεισδύσει στα Βαλκάνια δεν είναι κάτι καινούριο. Έχει ξεκινήσει ήδη από τον εμφύλιο πόλεμο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, την περίοδο 1992 - 1995, όταν η Άγκυρα είχε στείλει μυστικά στρατιωτική βοήθεια στους μουσουλμάνους, σε στενή συνεργασία με άλλες μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ιράν. 
Τόσο μέσω κρατικών υπηρεσιών όσο και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), η Τουρκία, με βασικό ιθύνοντα νου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, έβαλε γερές βάσεις άσκησης επιρροής, χτίζοντας πάνω στην κληρονομιά που είχαν αφήσει δύο άλλοι τούρκοι πολιτικοί: ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος Τουργούτ Οζάλ και ο πρώην υπουργός Ισμαίλ Τζέμ.. 

Σε ρόλο παρατηρητή η Ελλάδα.  

Η Ελλάδα από την πλευρά της μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2010 και μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχασε κάθε δυνατότητα οικονομικής και πολιτικής διείσδυσης στην Χερσόνησο του Αίμου. Το κενό όπως όλα δείχνουν, εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η Τουρκία, η οποία εδραιώνει συνεχώς την θέση της στην περιοχή. Παράλληλα περικυκλώνει την Ελλάδα με κράτη δορυφόρους της, τα οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την χώρα μας.