Back to top

Ράμα: Χαρακτηρίζει σόου τη χθεσινή συγκέντρωση στη Χειμάρρα

15/08/2023 - 14:35

Για σόου και πολιτικοποίηση ενός ζητήματος της αλβανικής δικαιοσύνης κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σχολιάζοντας τη χθεσινή συγκέντρωση στη Χειμάρρα υπέρ της απελευθέρωσης του νεοεκλεγέντα δημάρχου Φρέντη Μπελέρη.

Σε μια άκρως προκλητική ανάρτησή του στο Facebook, ο Έντι Ράμα χαρακτήρισε σουρεαλιστική την παρέμβαση της ελληνικής πλευράς σε ένα ζήτημα της αλβανικής δικαιοσύνης.

Στη μακροσκελή ανάρτησή του, ο Ράμα εκφράζει τη θλίψη του που επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης ενός δημοκρατικού κράτους, διαμαρτύρονται κατά της δικαιοσύνης ενός άλλου δημοκρατικού κράτους.

Ειδικότερα, απευθυνόμενος στους Έλληνες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, επισημαίνει πως ήρθαν στη Χειμάρρα εν μέσω διακοπών και έδωσαν μοναδικό σόου.

Επισημαίνει πως η χθεσινή συγκέντρωση στην Αλβανία πραγματοποιήθηκε από αιρετές αρχές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των δημάρχων των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας. «Στη μνήμη μου, δεν υπάρχει άλλη περίπτωση, οι αιρετοί ενός δημοκρατικού πολιτεύματος να οργανώνουν διαμαρτυρία σε άλλο δημοκρατικό πολίτευμα, ενάντια στις αρχές αυτού του κράτους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπου εμφανίζονται ως διαμαρτυρόμενοι κατά των αποφάσεων των αντίστοιχων δικαστηρίων του κράτους στο οποίο διαμαρτύρονται, απολυτοποιώντας την εθνοτική ένταξη του υποκειμένου της διαμαρτυρίας σε κάθε νομικό κανόνα, νομικό πρότυπο και δημοκρατική λογική» προσθέτει.

Κάνοντας επίκληση στη φράση των επτά σοφών «Νόμῳ πείθου», ο Ράμα τονίζει ότι η υπόθεση Μπελέρη αποτελεί ξεκάθαρα θέμα της αλβανικής δικαιοσύνης, η οποία είναι ίση για όλους τους πολίτες της Αλβανίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Αλβανίας.

Ισχυρίζεται ότι η πεποίθηση των Ελλήνων δεν βασίζεται ούτε σε ένα συγκεκριμένο γεγονός, που θα μπορούσε να αποδείξει ότι στην Αλβανία υπάρχει όντως συγκεκριμένο πρόβλημα δικαιωμάτων ή ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας, το οποίο διαφέρει από το συνολικό κληρονομικό πρόβλημα στην Αλβανία με τις περιουσίες όλων των Αλβανών πολιτών, τις οποίες αντιμετωπίσαμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, με υπομονή και με τη γλώσσα των γεγονότων με την επίσημη Αθήνα.

Αναφερθείς στο ζήτημα των τίτλων ιδιοκτησίας στην Αλβανία, υποστηρίζει πως ήταν μια κακή ασθένεια που δημιουργήθηκε από τον κομμουνισμό και επιδεινώθηκε σε σημείο αγωνίας από τη δημοκρατική μετάβαση, κατά την οποία τα ακίνητα έγιναν για χρόνια αντικείμενο μιας αποκρουστικής ανευθυνότητας της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας. Γι' αυτό δώσαμε επίσης ιδιαίτερη προσοχή στα δικαιώματα ιδιοκτησίας και στην καθυστερημένη επί δεκαετίες διαδικασία αντιμετώπισης περιουσιών σε ορισμένες περιοχές, από τα χωράφια των Μεγάλων Υψίπεδων και των καστανιών στην Τρόπογια, μέχρι τα βοσκοτόπια και τους ελαιώνες των ακτών, προσθέτει.

Μάλιστα, ισχυρίζεται πως η ελληνική μεινότητα της Αλβανίας δεν αντιμετωπίζεται από τις σημερινές αλβανικές αρχές διαφορετικά από αυτές όλων των Αλβανών, καθώς και ότι η Αλβανία έχει υποδειγματική νομοθεσία για τις μεινότητες.

Παράλληλα, σημειώνει πως δεν έχει κρύψει την πολύ θετική του άποψη και τα πολύ φιλικά μου αισθήματα για τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη. «Έχω δει σε αυτόν από την αρχή έναν σύγχρονο Ευρωπαίο ηγέτη και έχω βρει συνεχώς έναν αξιοθαύμαστο άνθρωπο. Δεν σκοπεύω να κρύψω τη γνώμη και τα συναισθήματά μου ούτε σήμερα, που ο αξιότιμος συνάδελφος και αγαπητός φίλος Κυριάκος θα πρέπει να διαβάσει τη διαμορφωμένη και καλά ενημερωμένη γνώμη μου, η οποία δεν συμπίπτει πουθενά με τη γνώμη των φίλων διαδηλωτών» προσθέτει ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο των ελληνοαλβανικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια.