Back to top

Οι ΗΠΑ «επενδύουν» στρατιωτικά στην Ελλάδα με περισσότερα drones, ιπτάμενα τάνκερ και αναβάθμιση κοινών ασκήσεων

13/04/2019 - 21:50
Όσα συζητούνται έχουν αρχικά ως επίκεντρο την αεροπορική βάση της Λάρισας, όπου αυτή τη στιγμή σταθμεύουν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Μετά την κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, οι Αμερικανοί επενδύουν στρατιωτικά στην Ελλάδα και ήδη εξελίσσονται διαπραγματεύσεις για εγκατάσταση κρίσιμων οπλικών συστημάτων στη χώρα μας.

Αναζητούνται «ευέλικτες» επιλογές για «τη συνέχιση της παρουσίας κρίσιμων συστημάτων οπλικών και άλλων πόρων στην περιοχή» λέει στην «Καθημερινή της Κυριακής» πηγή με γνώση των συζητήσεων, που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα και την Ουάσινγκτον για τη δυνατότητα φιλοξενίας στην Ελλάδα αεροσκαφών UAV ή άλλων εξοπλισμών. 
Όσα συζητούνται έχουν αρχικά ως επίκεντρο την αεροπορική βάση της Λάρισας, όπου αυτή τη στιγμή σταθμεύουν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) τύπου ΜQ -9 Reaper.
Η συγκεκριμένη σύμβαση λήγει τον Αύγουστο και στο τραπέζι βρίσκονται δύο ενδεχόμενα. 
Το πρώτο αφορά στη δυνατότητα στάθμευσης στη Λάρισα ιπτάμενων τάνκερ τύπου KC -135. 
Το  δεύτερο είναι η αντικατάσταση των υφιστάμενων με άλλα τύπου Global Hawk RQ -4. 
Σημαντικό στοιχείο σε όλες τις πιθανές περιπτώσεις μεταστάθμευσης είναι ότι αφορούν συστήματα τα οποία δεν φέρουν όπλα αλλά χρησιμοποιούνται για υποστήριξη (τάνκερ) ή συλλογή πληροφοριών (UAV).
Η συζήτηση για τα KC -135 έχει διάφορες ενδιαφέρουσες πτυχές, ανάμεσα στις οποίες και το γεγονός ότι, σταθμεύουν αυτού του τύπου αεροσκάφη στη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. 
Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι έχουν δηλώσει πρόθυμοι να αυξήσουν τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις ενώ ήδη παρατηρούνται επισκέψεις αμερικανικών πολεμικών ακόμα και σε νησιά τα οποία οι Τούρκοι θεωρούν αποαστρατιωτικοποιημένα,  όπως η Ρόδος ενώ η Σούδα παραμένει αποφασιστικής σημασίας. 
Επίσης η μεταστάθμευση αμερικανικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο αναμένεται ότι θα πάρει σταθερά χαρακτηριστικά με τη χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ή της Θεσσαλονίκης ως ενδιάμεσων σταθμών για προώθηση στην ανατολική Ευρώπη.
Στην Αθήνα ευελπιστούν επίσης ότι το Πεντάγωνο θα υιοθετήσει την πρόταση νόμου των γερουσιαστών Rubio και Menendez για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ελλάδας μέσω  του  προγράμματος χρηματοδότησης ξένων ενόπλων δυνάμεων (FMF). 
Την ίδια ώρα, η Αθήνα θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει την εμπλοκή στον κύκλο προστριβών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία με αφορμή τους S- 400 ενώ υπάρχει ανησυχία για την αντίδραση της Άγκυρας στην αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας.

www.bankingnews.gr