Back to top

O πόλεμος των μπαλονιών: Τι είναι τα άγνωστα αντικείμενα στον ουρανό των ΗΠΑ;

14/02/2023 - 12:31

Τέσσερις καταρρίψεις σε περίοδο 8 ημερών οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάνει στο έδαφός τους ποτέ κατά την διάρκεια του 20ου ή του 21ου αιώνα.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη εξωγήινης δραστηριότητας που να σχετίζεται με τις πρόσφατες καταρρίψεις αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής.

Ο «Άρχοντας των Μπαλονιών»

Οι New York Times αποκαλύπτουν ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπεϊχάνγκ στο Πεκίνο, θεωρείται η απόλυτη αυθεντία παγκοσμίως στα μπαλόνια. Επί 20 και πλέον χρόνια, ο καθηγητής Γου πειραματίζεται και ερευνά τα πτητικά μέσα όπως τα μπαλόνια μεγάλων υψομέτρων. Το 2019, ο Γου Ζε μαζί με την ομάδα των ερευνητών του, ανακοίνωσαν ότι κατόρθωσαν να τελειοποιήσουν ένα μπαλόνι το οποίο έχει τη δυνατότητα να πετά σε ύψος 18.300 μέτρων. Ο καθηγητής Γου άφησε το συγκεκριμένο μπαλόνι να κάνει το γύρο του κόσμου σχεδόν και, οπωσδήποτε, να διασχίσει τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Ο Γου Ζε είχε δηλώσει τότε, πανευτυχής, ότι μπαλόνια σαν το πρωτότυπο «Cloud Chaser» (σσ: Κυνηγός Νεφών) αποτελεί ορόσημο στην ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας, ώστε να γενικευτεί η χρήση μπαλονιών. Για σκοπούς πρόληψης και καταγραφής φυσικών καταστροφών, παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης -αλλά και παρακολούθηση γενικώς. Η Κίνα, άλλωστε, φέρεται να χρησιμοποιεί μπαλόνια για πολιτικούς, καθώς και για στρατιωτικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Γου Ζε εμφανίζεται σαν ο «Άρχοντας των Μπαλονιών», εφόσον πλήθος επιστημόνων στην Κίνα, σε άρθρα, διαλέξεις κ.λπ. συμφωνούν πως ουδείς γνωρίζει για τα μπαλόνια περισσότερα από τον Γου.

Αντιστρέφει τις κατηγορίες η Κίνα

Η Κίνα, από την πλευρά της, υποστήριξε τη Δευτέρα ότι αμερικανικά μπαλόνια μεγάλου ύψους πέταξαν μέσα στον εναέριο χώρο της χωρίς άδεια περισσότερες από 10 φορές από την αρχή Ιανουαρίου 2022, δίνοντας συνέχεια στη διπλωματική διαμάχη με τις ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η απάντηση της Κίνας σε τέτοια επεισόδια είναι υπεύθυνη και επαγγελματική. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η πλευρά των ΗΠΑ είναι να κοιτάξει τον εαυτό της, να αλλάξει τους τρόπους της και να μην σπιλώσει και να υποκινεί αντιπαράθεση», τόνισε.

Η Ουάσιγκτον απέρριψε τις κατηγορίες του Πεκίνου ότι έστειλε μπαλόνια πάνω από την κινεζική επικράτεια. «Δεν είναι αλήθεια. Δεν το κάνουμε. Κατηγορηματικά δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας, Τζον Κίρμπι. «Δεν στέλνουμε μπαλόνια να πετάξουν πάνω από την Κίνα», τόνισε.

Θύμισαν την υπόθεση «Tic Tac»

Το σχήμα δύο από τα ιπτάμενα αντικείμενα θυμίζει το περίφημο UFO «Tic Tac» - ένα λευκό στενόμακρο, κυλινδρικό αντικείμενο που εντοπίστηκε από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το 2004. Ο Βρετανός εμπειρογνώμονας των ΑΤΙΑ, Νικ Πόουπ, πρώην στέλεχος στο Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, σχολίασε στη MailOnline ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει μια σχέση με το Tic Tac», αλλά προειδοποίησε ότι μια συνολική εξήγηση μένει «ακόμα να καθοριστεί».

Τα δύο πρώτα ΑΤΙΑ που καταρρίφθηκαν πάνω από την Αλάσκα και τον Καναδά την Παρασκευή και το Σάββατο έχουν χαρακτηριστεί και τα δύο ως «κυλινδρικά». Σύμφωνα με το ABC News, που επικαλείται αξιωματούχο των ΗΠΑ που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, το πρώτο περιγράφηκε ως «κυλινδρικό και ασημί-γκρι» και φαινόταν να ίπταται χωρίς κανενός είδους πρόωση. Το δεύτερο ήταν επίσης κυλινδρικό και περιγράφεται ως πολύ μικρότερο από το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι της 4ης Φεβρουαρίου.

Και τα δύο πιστεύεται ότι είχαν ωφέλιμο φορτίο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Είναι πιθανό τα ΑΤΙΑ της Αλάσκας και του Καναδά να είχαν το ίδιο σχέδιο. Ωστόσο, το τρίτο περιγράφηκε ως «οκταγωνικό» με κορδόνια κρεμασμένα, αλλά χωρίς ευδιάκριτο ωφέλιμο φορτίο. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν θα χαρακτηρίσουν οριστικά αυτά τα αεροσκάφη ως «μπαλόνια» μέχρι να ανακτηθούν τα συντρίμμια.

 

Με πληροφορίες από  Bloomberg, CNN, NYT, DailyMail, huffingtonpost, Πρώτο Θέμα