Back to top

Νέο κύμα προσφύγων σε Σάμο και Μυτιλήνη μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία Ελλάδας- Γερμανίας

08/07/2018 - 16:59

Ένα απίστευτο πολιτικό δώρο κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην Άγγελα Μέρκελ, για να σώσει τον εύθραυστο πολιτικό συνασπισμό στο Βερολίνο, εις βάρος της Ελλάδας!

Οσοι γνωρίζουν καλά το προσφυγικό ζήτημα επισημαίνουν πως οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας είναι κυρίως απόρροια της τακτικής που ακολουθεί η Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί το Προσφυγικό ως πολιτικό μέσο πίεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

H ΕΕ, aντι να τιμωρήσει την Τουρκία, όχι μόνο τις δίνει κονδύλια, αλλά φορτώνει την χώρα μας με χιλιάδες μετανάστες.

Η τραγική διαχείριση του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ και το μήνυμα των “ανοιχτών συνόρων” είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες αλλά και οικονομικοί μετανάστες. Τις συνέπειες τις υφίστανται οι τοπικές κοινωνίες που ασφυκτιούν όπου υπάρχουν κέντρα υποδοχής, όπως στα νησιά, αλλά και περιοχές με αυτοσχέδιους καταυλισμούς, όπως η Πάτρα, που είναι πύλη εξόδου.

Ήδη, το νησί της Σάμου φαίνεται να είναι ο πρώτος προορισμός επιστροφής προσφύγων που είχαν φθάσει στη Γερμανία. Προσφύγων όμως που αποτέλεσαν μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για την Καγκελάριο Μέρκελ λόγω της σθεναρής αντίδρασης των κυβερνητικών εταίρων της να τους δεχθούν, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι εκείνη που θα επιβαρυνθεί τελικά για να βγει η κα. Μέρκελ από τα αδιέξοδα της.

Κάπως έτσι ο αρμόδιος Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας προωθεί με τρόπο άμεσο τη δημιουργία καινούργιων κέντρων υποδοχής (hotspots) καθώς αυξάνονται οι θέσεις διαμονής των προσφύγων τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα νησιά του Αιγαίου, αρχής γενομένης από το μεγάλο νησί του ανατολικού Αιγαίου.

Με δομές που μοιάζουν πλέον να μονιμοποιούνται και με τη χώρα μας να δείχνει εκ νέου υποχωρητικότητα που βολεύει άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, ο σχεδιασμός μιλάει για εργασίες που θα ξεκινήσουν για να παραχωρηθεί το ανενεργό στρατόπεδο Μοσχονά στο νησί με τελικό στόχο τη φιλοξενία τουλάχιστον 1.000 αρχικά, ενδεχομένως και περισσοτέρων μεταναστών από τη Γερμανία.

Ήδη υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή Μυτιληνιών Σάμου για το θέμα καθώς οι κάτοικοι φοβούνται μονιμοποίηση της φιλοξενίας αυτής και περαιτέρω επιβάρυνση της ζωής τους, ενώ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς το παρόν δίνει διαβεβαιώσεις πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, την ώρα όμως που πληροφορίες δείχνουν το αντίθετο.

Σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως η περιοχή στο Βαθύ είναι επιβαρυμένοι και που οι κάτοικοι της Σάμου διαμηνύουν πως η κατάσταση δεν πηγαίνει άλλο, όλα δείχνουν πως οι σχεδιασμοί κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Πως όμως θα συμβεί κάτι τέτοιο σε ένα νησί όπου ήδη φέρονται να φιλοξενούνται περί τους 3.000 πρόσφυγες και που ήδη η καθημερινότητα της Σάμου έχει αλλάξει; Κι όλα αυτά σε ένα κέντρο υποδοχής που το πολύ μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 1.000 άτομα.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως καλά καλά από τον περασμένο χειμώνα είχαν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων της Σάμου αλλά και της Μυτιλήνης για τις αθρόες προσελεύσεις προσφύγων και την υιοθέτηση μιας πολιτικής μονιμοποίησης αυτών στις υπάρχουσες δομές.

Με περίπου 18.000 μετανάστες ήδη να βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των νησιών του ανατολικού Αιγαίου πάντως, η έλευση κι άλλων από χώρες της κεντρικής Ευρώπης που βρίσκονται μάλιστα και σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από αυτήν της χώρας μας προκαλεί εκρηκτικό μείγμα κι έντονες διαμαρτυρίες.

Με τη Μυτιλήνη να φιλοξενεί περί τους 10.000 πρόσφυγες, τη Χίο άνω των 2.000 και την Κω πάνω από 1.000 άτομα, η πρόσθετη επιβάρυνση δημιουργεί εκρηκτικό μείγμα. Κι όλα αυτά ενώ συνεχίζονται οι ροές ανθρώπων από την Τουρκία.