Back to top

“Παζάρι” ΗΠΑ-Τουρκίας με τον Γκιουλέν και την έκδοσή του

18/12/2018 - 13:08

Πολλοί υποστηρικτές του Τούρκου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν έχουν συλληφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, διενεργούνται “έρευνες σε 15 Πολιτείες” και “σε ορισμένα μέρη, όπως στο Νιου Τζέρσεϊ, έχουν ξεκινήσει οι συλλήψεις”.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τον Γκιουλέν ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Το γεγονός ότι ο ιεροκήρυκας ζει μόνιμα στις ΗΠΑ και η Ουάσινγκτον αρνείται μέχρι τώρα να τον εκδόσει αποτελεί πηγή έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον ο Τσαβούσογλου είπε ότι έδωσε στον Αμερικανό ομολόγο του, τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο, έναν κατάλογο με τα ονόματα 84 ανθρώπων των οποίων την έκδοση ζητά η Τουρκία. Στην ομιλία του σήμερα ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι “καταβάλλονται προσπάθειες για να εκδοθεί ο ηγέτης των τρομοκρατών” αλλά και ότι η Άγκυρα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αυτές τις δηλώσεις επειδή “έχει ακούσει αυτά τα πράγματα και στο παρελθόν”.

Διώξεις σε δύο στις ΗΠΑ για συνωμοσία παράδοσης του Γκιουλέν

Ο Τσαβούσογλου μπορεί να λέει ότι θέλει. Γεγονός είναι ότι οι αμερικανικές αρχές άσκησαν δίωξη σε δύο άνδρες με τις κατηγορίες της “συνωμοσίας” και της διάπραξης άλλων ομοσπονδιακών αδικημάτων στην προσπάθειά τους να πετύχουν την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.
Η τουρκική κυβέρνηση ζητά την έκδοση του Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Ο Γκιουλέν αρνείται κάθε ανάμιξή του στην υπόθεση αυτή.
Στο κατηγορητήριο εναντίον του Αμερικανού Μπιτζάν Ραφιεκιάν και του Καμίλ Εκίμ Αλπτεκίν -ο οποίος έχει τουρκική και ολλανδική υπηκοότητα- αναφέρεται ότι συνωμότησαν για να δράσουν ως πράκτορες ξένης κυβέρνησης, χωρίς να ενημερώσουον τις αμερικανικές αρχές και ότι είπαν ψέματα για τη δραστηριότητά τους ως ξένοι πράκτορες.
Ο Ραφιεκιάν εμφανίστηκε σήμερα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αλεξάντρια, στη Βιρτζίνια και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Πρόκειται για έναν πρώην συνεργάτη του Μάικλ Φλιν, του απόστρατου στρατηγού που υπηρέτησε για λίγες ημέρες ως σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας, στην αρχή της θητείας του.
Η δίωξη σε βάρος των δύο ανδρών έγινε γνωστή μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη για αύριο ανακοίνωση της ποινής του Φλιν επειδή έδωσε ψευδή κατάθεση στις ομοσπονδιακές αρχές. Ο Φλιν φαίνεται πάντως ότι θα γλιτώσει τη φυλακή, επειδή συνεργάζεται με την έρευνα που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ραφιεκιάν και ο Φλιν ίδρυσαν την εταιρεία Flynn Intel Group ενώ ο Αλπτεκίν ήλεγχε μια αντίστοιχη εταιρεία στην Ολλανδία. Στη συνέχεια ο Ραφιεκιάν και ο Αλπτεκίν συνωμότηταν για “να δυσφημίσουν και να απονομιμοποιήσουν (τον Γκιουλέν) στα μάτια των πολιτικών και του κοινού και εντέλει να διασφαλίσουν την έκδοσή του”. Υποστηρίζεται επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση ήταν εκείνη που έδινε τις κατευθύνσεις, μέσω του Αλπτεκίν και ότι οι δύο κατηγορούμενοι επιχείρησαν να αποκρύψουν την ανάμιξη της Τουρκίας.

Ο Αλπτεκίν, που είναι μόνιμος κάτοικος Τουρκίας, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο