Back to top

Ρωσία: «Ο Τραμπ προωθεί την "Συμφωνία του Αιώνα" μεταξύ Ισραήλ & Αράβων κατά του Ιράν» - Ποιο είναι το σχέδιο των ΗΠΑ

27/03/2019 - 11:15

"Βόμβα" από την Μόσχα καθώς αποκάλυψε για πρώτη φορά επίσημα πως ο Ν.Τραμπ προωθεί την "Συμφωνία του Αιώνα", μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των αραβικών κρατών, προβλέπει σχέδιο επίλυσης του παλαιστινιακού και του συριακού με «ισραηλινό καλούπι», και  επίθεση στο Ιράν, κάτι που ακουγόταν εδώ και πολύ καιρό, χωρίς όμως κανείς να το επιβεβαιώνει.

Πρόκειται για μια συμφωνία που αν επιτευχθεί θα αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής. Για το λόγο αυτό επικρατεί "διπλωματικός πυρετός" σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, Μόσχα, Ουάσινγκτον καθώς και σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή.

Η εν λόγω απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελεί μέρος της «Λύσης του Αιώνα», του φιλο-ισραηλινού σχεδίου των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό, δηλ. της υλοποίησης των ισραηλινών σχεδίων για πλήρη προσάρτηση των Κατεχομένων Παλαιστινιακών Εδαφών (Ιεροσόλυμα-Δυτική Όχθη) από το Ισραήλ, αλλά και πλήρη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Τα όσα δήλωσε πριν λίγο η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, ισχύουν στο ακέραιο καθώς ο Ν.Τραμπ φαίνεται πως τους "έπιασε" όλους στον "ύπνο".

Το σύνολο της ΕΕ και όχι μόνο,, έχει παγώσει και αντιδρά αρνητικά. Το ίδιο και η Αγκυρα καθώς γνωρίζει πως το σχέδιο του Ν.Τραμπ την αφορά άμεσα.

Η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και η Πολωνία, οι ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατήγγειλαν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν.
Κατ' εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ "δεν θα αναγνωρίσουμε την κυριαρχία του Ισραήλ στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, από τον Ιούνιο του 1967, συμπεριλαμβανομένων των Υψιπέδων του Γκολάν" ανέφεραν οι πρεσβευτές των χωρών αυτών."Δεν θεωρούμε ότι (το Γκολάν) αποτελεί τμήμα του εδάφους του κράτους του Ισραήλ" (...) και "η προσάρτηση ενός εδάφους δια της βίας απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο", υπενθύμισαν, τονίζοντας ότι "κάθε διακήρυξη αναφορικά με τη μονομερή αλλαγή των συνόρων αντιτίθεται στους κανόνες της διεθνούς τάξης και του Χάρτη του ΟΗΕ".
Πολλές άλλες χώρες έχουν επίσης εκφράσει τη διαφωνία τους με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει το Γκολάν ως έδαφος του Ισραήλ, καθώς θεωρούν ότι ανήκει στη Συρία.

Η αμερικανική απόφαση συνιστά "μια πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου" και "είναι απολύτως απαράδεκτη", τόνισε χαρακτηριστικά η Ινδονησία."Η Συρία έχει το δικαίωμα να ανακτήσει το έδαφος αυτό", επέμεινε το Κουβέιτ, ενώ η Νότια Αφρική εξέφρασε σοβαρή "ανησυχία" για την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα αυτό.

To σχέδιο των ΗΠΑ ξεκίνησε με την ακύρωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ καθώς και την αναγνώριση των Υψιπέδων του Γκολάν ως τμήμα της εδαφικής επικράτειας του Ισραήλ.

Η αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ της κυριαρχίας του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν μπορεί να είναι ο προάγγελος της "Συμφωνία του Αιώνα", την οποία προωθούν οι ΗΠΑ όσον αφορά την διευθέτηση της κρίσης στην Μέση Ανατολή, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος το ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Προς τον παρόν μόλις και αρχίζουμε να βλέπουμε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει υποστεί κάποιο σοκ, σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουν οι εταίροι της στο ΝΑΤΟ το διεθνές δίκαιο και άμεσα στην περιοχή, παρότι εμείς δεν έχουμε αρχίσει ακόμη να συζητάμε την κύρια έκπληξη και συγκεκριμένα αυτή την "Συμφωνία του Αιώνα", την οποία μας υπόσχεται η Ουάσιγκτον.

Ίσως, αυτό να είναι και ο προάγγελος εκείνης της ίδιας έκπληξης, την οποία σε όλους εμάς έχουν υποσχεθεί», δήλωσε η Ζαχάροβα μιλώντας στην εκπομπή «60 λεπτά» του καναλιού ‘Ρωσία-1’».

Ποια είναι η "Συμφωνία του Αιώνα"

Η "Συμφωνία του Αιώνα" θα είναι η υπογραφή μιας νέα συνθήκης ειρήνης και φιλίας μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών με τελικό στόχο το Ιράν.

Θα προβλέπει επίλυση του Παλαιστινιακού Ζητήματος και αυτό της Συρίας

Το σχέδιο αφορά ολόκληρη την Μέση Ανατολή.

"H "Συμφωνία του Αιώνα" είναι έτοιμη και ο Ν.Τραμπ έχει ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο της" ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας.

"Η συμφωνία περιέχει 175-200 σελίδες ενώ μόνο 5 άτομα γνωρίζουν για το περιεχόμενο της.

Το σχέδιο είναι έτοιμο. Ο Πρόεδρος είναι χαρούμενος με τις παραμέτρους της συμφωνίας.

Αυτοί που γνωρίζουν είναι ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, David Friedman, ο ειδικός σύμβουλος και γαμπρός του Ν.Τραμπ Jared Kushner, και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή, Jason Greenblatt, μαζί με δύο άτομα ακόμη.

Το φαγητό βρίσκεται πάνω από την φωτιά, παραμένει να προστεθεί λίγο αλάτι και λίγα μπαχαρικά»,φέρεται να δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης στους Ευρωπαίους συναδέλφους του.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Παλαιστινιακή Αρχή δεν δώσει την συγκατάθεση της και δεν συνεργαστεί με τις ΗΠΑ; Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, ο Αμερικανός διπλωμάτης τονίζει τα εξής:

«Οι Παλαιστίνιοι δεν αποτελούν (το αποκλειστικό) κομμάτι της συμφωνίας. Το σχέδιο αφορά μια περιοχή, στην οποία βρίσκονται οι Παλαιστίνιοι» απάντησε ο Αμερικανός διπλωμάτης.