Back to top

Πλησιάζει η ώρα των Αμερικανών στην Κυπριακή ΑΟΖ

01/03/2018 - 12:14

Μεγάλη είναι η προσμονή στην Κύπρο της ώρας, που θα ξεκινήσει τις πρώτες γεωτρήσεις η αμερικανική ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς πολλοί στην Λευκωσία πιστεύουν πως η αντίδραση θα είναι διαφορετική από εκείνη της ιταλικής ΕΝΙ σε περίπτωση που υπάρξει και πάλι τουρκική απειλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», εκδόθηκε από το αρμόδιο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, και Navtex με την οποία δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης περίπου 1.800 τετρ. χιλιομέτρων από τις 2.400 τετρ. χιλιόμετρα που είναι η συνολική έκταση του τεμαχίου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Αν και αναφέρεται ότι η περιοχή δεσμεύεται για την περίοδο 11 Μαρτίου μέχρι 20 Απριλίου για «περιβαλλοντικές έρευνες», είναι φανερό ότι πρόκειται για την περιοχή που βρίσκονται οι στόχοι «Δελφίνος», «Ανθείας» και «Γλαύκος» όπου θα διεξάγουν εξιδεικευμένες έρευνες τα δύο ειδικά πλοία που ναύλωσε για τον σκοπό αυτό η ExxonMobil.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων, μεγάλο μέρος των ερευνών αφορά και την συλλογή και ετοιμασία των στοιχείων για τις αιτήσεις για έκδοση περιβαλλοντικών αδειών για τις δύο πρώτες γεωτρήσεις που θα πραγματοποιήσει η ExxonMobil στο τεμάχιο 10. Τα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ θα καταγράψουν πέραν της ακριβούς διαμόρφωσης του βυθού και στοιχεία όπως τυχόν ναυάγια ή άλλα αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στοιχεία σε σχέση με την υποθαλάσσια ζωή σε εκείνο το βάθος ώστε να μελετηθεί τυχόν επηρεασμός από την γεώτρηση. Παράλληλα, θα γίνουν και σειρά τεχνικών μελετών που αφορούν στα δεδομένα των στόχων, με σκοπό την επιλογή βασικών και εναλλακτικών σημείων των γεωτρήσεων.

Το κυρίως ερευνητικό πλοίο φέρει σημαία Παναμά και θεωρείται ειδικό για τους σκοπούς των ερευνών που θα διεξάγει η Exxon Mobil στις ευρύτερες περιοχές των στόχων «Δελφίνος», «Ανθείας» και «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10. Μεταξύ άλλων, διαθέτει ηλεκτρικούς κινητήρες για σκοπούς εργασιών στις οποίες απαιτείται απουσία θορύβου μηχανών ντίζελ.

Αυτό είναι και το σκάφος που έχει τις εγκαταστάσεις για μεταφορά, πόντιση, έλεγχο και ανέλκυση των υποβρύχιων τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ (ROV) που θα χρησιμοποιηθούν.  Για τα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ που εγκαταστάθηκαν πολύ πρόσφατα στο σκάφος αυτό, απαιτήθηκαν ειδικές άδειες για την χρήση τους στην Κυπριακή ΑΟΖ, αφού τυγχάνουν ελέγχου και περιορισμών λόγω της ψηλής τεχνολογίας που διαθέτουν. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 39 επιστήμονες και προσωπικό.

Το δεύτερο ερευνητικό πλοίο που συμμετέχει στις έρευνες, έχει αποστολή, με βάση και τον υπερσύγχρονο ειδικό εξοπλισμό του, τις έρευνες στους στόχους για συλλογή των απαραίτητων βαθυμετρικών και ωκεανογραφικών δεδομένων, ενώ διαθέτει και επιστημονικά εργαστήρια για επί τόπου αναλύσεις. Μπορεί να φιλοξενήσει 21 επιστήμονες, πέραν του προσωπικού πλοήγησης.

Να σημειωθεί ότι στο λιμάνι και το αγκυροβόλιο Λεμεσού τις τελευταίες μέρες βρίσκονται τέσσερα υπό αμερικανική σημαία ειδικά πλοία  υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, του αμερικανικού κολοσσού υποστηρικτικών υπηρεσιών υδρογονανθράκων Edison. Τα πλοία δραστηριοποιούνται κυρίως στα όρια των ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, κυρίως για τους αγωγούς και τις εγκαταστάσεις των εκεί κοιτασμάτων.

Η συμμετοχή επιστημονικού προσωπικού που είναι αμερικανοί πολίτες, ήταν λόγος σοβαρής ομπρέλας στα πλοία που μέχρι τώρα διεξήγαγαν έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, είτε για υδρογονάνθρακες είτε για άλλους λόγους και απειλήθηκαν ή εκφοβίστηκαν από τουρκικές φρεγάτες.